Posts

Showing posts from 2009

balik lewat..oh balik lewat...

Dh dekat 3 tahun lebih duduk di uia ni, xdpt nk dikira dh berapa kali balik lewat mlm. masa masih duduk dlm kampus, xdela mslh sgt klu balik lewat after 12 am pun. sbb still dlm kwsn uia.klu takut pn, anjing jela.uia mmg byk anjing berkeliaran.kadang2 tibe2 muncul di sblk kereta dsbginya. sekarang dh 4 sem duduk rumah sdri, rutin balik lewat tu masih x berubah. yelah, kt balik lewat ni pun bukannye saje2. klu ade meeting, usrah dan bbrpa bende lg, memg balik lewat.

Muka ni mmg famili dh tau, selalu balik lewat sbb ade tuntutan2 tadi. ibubapa memahami sbb mereka berdua pun selalu balik lewat atas sebab2 yg same. jd, tak susah mane. cume bagi msg/call, utk maklumkan knp blk lewat dsbginye. tapi bukanla perkara mudah utk kt fahamkan pd semua tt perkara ni. klu nenek sy ade kat rumah, diela yg selalunye jd penunggu kat rumah. sbb risau. yelah..anak dara balik lewat malam. drive sendiri sorang2. klu balik berdua pun, akhirnye tibe rumah sorg2 jugak sbb rumah bukan satu taman.

Klu ikut logik …

pening..

aslm..

Mase dalam kelas EAP, kawan sekelas tunjuk satu buku yg berkulit biru. tajuknye ttg QUran & Woman. tajuknye nampak bagus. bile tengok penulisnya, sy terfikir kejap. rupe2nye dia ade tulis buku. fikir lagi..ohh padanla. penulis ni dh ade mcm2 kelulusan dlm tangan. sampai ke pHD. penulis ini namanye Amina Wadud. wanita yg memperjuangkan hak wanita, sehingga wanita juga berhak menjadi imam kepada kaum lelaki. apekah?

Makin tinggi ilmu yg kt ade, makin banyak kt diuji. itulah realiti dunia. sama juga dgn ujian harta. makin banyak harta yg kt miliki, makin hebat ujian yg akn kt harungi. setinggi mane pun ilmu yg ade dlm dada, akhirnye sepatutnye semuanya kt kembalikan pd Allah. kerana semuanya dtg daripada Dia. bukan hak kt untuk interpret ayat2 quran ikut sedap rasa. ikut mane2 keadaan yg sesuai dgn kt. bukankah Al-quran itu syumul, melengkapi tiap inci kehidupn manusia. juga bukan hak kt utk menolak hadith. bukankah hadith/sunnah itu juga salah satu sumber yg paling benar??

Islam…

refleksi diri

Kata orang ape yg berlaku pada hari ini belum tentu menentukan siapa seseorang individu itu pd keesokan harinya. ade byk pepatah melayu yg kate pastikan hari esok lebih baik dari hari ini. ye mmg betul. hari seterusnye seharusnya lebih excellent dari semalam, kelmarin dan minggu2 & tahun2 lepas. Ajaran Islam sendiri selalu menggalakkan individu utk terus mjadi lebih baik, maju & berjaya.

Realitinya, kt takkan tahu ape yg akan berlaku pada kt pada minit2 seterusnya dari sekarang. klu kt cube fikir balik ttg ni, ngeri pulak rase. pagi2 kt bangun.. kt tak tahu pn ape yg akn berlaku masa kt di dlm tandas. ttb tergelincir ke..atau tgh masak air utk buat kopi & air panas tersimbah dan macm2 lagi. semasa perjalanan ke tmpt blajar/kerja..selamatkah kt sampai dsbginya. bende2 mcm ni klu kt betul2 lihat dan fikir, tiada sebab utk kt sia2 kan diri kite sendiri. lewat2 kan solat mase kt xde kekangan..tgk tv tak ingat urusan2 lain..bace, tengok & dengar bende2 x elok/ kurang elok, m…

10 mlm terakhir ramadhan

Malam bertukar siang, siang bertukar malam..masa berlalu cukup pantas. kt dah tiba ke 10 akhir ramadhan kareem. secara fitrahnye, bile satu2 benda tu dh nk habis/hujung2, manusia akan jdk makin slow & malas. senario biasa: masjid makin lengang. ade yg tgh shopping2 utk raya. huu..tapi jom kt pastikan iman dan tubuh kt segar dan semangat menghadapi 10 malam istimewa, hadiah khas dari Allah swt. makin nk habis, makin kt rase sayang nk tinggalkan. bak kata cik timie, ramadhan ni patutnye kt berpesta. pesta ibadah dan sume yg baik2. Manfaatkan 10 mlm terakhir ni dgn qiyamullail dan segala amalan wajib & sunat yg lain. moge2 kt jumpa dgn malam lailatulqadr. ckp2 psl 10 mlm terakhir ramadhan ni, teringat satu kisah yg agak seram sejuk. persitiwa ni terjadi mse umur sy 10/11 tahun. dlm darjah 4/5 camtu. Masa tu adlh 10 malam terakhir. dan mase tu jugak, kami 8 org adik beradik ni ade kat rumah. ntah kenape masa tu semua mengelat n malas nk pegi solat teraweh kat masjid mcm biasa. semu…

dah 29 tahun berlalu..

Image
Tahun ni dah 2009, bermaksud dh 29 tahun baba & mama melayari kehidupan mbesarkan kitorg. Since hujung minggu semalam sambutan hari bapa, jadiknye, Selamat Hari Bapa utk baba & semua ayah di dunia ni.

Terima kasih yg x terhingga sbb tabah mendidik kitorg. mmg susah sbb dalam masa 9 tahun, anak dah 6 orang. Baba yg dikenali adlh seorang yg rileks, helpful, suka xtvt lasak(tp skrg x aktif sgt dh..huhu), sgt suka kucing, sgt suka berkebun, jenis slow talk dan sabar. Moga tiap kesabaran baba dlm berdepan dgn tiap dugaan yg ada diganjari dgn kekuatan iman.

Ktorang pulak yg akan jaga baba & mama in the future, inAllah. wpun memang tak akan pernah cukup utk balas segala jasa. Walau apepn yg pernah terjadi sblm ni, we'll always support you~

Ampunkn dosa2 kami, anak2mu :)

more than just words..

Image
Apabila org dtg pd kt utk meluahkan masalah dia, adakah tu adalah indicator awal bhw org tersebut percaya pd kt?

Dia berdepan dgn kt dgn masalahnya yg sgt menjangkaui apa yg disangkakan. maksudnya, masalah yg sgt jauh dr masalah yg kt biasa dengar. cerita kehidupan yg sgt COMPLICATED. subjek matter masalh tersebut pulak sgt matang & agak beyond kemampuan kt.

Lebih parah lagi, berhadapan dgn org yg sudah ade kebiasaan dlm hidupnya dgn something yg adalah punca & simptom.

Dan org tersebut dtg consult dgn kt hampir setiap hari & of course berharap satu pndangan & penyelesaian. Sbb? katanya perasaannya rasa tenang.

Tp hari demi hari, rasa mcm dh x boleh nk digest. tibe2 rasa mcm tersekat & rase x boleh nk teruskan. Tak boleh nk dgr dh. teruk betul..haih..perlukan skill kaunseling!!

Bengang sbb rasa masih x berjaya nk fahamkan dia & bawa dia ke satu perspekstif yg lebih besar that life is more than just to marry a man, have kids, go to work etc..

Bengang sbb cpt sgt putu…

kenapa kt bangun pagi?

Image
Hari2 kt manusia ni bangun dari tidur. Bukak mata, bangun dari tempat tidur dsebagainya..ape agaknya yg menjadi misi kt? Cuba review balik sejenak..bangun pagi sbb nk siap2 pegi kerja, bangun pagi sbb nk jmp kawan, bangun pagi sbb ade exam pagi tu atau etc?

Tak pun, klu ade hari yg kt bangun lambat dlm kol 6.30am/6.45am & dlm masa sama pagi tu kt ade urusan kol 7.30am. Mesti gelabah kan. Tapi tengok balik, apa yg kt gelabahkan..nak cepat2 mandi & baru solat subuh? ataupun bangun tu gelabah sbb baju x gosok lagi. atau gelabah sbb waktu subuh dh nak habis..atau cne? ke mana pegi janji & ikrar kt pada Allah: innasolaati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirobil 'alaamin..

Situasi lain, susah bangun pagi. Pasang alarm dgn volume paling kuat & tone yg paling annoying pun x terbangun2 jugak. even letak hphone kat tepi telinga pun statik jugak. nk kene tunggu disimbah air dulu atau ditarik bangun ke tandas. huhu.

Ni semua adalah part of event yg kt lalui pagi2. Selalu mak sy …

tak suka..ape nk buat eh?

ape nk buat bile depan mata org tinggalkn bende wajib. situasi sy, solat jumaat yg hnya 2 rakaat utk kaum lelaki. ya. ini ttg kaum lelaki. dek kerja byk kat pejabat, solat jumaat letak kat blkg. sy jenguk2 jugak. biar benar die ni x solat. padahal kawan sekerja die bergegas je pi solat wpun mmg keje melambak & due date utk submit keje tu adalah by petang tu.

bingung nk mula dgn ape. sbb die orang atasan. so realitinye, mmg agak payah. tp..tensionnye tgk muka die td~

masa makan, org yg same tny .. korang ni sume dh ade boyfriend ke? bile kami geleng kepala, die ckp kesiannye korang..rugila muda2 ni xde boyfriend.. sy kata: what??(dlm hati jela..heh) kat depan dia, sy senyum saja. kitorg pun selamba je ckp rugi ape nye, waste of tyme & money je.(dgn nada gurau2)

dia jugak tny suka nyanyi x. bcoz tempat keje die ade instrument utk karaoke. siap ajak lagi kitorg. katenye biasenye mmg derg akan nyanyi2 klu tensen keje/xde keje. hmm..

jugak situasi makan meja sekali dgn lain jantina. da…

terlalu besar pengorbanannya..

Sila tonton video pendek ni. Ia ttg kisah pengakuan seorang anak ttg ibunya. very10x touching & menginsafkan. di mana kt letakkan ibu kt. sudahkah kt berterima kasih pd ibu kt/ senyum kpdnya etc hari ini? jasa yg terlalu besar. seorang ibu mampu menjaga 10 orang anak. tp selalunya 10 orang anak tak sanggup menjaga ibu sendiri. tak boleh tahan air mata tgk video ni..~




p/s: isu hangat skrg, Ledakan warga emas. sudahkah kt bersedia menghadapinya..fikir2kan

geleng kepala..

Hari ni kat pejabat, duduk je kat kerusi, terus kami on internet & bukk berita2 online. sorang search nst. sorang lagi klik berita harian, star etc. boleh kata tiap news yg kami bace buat kami mengeluh. baik isu nasional, isu artis, politik dll. penat rase nk bace. hari ni selamat bace bbrp berita yg menjadi buah mulut perbincangan kami arini. isu akhlak,moral dan seangkatan dgnnye yg makin parah. (bos tak masuk lg..sbb tu la..)

Charged with rape of own kin
KOTA BARU: A 34-year-old labourer was charged at the Sessions Court yesterday with raping his 3-year-old stepgranddaughter. He pleaded not guilty to committing the offence at a house at Kampung Sungai Hala, Machang, last month. The toddler was under his care after her mother died in a road accident a few months after giving birth in 2006. The accused, who was unrepresented, appeared calm when the charge was read to him before Sessions judge Che Mohamad Zulkifly Jusoh. Deputy public prosecutor Nor Hamizah Ghazali urged the court n…

dilema~

Akhirnya hari ni baru ade dtg semangat nk menulis balik. Banyak benda berlaku dlm 2 minggu ni. Nk bercerita psl praktikal. Baru2 ni sy dan lagi 3 orang kawan dihantar utk 2 hari ke sebuah firma guaman lain. Tugas kami ialah utk bantu para peguam yg terlibat utk satu kes yg besar. Bertimbun-timbun file kes, siap dgn afidavit.. yg perlu kami khatam dlm masa 2 hari tu. Bukan khatam je, kne identify claim apa yg nk dibawa oleh si pemohon & defendan. Masa hari kedua, suddenly bos firma tu kata kami akan dipindahkan ke firma dia, fully attached there. Sebab memandangkan mereka tak cukup tenaga kat situ. Panjangla ceritanya. Tapi dilema pun datang.

Ada 2 benda yg menyerabutkan. Pertama, klu nk carik pengalaman lebih, mgkin sepatutnye kami setuju dgn hati terbuka terhadap tawaran tersebut. Yelah.. bak kata pak2 lawyer yg dh akukenal kate.. awk kan nnt nk jadi lawyer.. jadi dgn pengalaman yg aku bakal dpt nnt, akan byk membantu di kemudian hari. Kedua, tempat praktikal yg dulu & yang ka…

~HARMONY CARNIVAL~

Image
22nd May 2009 (Friday)


10.00am – 10.00pmExhibition and promotion
Multimedia show
23rd May 2009 (Saturday)


10.00am – 12.00pmExhibition and promotion
Multimedia show

12.00pmBriefing of Colouring Competition

12.30pm – 1.00pmCompetition 1 : Colouring Competition (6-8 years) & (9-12 years)

2.00pmVIPs arrive (The Cultural Show : Lion Dance & kompang)
Open Speech by the President of Jamaah Islah Malaysia.

2.10pmOpen Ceremony of Harmony Carnival 2009 by Chairman of JAIS
VIPs invited : Committees of MAIS, Chairman of ACCIN & NGOs.
Cultural Show : Lion Dance from SMK Bandar Baru Ampang.
Booth tour

3.00pm – 4.30pmForum / Dialog – (Spiritual Solution to Ecomomics Problems -
Bro. Muhammad Abdullah, Dr Ahmad Zainuddin JIM, Rep of Malaysian Hindu Sanggam, Rep of Youth Buddhist and Rep of Christian)

4.30pm – 5.00pmLucky Draw 1

6.30pm – 8.00pmExhibition and promotion
Multimedia show

8.00pmMalam Harmony Carnival 2009

8.05pmOpen show by Indian Cultural Musical
Acrobatic Kompang
Arab’s dance culture
Nasyid by Broth…

dunia x selamat~

Bukan xde mood. tp xtahu nk menulis ape. tp tibe2 teringat kisah umah seorng sahabat dimasuki pencuri baru2 ni. terase nk menulis pulak psl isu pecah masuk rumah yg dh makin menjadi-jadi skrg.

Kat tempat praktikal sy ni je, dah 2 cerita pecah masuk sy dengar. satunya, rumah slh sorg lawyer kat sini. pecah masuk rumah ikut dapur, perompak2 tu ikat semua org dlm rumah tu menggunakan wayar charger. pisau pemotong daging[yg besar gedabak tu] dihunus kat leher dia. akhirnya biiznillah dia tak ditikam, dikelar dsbginya. perompak tu lari keluar dgn hasil duit beribu2 & 8 biji handphone dikebasnya.

Kisah kedua, rumah sorg kakak yg sedg buat chambering kat sini. perompak2 tu pecahkan pintu bilik ayah dia dgn menggunakan tong gas. 3 parang yg panjang & tajam dihunus kat kakak tu bile die keluar dari bilik. n kakak ni terpaksa mengalah memandangkn mak ayahnye dh pun diikat. lepas dh amek barang2 yg derg nk termasuk kad atm, perompak2 tu siap ugut nk bawak pegi salah sorang dari mereka adi…

sihat sebelum sakit~

Image
Beberapa hari yang lepas, kami berpeluang utk borak2 ringan dgn supervisor kami, a.k.a second boss kat ofis. mase tgh makan dinner tu, topik makanan muncul. agaknye sbb tgh makan kot. supervisor sy sgt jarang makan nasi. katenye, drpd makan nasi, lebih baik die ganti dgn 2 biji pisang. khasiatnya same je.

sy tercengang.

katenye lg, klu nak makan pun, jgn makan lewat2 malam sgt. makan mase awal2 malam. mlm2 sy selalu makan oat atau buah je.

sy senyum tanda setuju dgn fakta jgn mkn lewat mlm tu. utk fakta makan oat je, sekali lg sy tercengang dgn kekaguman.

seterusnye die kate, pagi2 sebelum pegi pejabat, usually mmg sy akan pegi berjoging.

sy pun terimbas2 balik apela sy buat sebelum jarum pendek mencecah angka 9.


hmm..
kesihatan oh kesihatan
jom tingkatkn kesedaran utk jge kesihatan kt
ingat ye..
sakit jantung dh x kenal saiz dah.
klu jantung diselaputi lemak,
anytime leh kene.
bile dh sakit,
segala mcm bende berguna yg bole dibuat dh terhalang.

ingat 5 sebelum 5!!
~sihat sebelum sakit~

kpd semua ibu2 .. slmt hari ibu :)

Image
Post ni sebenarnya tangguh dr tghari td. mata dh mula rase pedih2 menghadap komputer sejak pukul 9.30am tadi. ibu jari pun dh kejang asek scroll mouse laptop ni. buat research kes dan yg sewaktu dgnnya, dlm mase yg sekejap ni, sy cuma nak membwa pembaca sekalian imbas balik segala jasa ibu kt. arini kt bercakap ttg seorang ibu sbb memandangkn dunia dh mengiktiraf hari ibu 11 mei ni. wpun sbenarnye hari ibu adlh hari-hari :)

Teringat kata2 dr har mase prog ERAT 09 yg lepas. katenye, mulalah menulis ttg ibu kt sementara mereka masih ada. spaya mereka bole bace dll. yg sudh kematian ibu pun boleh tulis jugak. mmg satu idea yg baik yg bole kt semua buat kan. actually utk advantage kt juga sbgi anak. skrg sementara sihat lagi, masih ingat lg kisah2 dgn mak kt, better tulis sekarang. esok2 nnt bile nikmat sihat dh ditarik, xtaula bile nk cari peluang tu.

Izinkan sy nk bercerita sket ttg mak sy. awal bulan April baru2 ni, usianya dh pun mencecah 51 tahun. dn dalam 51 tahun tu, berjuta cabaran…

jgnlah kamu bersikap lemah~

Image
Tiap manusia dlm dunia ni tercipta dgn pelbagai kelebihan & kekurangan masing2. xde sorg pun yg perfect. hidup tiap orang tu pun xde yg perfect 100%. mesti ade bongkah2 cabaran, kelemahan diri, anasir dlm dan luar yg perlu kt lepasi. so klu ade yg kte i'm perfect. atau pun i want you to be perfect dll, org tu sebenarnye bermasalah besar. perlu cpt2 kembali pd landasan sebenar. ade juga word perfectionist iaitu org yg selalu nk kan kesempurnaan dlm tiap bende. huhu. x salah pun term ni. hatta org yg memiliki sifat ni pun x salah. tiap sifat yg ade pd kite adlh anugerah besar yg diberi.

Betul x ramai drpd kt sebenarnye belum lg 100% menghargai diri sendiri. ramai yg x nmpk lagi kekuatan & kelemahan diri. keliru dgn diri sendiri. akhirnye menjadikn kelemahan itu sbgi satu batu penghalang yg besar & sangat besar! dan batu besar ni x kan hilang walau ke mne pun kaki melangkah. dn ini sebenarnye menjatuhkn diri sendiri, membantutkn pemikiran yg sptutnye berganda2 bole berkemb…

baru nak rasa..

Sekarang pukul 13:27. sy di pejabat, baru sempat membelek blog nih. arini x mcm semalam. sbb hari ni got some works to do. esok pulak cuti 1 Mei. cut labour day. praktikal ni betul2 byk bagi sy peluang utk muhasabah hidup ni. praktikal selama 2 bulan lebih ni merupakan pengalaman pertama sy merasa suasana bekerja. selama ni pun, cume tolg2 jaga mesin duit kat farmasi keluarga greenwood. bile bekerja ni, kt ade disiplin masa yg pelru dipatuhi. klu mcm sy dlm bidang law ni, sbgi student praktikal, sy kene bantu supervisor sy utk buat research, cari kes dll. it all requires 100% effort, 100% strength physically and mentally and so on. bende2 mcm nila buat sy lebih menghargai pengorbanan & jerit perih ibubapa yg sush payah nk carik duit utk sara keluarga. ni pun baru praktikal..belum lg betul2 kerja.

kdg2..sy pernah terdrngar rungutan drpd kwn2 yg merungut mcm ni: "gaji ayah x besar mcm org lain. die xtau ke anak die ni sush hidup.." ataupun "apa yg aku mintk kat mak sel…

ERAT yg mengeratkan hati & ukhuwwah kami..(edited)

Image
Alhamdulillah summa alhamdulillah ERAT 09 baru saje berlalu. mohon doa semua spaya adek2 protege kt nih lebih jelas dgn arah tuju masing2 nk ke mana lps ni, spya adik2 ni lebih bersedia melangkah ke alam yg berbeza dr alam sekolah, yg mane ade seribu satu dugaan. dn doakn mereka ketemu dgn dkwh & tarbiyyah yg sebenar2nya. laporan bergambar ini hnyala dari hari ke-2(mlm) smpi hari terakhir. sbb sy x dpt dtg 1st day dek kerja. hari kedua tu pulak entah knpa x ingat nk keluarkn kamera. pagi hari kedua ade jungle trekking dgn check points yg menarik. hari kedua petang ade aktiiviti best!!

tmbhn gamba ni dari kamera cik raihan MK. jzkk .

ade mslh sket mase nk edit gamba. wat kesilapan sket. akhirnya post yg same sblm ni tpakse delete. beserta komen2 yg ade, maaf ye.

anyhow, perkataan 'episod' tu hanyalh nk tunjukkn sequence of event :p lokasi program di UIA Gombak & Rebutia Training Centre. terima kasih buat semua pemilik2 kereta & van yg sudi pinjamkn kenderaan antum. may…