Posts

Showing posts from 2017

Just so that I can read again 1

Sambung lg

Kali ni aku plan keluar rumah by 8pg.nak cari passengers. Sbb dlm grab ni ada bonus2 ikut certain time,place n condition.cth klu buat 15 trips per day blh dpt sekian bonus.walaupun mmg x byk mana,tp sikit2 lama2 jd bukit.

Ohya sblm ni aku ingat 15 trips kacang je.tp realitinya x semudah tu.klu dpt passengers dgn jarak yg x jauh,ok.tp klu dpt jauh mcm klia cthnya..mmg makan masa 2 jam lbh.x kira penat bdn lg.mcm mne la pkck2 bw taxi..cr rezeki yg x byk mne..

Mcm td,pg2 aku hntr passenger; student uia.dari sabah n sarawak.dh hbs exam.hntr diorg ke klia2. 2 jam lebih hbs mcm tu je.nak dinafikan cerita,topup credit balance aku x cukup. grab ambil rm17 klu klia2.klu credit balance cukup,aku actually ada pilihan utk tgu passenger yg bru touch down..nk blk rumah.tp x bolh.so aku kne blk Kl semula n otw tipup segala yg perlu ditopup..minyak,touchnGo,credit balance...

Aku blk semula ke arah jln run razak.receive job dr HKL.nk ke sogo.alhamdulillah x jauh.mcm biasa akk tu kte lega kl…

There is always a first time

Saja nak abadikan dlm blog ni spy aku tak lupa pengalaman pertama aku sbgi pemandu grabcar. alhamdulillah hari jumaat 29/12/2017 aku keluar menjemput rezeki dgn grabcar. nk dijadikan cerita, aku bulatkan hati utk mula juga buat grab hari ni. org arab kata, laaa budda. huhu. sblm keluar n dlm kereta, mcm2 aku doa dlm hati nk bg tenang n azam. aku doa juga ; faizaa 'azamta fatawakkal 'alalllah. jujurnya nervous aku lain mcm. bukan apa..bg aku, aku n kereta yg aku bawa adlh very personal. bg aku, kereta ni ruang peribadi. tmpt aku layan rasa, muhasabah diri, sedih, ulang hafazan aku, nyanyi sorang2, makan n mcm2 lg. haha. pendek kata, tmpt private aku. walaupun aku mmg suka drive dan aku suka dgn idea grab ni,tapi tiba2 pg td aku rasa betul ke aku nak buat grab ni. mcm rasa pelik sgt nak bg strangers masuk kereta kt. 
kesannya, 3x aku tolak job yg masuk. spttnya x elok sbb akan efek rating. tp sbb nervous pny hal.. sblm nk tekan butang on (utk terima job) tu pun, nk dekat 45 min…

of exercise..

Klu org tanya "Klu kau jealous dgn org, apa benda yg kau jealouskan?" , jawapan aku org yg will dia kuat. will kuat, x pyh dibantu orang, x kisah org nak kata apa. stick pd aim dan goal. soal will/daya diri ni mmg berbeza-beza ikut org dan personaliti. tp mmg boleh dibina sebenarnya. last october, will aku sgt tinggi. tp skrg, will kau di hujung tanduk. huhu. aku kena cari semula motivasi dan will yg makin pudar. pdhl bukan senang aku nak lalui 2 bulan lbh ni..kenapalah kau sia-siakan sofi. inilah biggest struggle dan batu besar dlm hidup aku buat masa ni

no turning back

i discover so much about myself throughout my-better-health-journey. how mind control pretty much everything. positive mind will breed positive action. i used to refrain myself from going out and jog. i think about what other people might think about me. and i ended up nowhere without even trying. due to that, i never know about my ability, strength, will power etc. so just 2 days ago, i went out and just jogged at tmn tasik titiwangsa. i decide to just follow my heart and my guilt feeling about destroying my body over a decade..

at first, i was quite embarrased. having to pass by a lot of people and cars.huhu.but i choose to just ignore it. and as i jogged and walked, i kept saying this to myself:
enough is enough you can do this no shy no regret sikit lagi, kau boleh sofi kau champion kau mmg boleh
over and over again. espc when i have to cross group of people. and alhamdulillah i did 2 rounds! almost 7000 steps. next time i will try 10k steps. keep up sofi!! this will be a very lo…

My small step

Not a good day for sofi today.i went to pharmacy to check on my glucose level.devastated news.at least for me..it's higher than i expected.i dont know why but it just hits me.i cried river once i got in the car.maybe because im currently on my better health journey.I just thought that the glucose level was better..so sad.im so sad and dissapointed as well at myself.

nevertheless I want to stay positive .I have to.i need to stay strong and believe in my dear self.that I can do this.that I will bear this journey no matter how hard it will be.

so just a bit throwback to LoveMyselfRun2017 which was held last weekend.i took part in 3km run.alhamdulillah to my suprise,my performance that day was way better than i thought.huhu.started a bit rough.need to catch my breath few times.but then i manage to run MORE than I walk.so well done sofi.do this for the sake of allah,for the sake if your health.for better quality of life.your health is amanah from allah..wake up sofi!

16 days

rekod baru. berjaya bertahan selama 16 hari. bertahan utk apa?bertahan utk jaga makan,kawal selera makan dan cuba exercise regularly hari2. one thiing for sure, jgn timbang selalu. nnt frust and demotivate. jujurnya mcm x turun pun kg aku. tp aku ttp rasa bangga dgn diri sendiri. sbb aku agak berjaya lah menahan nafsu selera yg membuak, cuba kawal otak. it's all about your mind..nk melawan kimia dlm otak yg dh biasa makan banyak. nk melawan nafsu makan lebih. masyaallah. dlm 16 hari ni juga aku bljr utk kuasai fikiran. stick to my BIG WHY, bljr sabar, step by step, bljr percaya kebolehan aku mengawal fikiran, bljr utk fhm bhw ini satu cbrn yg aku kena lalui jugak no matter what. wpun basically kg taklah turun pun, aku tetap akan kata this 16 days adlh blessing and im proud of myself. semoga terus bersabar

of exercise..

Satu kesan jelas yg aku rasa bila buat exercise ni adlh sakit pinggang dan belakang berkurang.kdg tak sakit pun. sblm ni mmg aku mudah sgt rasa sakit ni. espc bila nk bangun dr duduk or berdiri lama. almaklum, pinggang x larat dah nak tanggung berat badan.
Inilah satu reason why aku kne exercise. why kita semua kena exercise. nak jadi lbh sihat adlh BIG WHY aku. mula dgn simple exercise yg sesuai dgn kemampuan..small steps, big leap.hrpnya lah huhu. bila aku fikir2 blk, badan kt ni aset terbesar utk kita jaga. tp lbh sedekad aku tak jaga betul2 amanah allah. need to start somewhere.wpun susah. sesiapa yg terbaca ni, tolglah doakan aku, wish me luck

16.10.87

Image
mencecah umur 30 tahun
alhamdulillah allahuakbar
dear sofi,
semoga terus positif menjalani kehidupan
sentiasa bersyukur atas segala nikmat allah swt
sentiasa bersangka baik dgn allah swt
terus sedar diri dan tak jemu bermuhasabah diri,
jadi anak yg lbh baik, kakak & adik yg lebih baik, kakak/mak usrah yg lbh baik, sahabat yg lbh baik, MANUSIA yg lbh baik..
upgrade diri, improve diri,
terus eager explore life, skills, ilmu.
sentiasa bersyukur atas segala nikmat allah swt
dan terus diberi hidayah dan kekuatan utk terus tsabat di jln dkwh dan jamaah, jln kebaikan dan kebajikan.

please guide and protect me ya allah..
(13:11)



circle.

Bukan mudah nak melepaskan kebiasaan, lingkungan yg dikenali, suasana yg berulang, perasaan yg sama.

Sedih rasa hati melihat mereka. i will miss you a lot.

obsession

obsession is greed and dangerous.

demo palestin 21/7/2017

Setelah lama tak keluar berdemo, hari ini allah izinkan aku keluar ke jalan bersama-sama yg lain. demo kali ni bukan demo politik. jadi aku rasa selamat dan selesa utk gerak seorang. dah lama juga tak gunakan LRT. demo kali ni berkenaan Palestin. puak zionis ni mmg takkan berhenti merancang dan mengganggu..perlu ada usaha yg berterusan agar isu keganasan zionis selama lebih 70 tahun ni terus tersebar luas pd masyarakat. org malaysia sendiri & dunia. biar semua org cakna
aku ingat lagi fasa awal isu palestin ni nak disebarluaskan. mmg susah. susah nak bg org rasa isu palestin ni isu kita bersama. mmg aku sgt respek pd org2 yg konsisten berjuang ni. siang malam. dari susah, alienated, rejected dan sebagainya. smpilah skrg. kt boleh lihat isu palestin makin subur di klgn msyrkt kt. apetah lg dunia. makin mudah nak minta sumbangan bantuan,tajaan dll. 
skrg ni..isu syria, yemen dll pula yg berada di fasa awal..struggle. semoga allah bg kekuatan buat kt semua.kena doa..
so ada apa deng…

tak boleh tidur

Ust Bidin sebut dalam satu daurah aqidah, kita manusia ni mesti tidur sekalipun kita tak mengantuk atau badan kita tak penat pun. kita perlu tidur. utk regain tenaga. refresh. kalau tak tidur, memang akan ada side effect yg tak elok.
actually baru shj melepasi fasa tak boleh tidur malam. walaupun kepala dh di bantal, aku boleh rasa sel otakku berjalan, berfikir. sampai stress rasa. bila otak sdg berfikir, aku tak dapat tutup mata. yup aku guna bahasa hiperbola. tapi itu sajalah ayat yg sesuai utk aku gunakan. huhu. penangan berfikir utk dua retreat. sampaikan aku terpaksa buka nature sounds; bunyi air sungai mengalir lembut. aku sekalikan dgn istighfar. alhamdulillah dpt juga tidur. aku andaikan inilah keadaannya bila otak kurang diasah utk berfikir lebih. haha. semoga pening fikir dan tak boleh tidur tu allah redha..