Posts

Showing posts from April, 2012

Pengemis cintaMu

"wahai ikhwan, perlengkapkanlah dirimu dengan mendapat tarbiyah yang sahih dan pengalaman serta ujian yang terperinci... ujilah para bakal pejuang dengan amal yang kuat yang banyak, yang tidak disukai oleh mereka, yang membebankan mereka dan pisahkanlah mereka dengan hawa nafsu dan kebiasaan mereka agar mereka tahu apa itu HAKIKAT PERJUANGAN..." [Hassan Al-Banna]


terasa dengan kata2 ini so true ya Allah. kalau nk berjaya ada jalan ranjau duri yg perlu dilalui
analoginya terlalu banyak nak start business, kena ada modal, kena tahu risiko, ambil risiko, buat research & dev dulu be4 decide what biz u want to do
apetah lagi kalau mujahadah nafsu sendri kalau dh jadi tabiat bukan mudah nak buang tabiat yg kurang baik
tetapi kita perlu mujahadah perlu doa, perlu berserah,  jalan itu memang akan ada air mata pasti.
tapi ituilah yg akan jadikan kau kuat dan puas bila kt berjaya buat satu perubahan dlm diri berjaya lawan nafsu dlm diri tak kirala nafsu kepada apa...
tarbiyyah itu jalannya tetapi …

T__T dan ^__^

Image
Buat sahabat seperjuangan, 
khasnya Yusra & ahli bulatan gembira yg dah tiada selamat jalan diucapkan selamat mengharungi hari-hari seterusnya dengan penuh tabah selamat mendepani segala mehnah alam baru dgn iman,taqwa redha dan sabar yg tinggi kematangan & rendah diri You are never alone.
Hakikat hidup ini pasti ada perpisahan walau pahit dirasakan tetapi tiada yg lebih gembira jika benar kita bertemu & berpisah kerana Allah semoga kita semua termasuk dlm 7 golongan  mendapat naungan & lindungan Allah di padang mahsyar kelak
Dan semasa di BG tadi, hati tiba2 sgt rindu, recall balik semua kenangan dengan sahabat se-bulatan gembira yg sama yg mana satu persatu sudahpun bertebaran di muka bumi Allah ada yang sudahpun melangkah ke marhalah seterusnya
Kata murobbi kami kemungkinan selepas ini BG ini akan berpisah ya aku sedar tidak selamnya dalam zon selesa ini salah satu hakikat dalam kehidupan ada perpisahan, ada pertemuan kan Allah aturkan yang terbaik untuk hambanya.. sebahgaian dari tarbiya…

life is about moving forward

Image
masih segar di ingatan satu masa dulu bila ujian itu datang kami tak lari dari soalan2 seperti "kenapa aku,kenapa kami,kenapa ya Allah" "kenapa dtgkan ujian sebegeni di saat semuanya bahagia" semua bagai kena carik2 air mata bukan lagi mahal bila kepercayaan dipermainkan pahit dan terus pahit
tapi kerana kami memilih utk bersatu dan menyerahkan segala urusan kpdNya sedikit demi sedikit hikmahnya mula ketara
mula sedar bhw ujian itu dtg tidak kira di saat kita sdg bahagia atau mmg sedang dlanda masalah Allah memilih kita untuk ujian itu  kerana tahu kita mampu dan mahu kita belajar bahawa Allah itu sentiasa ada di kala kita susah mahupun senang dan mahu kita belajar another side of life 
mahu kita belajar utk sentiasa baiki diri
ujian itu jika kita memilih utk total sabar & tawakal dan berusaha utk yakin bhw ujian itu bersebab & berhikmah
syukur akan datang Allah akan bantu buka hati menjadi besar & matang tidak kiralah betapa berat sekalipun betapa banyak sekalipun air mat…

listen

Image
"every conversation starts with good listening"
in one to one communication ibu bapa to anak2 anak2 to ibu bapa naqibah to anak usrah daie to mad'u teacher to student vice versa semua.
mari increase amalan baik ini iaitu mendengar
Allah beritahu kita dlm Quran byk kali akibat org yg tak mendengar etc selalu dimulakan dengan tidak mendengar. dari mendengar, baru boleh tahu, baru boleh faham, baru boleh amal. kalau awal2 lagi dh tutup telinga?

you want to be listened, but you yourself never try to listen. no fair kan :)