Saturday, May 31, 2008

Usrah Yang Lazat, Lemak Berkrim (^_^)


[1*] Berapa lama anda dah sertai usrah?


Lamela jgk.sejak kat Sek Al-Amin.tp mase tu blur2 lg.sgt blur!!kirenye juz ikut prosedur sekolah coz it was part of aktiviti wajib sekolah.tyme form 5,cikgu siap mintak bwk usrah bdk junior lagi.dhla cam xphm.biasela..bile pakai 'tudung biru', always ade extra job.huhu..but it was a great exposure n experience.mase tunggu result spm,usrah ngn cikgu norma.rase terisikla gak.maybe sbb pbincangan dh makin serius n hubungan rapat between ahli usrah.masuk KUIS xde usrah.masuk matrik usrah dh diatur.

[2*] Bagaimana anda boleh sertai usrah?

Aktiviti wajib sekolah.

[3*] Kenapa anda menyertai usrah?

Sbb sekolah wajibkan.tp lame2 join,bestla pulak.nk dpt redha DIA.coz usrah ni antara satu topup jiwa sy.

[4*] Tiga perasaan anda setelah menyertai usrah?

awal2 dulu.. blur yg melampau + takde perasaan
lame2 pastu.. bile dh lalui byk peringkat dgn mak usrah yg berbagai,slowly dh nmpk ape hikmahnya,mmg best.perasaan xdpt nk digambarkan.dpt kongsi mcm2.ilmu,emosi,pengalaman n so on..

[5*] Lima perkara yang anda dapat selama menyertai usrah?

- Ilmu yg menuntut diri utk beramal x kira kat mana
- Sahabat susah senang
- Lebih kenal diri sendiri
- 'Tembakan' peringatan yg dpt bangkitkn jiwa
- Cabaran utk baiki sejuta kelemahan diri



Peraturan Tag:
  1. Setiap blogger mesti letakkan peraturan ini di hujung entri
  2. Blogger yang ditag perlu menjawab soalan-soalan yang dikemukakan
  3. Blogger yang ditag perlu meletakkan jawapan di dalam entri blog masing-masing
  4. Jangan lupa untuk tag rakan-rakan blogger yang lain
  5. Jangan lupa untuk maklumkan bahawa mereka telah ditag dan perlu membaca blog anda
  6. Blogger yang ditag dikehendaki untuk tag lima orang blogger yang lain

disebbkn sy lmbt respon,xtaula nk tag sape.agaknye sume dh ditag.huhu.tp tag jela org2 ni:

- syahirah
- along rehan
- afrah
- mysara kersani
- k ecah
- sesape yg nk kongsi..^ - ^


Friday, May 9, 2008

Anak Sedara yg ke-2


~ ALIF AIMAN BIN ABDULLAH ~






Tanggal 4 Mei 2008, kakak ipar sy selamat melahirkan anaknya yg kedua. Nama diberi Alif Aiman bin Abdullah. Lahir dgn sihat dan kata kakak sy yg pegi tgk dia baru2 ni kat kuantan, rangka badan Alif besar.hehe..boy la tu namenye. alhamdulillah.makanya, dgn rasmi sy dh dpt anak sedara yg ke-2. syukur alhamdulillah..looking forward to see Alif kepam ^ - ^and not to forget kakak si Alif ni jgk.Aina skrg xleh manja2 sgt dh..dh ade adek baru..huhu..
X pasti Alif ikut muka siapa..samada muka mama die atau muka baba die.huhu.x nmpk lagi kot.
yg penting skali,moga Alif sehat2 selalu n dpt membesar dgn baik.moge sentiasa dibwah lindungan rahmatNya..amin..


Wednesday, May 7, 2008

on the run

Dalam mood mahu menulis.wpun jam dah mencecah 1.51 pagi.rupenye dah masuk hari rabu dah.cepatnye mase bjalan.rase mcm x buat ape2 pun sehari yg lepas.except for bertapa dlm library level one..bakal menjadi tmpt persinggahan yg agak utama utk short sem yg sgt pendek ni.task kami for the whole short sem ni is on mooting..argh..not really a preferable subject.tp diri sendiri asik membayangkan zaman practice nnt.dlm 3 tahun lagi.takkan xmelalui proses mooting...Ya Allah..kuatkan diri ini dan hati ini.

Komitmen yg harus diberi utk subjek mooting ni agak luar biasa sket berbanding subjek2 lain.sbb terlalu byk kes yg perlu discan secara dlm.otak perlu diperah lebih klu nk jmp point.discussion pun selalu.sgt maaf klu2 kurang dpt beri komitmen mcm dtg meetg.tp inA doakn sy x ketinggalan dlm tarbiah.doakan iman terus naik dan x turun smpi xmampu nk naik lagi.na'uzubillahiminzalik..Seronok mule terasa.ade jugak akhirnye usrah sem ni.takut2 jiwa jadik kering kontang klu kurang bjumpa dgn shbt sehati sejiwa.takut diri sendiri terlupa.takut rebah dlm dunia sendiri..

-silent-

Short sem ni..Allah memang mahu menguji ketahanan sy dari segala segi.allahuakbar.benar.hanya Dia yg tahu segala kelemahan dan kekuatan hamba yg diciptaNya.benarlah setiap ujian itu bukan melemahkan.bukan menjatuhkan.jauh sekali menghukum.ia adlh satu cara Dia menzahirkan rasa cinta dan kasihnya.utk menguatkan kt...sy yg agak fobia bila tiba aktiviti men'divide' grup..cuak sendiri memikirkan siape yg bakal jadi ahli grup n partner mooting sy.pulak2nye,lecturer dh ckp awal2 :"kamu takkan dpt partner dgn kawan sendiri..!!"

Gedebuk..mcm nk luruh segala isik badan.tyme tu berdoa2 xnak org yg xkenal lah..tak nak org yg itu ini..itu ini...lps sesi men 'divide' grup..mmg sah!!sy sedang diuji..huhu.sume yg sy doa tadi tk jadi kenyataan.3 lagi ahli grup sy tu mmg sy kurang kenal.plus..x sefikrah.hati lagi cuak.mcm mane nk keje ngn drg nnt..haha.

sofi2x..kau fikir byk sgt.kan Allah dh kate dlm quran yg hanya Dia yg tahu ape yg terbaik utk diri kita lebih dari segalanya.wpun mungkin kt kurang suka/x suka.tentu ade kebaikan di mana2.dlm ape bentuk pun,mesti ade hikmahnya..doesn't matter la hikmah tu manis or pahit.life is all about learning,rite.takkan kau tak nak belaja sofi.alhamdulillah..slowly i accept the fact tht i have 2 face it..and i'm not the best juz bcoz i wear different types of tudung..^ - ^klu x bdepan dgn cabaran ni,lbh baik sy jgn mimpi utk practice law nnt.coz 4sure,tyme tu,dugaan nye lagi besar.klu x bdepan dgn dugaan yg kecik ni,smpi bile kau pengecut utk terjun dlm masyrakat.da'i is full tyme le sofi.

Takkan diri sendiri masih nk duduk dlm zone selesa smp bile2?huh!klu camtu,tak berkembangla dkwh n tarbiah.takkan nk tunggu org lain wat.klu gitu,baik blaja ngadap buku 24 hours.huhu.mcm k mj ckp tyme konsis aritu..asek ngadap buku je smpi kepala rase mcm besar sgt..sy nk jadik mcm tu ke???segala terbentang depan mata...tinggal kite je nk ikut jalan mana....balik ke kisah asal,pas dh beberapa kali discussion,byk kemahiran komunikasi sy diasah sket2.dan sy makin sedar betapa istimewanya tiap manusia yg Allah cipta.

hmm..siape tahu mereka2 tgh tunggu sentuhan jiwa dari org2 yg bergelar dai'e.ayuh semua!!kenali shbt di sekitar kt..raikan perbezaan pndpt dan fikrah antara kita dan dia.bukan slh dia.tp mungkin slh kite sbb kurang aktif membesarkan bisnes yg untung infiniti ni..!!!same2 kt menguatkan kaki dan tangan masing2 utk islam.