Tuesday, November 16, 2010

LLB/2010


bismillah..

fasa exam dah pun berakhir. mcm2 gelagat ada. atranya semasa kertas terakhir, ramai pelajar tahun akhir undang2 menjerit:

" yeay!!aku dah habis belajar..!!"
" aku dah tak pyh tgk bku dahhhhhhhhhhh.."
dan siap ada yg tiup benda yg org selalu pakai masa sambut birthday :)
tersenyum melihat mereka. sbb ada di antara kami yg belum habis. masih ada setahun lagi. dan juga kerana realiti semasa praktikal nnt sgt mencabar. semuanya perlu atas kaki sendiri. drafting affidavit, cari bahan bukti, appear dlm mahkamah, draft segala mcm statement of claim, defence etc, deal dgn client yg mcm ragam dn macam2 lagi.

sgt2 berharap agar semua graduating batch of 2010 lulus semua paper baru2 ni. begitu juga aku. sekarang masa utk bertawakal dan berdoa. ape pun yg terjadi, moga Allah sentiasa membimbing diri dan memudahkan langkah selepas itu. that is the most important. utk yg ambil syariah, jgn terpengaruh ye :-) ada sambung lagi setahun utk menelaah kitab2 kuning, buku2 bahasa arab. moganya apa yg kt belajar ni dpt digunakan utk membantu Islam. tahniah juga utk yg sudah habis utk civil. sama2 manfaatkan ilmu ini utk diaplikasikan dgn penuh amanah.

ape bidang pun yg dipilih; criminal, civil litigation, crim litigation, conveyancing, lgl advisor, DPP, majistret, atau nk jadi suri rumah, nk smbung master etc..ingatlah Allah..hanya Dia yg bisa menyelamatkan kita dari semua kejahatan & tipu daya dunia. apepun be positive! jgn kita terlalu berkeluh kesah dengan masa depan. kerana hebat mana pun plan kt, Allah tetap sebaik-baik perancang. jgn berhenti berdoa spy Allah sntiasa guide kt dlm setiap keputusan yg diambil.. akhirnya Dia jualah pemberi rezeki. jadi tidak ada masalah utk plan, tp perlu sentiasa berpegang dgn tali Allah, yakin dgn Dia dan pandai jaga diri. jom perhati ayat ni:

إِنَّ ٱللَّهَ هُوَ ٱلرَّزَّاقُ ذُو ٱلۡقُوَّةِ ٱلۡمَتِينُ
"Sesungguhnya Allah Dialah Maha Pemberi rezki Yang Mempunyai Kekuatan lagi Sangat Kokoh." (51:58)

أَلۡهَٮٰكُمُ ٱلتَّكَاثُرُ () حَتَّىٰ زُرۡتُمُ ٱلۡمَقَابِرَ
"Kamu telah dilalaikan (daripada mengerjakan amal bakti) oleh perbuatan berlumba-lumba untuk mendapat dengan sebanyak-banyaknya (harta benda, anak-pinak pangkat dan pengaruh), (1) Sehingga kamu masuk kubur." (102:1-2)

p/s: sebagaimana byk lecturer dah pesan as wasiat, jgn tinggal solat. sama2ah ambil iktibar. changes for the better. mulakan dgn perbaiki solat kita :) dan sehebat mana pun kt di arena pekerjaan nnt, still tidak menjamin nilai kt di mata Allah. take care kawan2!!

Monday, November 8, 2010

.Pandang Depan.Move Forward.

********
ya allah..
jgn jadikan aku lalai
dgn impian yg aku mahukan
yg hanya sementara
yg belum tentu akan menjamin
siapa aku apabila aku bersendirian
apabila jauh dari suasana 'selamat'
jgn jadikan aku terlalu sedih & tenggelam
dengan ujian2 yg Kau anugerahkan
jgn jadikn aku manusia lupa diri
pada segala nikmat & rahmatMu
kpdku selama aku bernafas
aku pasti akan bersangka baik kepadaMu..
pasti ada sesuatu yg Kau mahu tunjukkan
pasti ada rancangan Kau yg terbaik buat aku..
In.Allah3x

رَبَّنَا لَا تُزِغۡ قُلُوبَنَا بَعۡدَ إِذۡ هَدَيۡتَنَا وَهَبۡ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحۡمَةً‌ۚ إِنَّكَ أَنتَ ٱلۡوَهَّابُ
(Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya. (8)

*******