Thursday, October 22, 2009

balik lewat..oh balik lewat...

Dh dekat 3 tahun lebih duduk di uia ni, xdpt nk dikira dh berapa kali balik lewat mlm. masa masih duduk dlm kampus, xdela mslh sgt klu balik lewat after 12 am pun. sbb still dlm kwsn uia.klu takut pn, anjing jela.uia mmg byk anjing berkeliaran.kadang2 tibe2 muncul di sblk kereta dsbginya. sekarang dh 4 sem duduk rumah sdri, rutin balik lewat tu masih x berubah. yelah, kt balik lewat ni pun bukannye saje2. klu ade meeting, usrah dan bbrpa bende lg, memg balik lewat.

Muka ni mmg famili dh tau, selalu balik lewat sbb ade tuntutan2 tadi. ibubapa memahami sbb mereka berdua pun selalu balik lewat atas sebab2 yg same. jd, tak susah mane. cume bagi msg/call, utk maklumkan knp blk lewat dsbginye. tapi bukanla perkara mudah utk kt fahamkan pd semua tt perkara ni. klu nenek sy ade kat rumah, diela yg selalunye jd penunggu kat rumah. sbb risau. yelah..anak dara balik lewat malam. drive sendiri sorang2. klu balik berdua pun, akhirnye tibe rumah sorg2 jugak sbb rumah bukan satu taman.

Klu ikut logik akal, mmg x bagus pn. balik lewat2 mlm mcm tu. ape org lain ckp dh satu hal. soal keselamatn lagi satu hal. makanya, x semua bole terima. sy sendiri x harap mereka terima sbb bile tibe bab keselamatan, perempuan tetap perempuan. lagi2 hidup dlm zaman skrg yg sgt penuh dgn manusia2 yg bertunjangkan nafsu & syaitan. klu dpt balik lebih awal, lebih baik. tp klu mmg tepaksa lewat, tiada pilihan, kt perlu atasi perasaan takut yg tabi'e tu dgn tenang.

Mmg x dinafikan, setiap kali kene balik lewat tu, takut mmg ade. cume bertwakal dan byk berdoa di spnjng jalan. dan yakin, apabila kt bekerja utkNya, inAllah ade berkat n pertolongan dari mana2 sudut. dan bukan tu saje, bende2 praktikal lain jugak jgn dilupakan.mksudnye, jgn bertawakal saje tnpa buat ape2. yg biase sy buat, setiap kali kene balik lewat, sy akan bwk charger dr rumah spy mase balik lewat tu, hphone sentiasa on, dan bukannye silent. dan jugak pastikn dlm kereta masing2, letak somethg as senjata. n better avoid jln yg x byk kereta. klu nk jadik jugak ape2 di tgh jalan, itula senjata kt, di samping perkara wajib iaitu berdoa, bertwakal n berhati2. satu lg, bile dh smpi depan rumah, be4 unlock pintu, pastikan kat tangan dh pegang kunci rumah(klu xde sape leh bukak kan, better suro org kat rumah siap2 unlock gate) sbb skrg byk kes org serang dpn rumah sebaik saje kt kuar kereta.

Harapnye kt sbgi wanita, pandai menjaga diri x kira di mane kt berada. siang atau malam. satu saje tmpt kt boleh bergantung iaitu Allah. klu bende nk jadi, jadik jugak. sekurang2nye, kt ade persediaan. ape2 boleh jadi klu Allah izinkan. ttb kereta rosak tgh jalan, ditahan mane2 orang dsbginya....oh dunia mmg sgt x selamat! ingat lagi mase kecik2, mmg rase selamat je. mcm nenek sy kate mase zaman die dulu3x, lagila x rase takut. hm..tapi,itulah dunia yg perlu kt hadapi skrg.

Ingatlah kate2 ni, jangan jadi terlalu penakut dan jangan juga jadi terlalu berani. klu terlalu penakut, habis sume meetg/usrah/etc x datang. klu terlalu berani pulak, bertambah2 kesan negatifnye. bukankah Allah sudah kate ,kt perlu moderate dlm setiap yg kt buat...

moga setiap dari kite, dilindungi Allah senantiasa.

Tuesday, October 13, 2009

pening..

aslm..

Mase dalam kelas EAP, kawan sekelas tunjuk satu buku yg berkulit biru. tajuknye ttg QUran & Woman. tajuknye nampak bagus. bile tengok penulisnya, sy terfikir kejap. rupe2nye dia ade tulis buku. fikir lagi..ohh padanla. penulis ni dh ade mcm2 kelulusan dlm tangan. sampai ke pHD. penulis ini namanye Amina Wadud. wanita yg memperjuangkan hak wanita, sehingga wanita juga berhak menjadi imam kepada kaum lelaki. apekah?

Makin tinggi ilmu yg kt ade, makin banyak kt diuji. itulah realiti dunia. sama juga dgn ujian harta. makin banyak harta yg kt miliki, makin hebat ujian yg akn kt harungi. setinggi mane pun ilmu yg ade dlm dada, akhirnye sepatutnye semuanya kt kembalikan pd Allah. kerana semuanya dtg daripada Dia. bukan hak kt untuk interpret ayat2 quran ikut sedap rasa. ikut mane2 keadaan yg sesuai dgn kt. bukankah Al-quran itu syumul, melengkapi tiap inci kehidupn manusia. juga bukan hak kt utk menolak hadith. bukankah hadith/sunnah itu juga salah satu sumber yg paling benar??

Islam dh sediakn satu panduan yg lengkap utk manusia, tp mengapa masih lagi ade golongan yg suka memutar belit. sedihnye.. klu x pasti, bertanyalah pada orang yg betul. bukan mengikut perasaan semata-mata. hakikatnya, teori sudah ade. cume umat Islam itu sendiri yg x praktik mengikut landasan yg dah sekian lama digariskan. jgnla disebabkan marah dgn ape yg berlaku, al-quran dan sunnah ditafsirkan sesuka hati. hidup ni bukan semata-mata ttg hak. tp jugak ttg tanggungjawab. tunaikanlah tanggungjawab kt yg paling utama iaitu pd Allah. sesungguhnya kedudukan wanita itu cukup cantik. Islam menghargai insan yg bernama wanita. jgn lupe jenguk kisah2 dlm sirah..ayat quran yg ade, jgn dibaca tanpa tgk pd hadith. hadith/sunnah itu atra fungsinya ialah menjelaskan ayat quran itu sendiri. makanya, don't judge book by its cover.

p/s: x saba nk bace buku amina wadud tu. nk tgk ape yg cube disampaikan.


Wednesday, September 30, 2009

refleksi diri

Kata orang ape yg berlaku pada hari ini belum tentu menentukan siapa seseorang individu itu pd keesokan harinya. ade byk pepatah melayu yg kate pastikan hari esok lebih baik dari hari ini. ye mmg betul. hari seterusnye seharusnya lebih excellent dari semalam, kelmarin dan minggu2 & tahun2 lepas. Ajaran Islam sendiri selalu menggalakkan individu utk terus mjadi lebih baik, maju & berjaya.

Realitinya, kt takkan tahu ape yg akan berlaku pada kt pada minit2 seterusnya dari sekarang. klu kt cube fikir balik ttg ni, ngeri pulak rase. pagi2 kt bangun.. kt tak tahu pn ape yg akn berlaku masa kt di dlm tandas. ttb tergelincir ke..atau tgh masak air utk buat kopi & air panas tersimbah dan macm2 lagi. semasa perjalanan ke tmpt blajar/kerja..selamatkah kt sampai dsbginya. bende2 mcm ni klu kt betul2 lihat dan fikir, tiada sebab utk kt sia2 kan diri kite sendiri. lewat2 kan solat mase kt xde kekangan..tgk tv tak ingat urusan2 lain..bace, tengok & dengar bende2 x elok/ kurang elok, mengumpat & bergosip selalu dan lain2.

Fikir2kan ape penghujung hidup kt nnt yg ntah bile saatnya..cume lihat saje sekeliling kt. ape yg berlaku pd org lain utk dijadikan tauladan & sempadan. ade yg satu masa dulu elok peribadinya, amal ibadatnye, selalu hadir ke prog2 ilmu, prog2 yg mengukuhkan jiwa utk islam dan sebgainya..ttp sekarang tersungkur apabila diuji dgn perempuan, dgn pangkat dan duit. sgt sedih melihat situasi2 sebegini. tetapi... bukanlah kerja kt utk memandang sinis & menggelakkan org2 ini hnya kerana mereka tersungkur & gagal melepasi ujian2 tersebut. sbb kt juga mungkin tersungkur sama klu kt diuji sedemikian rupa.

Sama2lah kt Istiqamah dlm menjaga iman dan amal kt. klu rase susah, fokus utk buat sikit2 dahulu..mane tahu..yg sikit tetapi sentiasa buat ni lah yg mbuatkan kt semakin dekat dgn Allah. manfaatkanlah hari esok yg masih ade tu supaya kt bukan lg individu yg hny duduk di takuk lama. bukan saje soal iman dan amal, ttp jugak di dalam pelajaran, pekerjaan, percakapan, adab dan sebagainya. bukan kesempurnaan yg dikejar..tetapi usaha yg berterusan itu lebih bernilai di sisi Allah. dan tentu saje berharga utk kt.

Adakah kt benar2 pasti siapa kita pd esok hari? adakah esok kt masih berpijak di atas jalan yg benar2 Allah redhai? Dan yg paling penting ialah ape nasib kt semasa dijemput oleh Allah. Khusnul khatimah/ bagaimana..sentiasalah berdoa dan memohon ampun. peringatan utk kt bersama...


"Perkara yg paling aku menyesal sekali dalam sehari ialah apabila terbenamnya matahari, umurku berkurangan, akan tetapi amalanku tidak bertambah"
Ibn Mas'ud


Wednesday, September 9, 2009

10 mlm terakhir ramadhan

Malam bertukar siang, siang bertukar malam..masa berlalu cukup pantas. kt dah tiba ke 10 akhir ramadhan kareem. secara fitrahnye, bile satu2 benda tu dh nk habis/hujung2, manusia akan jdk makin slow & malas. senario biasa: masjid makin lengang. ade yg tgh shopping2 utk raya. huu..tapi jom kt pastikan iman dan tubuh kt segar dan semangat menghadapi 10 malam istimewa, hadiah khas dari Allah swt. makin nk habis, makin kt rase sayang nk tinggalkan. bak kata cik timie, ramadhan ni patutnye kt berpesta. pesta ibadah dan sume yg baik2.
Manfaatkan 10 mlm terakhir ni dgn qiyamullail dan segala amalan wajib & sunat yg lain. moge2 kt jumpa dgn malam lailatulqadr. ckp2 psl 10 mlm terakhir ramadhan ni, teringat satu kisah yg agak seram sejuk. persitiwa ni terjadi mse umur sy 10/11 tahun. dlm darjah 4/5 camtu.
Masa tu adlh 10 malam terakhir. dan mase tu jugak, kami 8 org adik beradik ni ade kat rumah. ntah kenape masa tu semua mengelat n malas nk pegi solat teraweh kat masjid mcm biasa. semua liat, x nak pegi. dek x larat nk memujuk, mama pegi sorang. 3 org mengadap tv. 4 org lgi mengadap komputer. tapi sorang je yg baca al-quran mase tu. jam kat dinding dah pukul 9.45pm. biasenya org solat terawih dh balik. tibe2 dengar ade suara bagi salam. sy dan kakak sy menjawab salam & pusing pandang pintu depan. dlm sekilas pandang tu, kami nmpk sekujur tubuh yg dilitupi telekung berdiri kat muka pintu.
Lepas lebih 20 minit, sy mula rasa pelik. xdgr pulak suara mama. so sy mintak adik sy tgk kat halaman. kot2 mama tgh berkebun. tp xde. kami tny pd abang sy ade x mama balik td. memangkan die betul2 duduk dpn pintu utama. tp dia ckp xde. mulelah sume org meremang. dlm kol 10.40pm camtu, mama balik. rupe2nye die mmg belum balik lagi. die balik lmbt sket sbb ade ceramah kat masjid.
Bile ingat2 balik, perempuan yg pakai telekung yg kami ingat mama tu, badannya sgt besar n lebih dari petak pintu tu. huhu. hanya Allah yg tahu siapa yg dtg menjengah ke rumah kami mlm tu. kami ambil peristiwa ni sbgi teguran drNya utk kami yg meliatkan diri mlm tu. dan jugak mgkin ia dtg utk menjenguk abang sy yg sedg bace al-quran mlm tu.....
Kisah ni bukan sekadar buat kami seram sejuk smpi skrg, tp jugak sbgi pengajaran beerti. moge kt semua bertemu dgn malam lailatulqadr!!

Sunday, June 21, 2009

dah 29 tahun berlalu..



Tahun ni dah 2009, bermaksud dh 29 tahun baba & mama melayari kehidupan mbesarkan kitorg. Since hujung minggu semalam sambutan hari bapa, jadiknye, Selamat Hari Bapa utk baba & semua ayah di dunia ni.

Terima kasih yg x terhingga sbb tabah mendidik kitorg. mmg susah sbb dalam masa 9 tahun, anak dah 6 orang. Baba yg dikenali adlh seorang yg rileks, helpful, suka xtvt lasak(tp skrg x aktif sgt dh..huhu), sgt suka kucing, sgt suka berkebun, jenis slow talk dan sabar. Moga tiap kesabaran baba dlm berdepan dgn tiap dugaan yg ada diganjari dgn kekuatan iman.

Ktorang pulak yg akan jaga baba & mama in the future, inAllah. wpun memang tak akan pernah cukup utk balas segala jasa. Walau apepn yg pernah terjadi sblm ni, we'll always support you~

Ampunkn dosa2 kami, anak2mu :)

more than just words..

Apabila org dtg pd kt utk meluahkan masalah dia, adakah tu adalah indicator awal bhw org tersebut percaya pd kt?

Dia berdepan dgn kt dgn masalahnya yg sgt menjangkaui apa yg disangkakan. maksudnya, masalah yg sgt jauh dr masalah yg kt biasa dengar. cerita kehidupan yg sgt COMPLICATED. subjek matter masalh tersebut pulak sgt matang & agak beyond kemampuan kt.

Lebih parah lagi, berhadapan dgn org yg sudah ade kebiasaan dlm hidupnya dgn something yg adalah punca & simptom.

Dan org tersebut dtg consult dgn kt hampir setiap hari & of course berharap satu pndangan & penyelesaian. Sbb? katanya perasaannya rasa tenang.

Tp hari demi hari, rasa mcm dh x boleh nk digest. tibe2 rasa mcm tersekat & rase x boleh nk teruskan. Tak boleh nk dgr dh. teruk betul..haih..perlukan skill kaunseling!!

Bengang sbb rasa masih x berjaya nk fahamkan dia & bawa dia ke satu perspekstif yg lebih besar that life is more than just to marry a man, have kids, go to work etc..

Bengang sbb cpt sgt putus asa sedangkan dia seorang yg baik & mahukan kebaikan..

Bila difikirkan, klu kt hentikan proses tu, mungkin peluang utk amaru bil ma'ruf wan nahyu 'anil munkar itu disia-siakan. Dia adlh saudari seIslam kt.

Maaf klu x faham post ni.
Rasa tersepit..
Wallhu'allam..Allah Maha Mengetahui..


Thursday, June 18, 2009

kenapa kt bangun pagi?


Hari2 kt manusia ni bangun dari tidur. Bukak mata, bangun dari tempat tidur dsebagainya..ape agaknya yg menjadi misi kt? Cuba review balik sejenak..bangun pagi sbb nk siap2 pegi kerja, bangun pagi sbb nk jmp kawan, bangun pagi sbb ade exam pagi tu atau etc?

Tak pun, klu ade hari yg kt bangun lambat dlm kol 6.30am/6.45am & dlm masa sama pagi tu kt ade urusan kol 7.30am. Mesti gelabah kan. Tapi tengok balik, apa yg kt gelabahkan..nak cepat2 mandi & baru solat subuh? ataupun bangun tu gelabah sbb baju x gosok lagi. atau gelabah sbb waktu subuh dh nak habis..atau cne? ke mana pegi janji & ikrar kt pada Allah: innasolaati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirobil 'alaamin..

Situasi lain, susah bangun pagi. Pasang alarm dgn volume paling kuat & tone yg paling annoying pun x terbangun2 jugak. even letak hphone kat tepi telinga pun statik jugak. nk kene tunggu disimbah air dulu atau ditarik bangun ke tandas. huhu.

Ni semua adalah part of event yg kt lalui pagi2. Selalu mak sy pesan..klu mlm tu kt tidur & mmg kt niat utk bangun pagi tu utk solat subuh, inAllah kt akan bangun dgn sendirinya. dlm kata lain, kt sebenarnya dikejutkan oleh Allah. x payah pasang alarm kat jam/phone pun, sebenarnya kt mampu utk bangun sendiri.

Teringat kisah masa kat sekolah dulu, ade kawan yg tertido lepas qiyam. masa tu dh azan dh. and then die dgr ade suara panggil nama die dgn sgt kuat. sdgkan masa tu, xde sape antara kami yg panggil die. ade jugak abang sy tido mcm biasa..dan pagi tu dia rasa ade org goyang bahu dia. sedar2, masa tu tgh azan subuh. tentu ade antara anda yg pernah alami peristiwa2 mcm ni. hmm.. ini semua pertolongan & kehendak Allah. Dia yg mencipta manusia. dan Dia tahu manusia punya kelemahan. Klu sudah ditetapkan pagi itu ruh kt ditarik, buatlah mcm manepun, kt akan tetap x bangun.

wallahu'allam~

Friday, May 29, 2009

tak suka..ape nk buat eh?

ape nk buat bile depan mata org tinggalkn bende wajib. situasi sy, solat jumaat yg hnya 2 rakaat utk kaum lelaki. ya. ini ttg kaum lelaki. dek kerja byk kat pejabat, solat jumaat letak kat blkg. sy jenguk2 jugak. biar benar die ni x solat. padahal kawan sekerja die bergegas je pi solat wpun mmg keje melambak & due date utk submit keje tu adalah by petang tu.

bingung nk mula dgn ape. sbb die orang atasan. so realitinye, mmg agak payah. tp..tensionnye tgk muka die td~

masa makan, org yg same tny .. korang ni sume dh ade boyfriend ke? bile kami geleng kepala, die ckp kesiannye korang..rugila muda2 ni xde boyfriend.. sy kata: what??(dlm hati jela..heh) kat depan dia, sy senyum saja. kitorg pun selamba je ckp rugi ape nye, waste of tyme & money je.(dgn nada gurau2)

dia jugak tny suka nyanyi x. bcoz tempat keje die ade instrument utk karaoke. siap ajak lagi kitorg. katenye biasenye mmg derg akan nyanyi2 klu tensen keje/xde keje. hmm..

jugak situasi makan meja sekali dgn lain jantina. daurah haritu penceramah jemputan ade ulas sket psl isu makan semeja ni. sy rase isu ni perlu dikupas lebih dlm. ya betul. selagi bole elak, elakkan. tp mcmne ye klu dh diajak sbb kami org baru kat situ. nk berkenalan. die antara orang atasan kami. situasi sy, die sorang je lelaki. sy bersama 2 orang lagi kwn perempuan. x suka situasi itu. tp sy rase sy ade jugakla belajar bende baru. teladan & tauladan.

susah rase. sumtyme rase macam nk tersungkur either sbb bengang dgn keadaan ni atau nk terikut sama dgn rentak mereka, tp mengenangkan xde sbb pun utk tersungkur..sbb xde faedah pun. mesti kuatkan hati!

byk lagi sennaye situasi2. ni yg sy hadapi. tentu ade lagi org lain yg berhadapan dgn cabaran yg lagi hebat.

akhirnya yg dalam ni kene kuat. spy kt tau what to do bole berdepan dgn situasi x best nih.

Tuesday, May 26, 2009

terlalu besar pengorbanannya..

Sila tonton video pendek ni. Ia ttg kisah pengakuan seorang anak ttg ibunya. very10x touching & menginsafkan. di mana kt letakkan ibu kt. sudahkah kt berterima kasih pd ibu kt/ senyum kpdnya etc hari ini? jasa yg terlalu besar. seorang ibu mampu menjaga 10 orang anak. tp selalunya 10 orang anak tak sanggup menjaga ibu sendiri. tak boleh tahan air mata tgk video ni..~




p/s: isu hangat skrg, Ledakan warga emas. sudahkah kt bersedia menghadapinya..fikir2kan

Monday, May 25, 2009

geleng kepala..

Hari ni kat pejabat, duduk je kat kerusi, terus kami on internet & bukk berita2 online. sorang search nst. sorang lagi klik berita harian, star etc. boleh kata tiap news yg kami bace buat kami mengeluh. baik isu nasional, isu artis, politik dll. penat rase nk bace. hari ni selamat bace bbrp berita yg menjadi buah mulut perbincangan kami arini. isu akhlak,moral dan seangkatan dgnnye yg makin parah. (bos tak masuk lg..sbb tu la..)

Charged with rape of own kin

KOTA BARU: A 34-year-old labourer was charged at the Sessions Court yesterday with raping his 3-year-old stepgranddaughter. He pleaded not guilty to committing the offence at a house at Kampung Sungai Hala, Machang, last month. The toddler was under his care after her mother died in a road accident a few months after giving birth in 2006. The accused, who was unrepresented, appeared calm when the charge was read to him before Sessions judge Che Mohamad Zulkifly Jusoh. Deputy public prosecutor Nor Hamizah Ghazali urged the court not to grant bail as the accused might repeat the offence or hurt the victim.

"The victim has been living with him and his wife since the victim's mother died in a road accident three years ago," she said. Che Mohamad denied bail and fixed June 24 for mention.

Jilted labourer gets revenge in sex with child

KUALA LUMPUR: An 8-year- old girl endured two hours of hell last week when she was forced to perform oral sex on a man who threatened to throw her from the 15th floor of a flat if she refused. The incident unfolded about 3pm last Monday when the man, in his 20s, saw her playing alone with her toy near her unit on the fourth floor of the Cochrane Perkasa low-cost flats in Cheras. A source said the man seized her toy and asked her to follow him to the 15th floor, which was hardly frequented by residents, if she wanted it back. "There, the man undressed the girl, molested her and instructed the victim to perform oral sex on him.

"Initially, the girl refused but was forced to comply after the man threatened to throw her, along with her toy, from the balcony of the 15th floor," said the source.
The girl was held captive for about two hours, during which she was forced to perform oral sex on the man three times. After he was done, the odd-job worker threatened to beat her if she related her ordeal to anyone, before letting her go. For two days, the child kept the matter to herself . But noticing the change in her behaviour, the family managed to get the truth out of her. They lodged a report at the Pudu police station. A suspect was later picked up and remanded to facilitate investigations. According to the source, the suspect was believed to have taken his revenge on the child after failing to woo the victim's elder sister, in her early 20s. City Criminal Investigation Department chief Datuk Ku Chin Wah confirmed the case but declined to elaborate.

Bila nafsu mengatasi akal, manusia bukan lg manusia. Kanak2 yg sepatutnya dilindungi & dijaga, dirosakkan sekelip mata. Kes2 ni dh lama berlaku, tp makin menjadi-jadi sekarang. Ghazwatul fikr dtg dlm byk medium. Ni la antaranya. Televisyen skrg makin x malu siarkn adegan2 yg x layak disiarkan. Bagi sy, sign seperti U dah takde bezanya dgn 18 SG atau 18 PL. tapi dlm masa yg same, stesen tv yg same paparkan rancangan2 agama dsebagainya. hak+batil= kekonfiusan yg kritikal. Kalau dekat youtube dsbginya, x payah klik ape2pun, kadang2 terpampang bende2 yg sepatutnya dilihat. Mcm mana kt nak kawal adik2 yg tgh nak membesar yg hidup dlm zaman teknologi serba canggih ni..sedangkan virus2 ni menular dgn sgt aktif. lama2 jadik wabak.

Sunday, May 24, 2009

dilema~

Akhirnya hari ni baru ade dtg semangat nk menulis balik. Banyak benda berlaku dlm 2 minggu ni. Nk bercerita psl praktikal. Baru2 ni sy dan lagi 3 orang kawan dihantar utk 2 hari ke sebuah firma guaman lain. Tugas kami ialah utk bantu para peguam yg terlibat utk satu kes yg besar. Bertimbun-timbun file kes, siap dgn afidavit.. yg perlu kami khatam dlm masa 2 hari tu. Bukan khatam je, kne identify claim apa yg nk dibawa oleh si pemohon & defendan. Masa hari kedua, suddenly bos firma tu kata kami akan dipindahkan ke firma dia, fully attached there. Sebab memandangkan mereka tak cukup tenaga kat situ. Panjangla ceritanya. Tapi dilema pun datang.

Ada 2 benda yg menyerabutkan. Pertama, klu nk carik pengalaman lebih, mgkin sepatutnye kami setuju dgn hati terbuka terhadap tawaran tersebut. Yelah.. bak kata pak2 lawyer yg dh akukenal kate.. awk kan nnt nk jadi lawyer.. jadi dgn pengalaman yg aku bakal dpt nnt, akan byk membantu di kemudian hari. Kedua, tempat praktikal yg dulu & yang kami kene pergi sekarang adalh sgt berbeza in terms of environment. Sgt berbeza. Ini yg membuatkn hati ni x nak kate setuju utk ke sana. Cuba fikirkn, org yg berfikrah & tidak. caranya berbeza, suasana nya berbeza & mcm2 lagi perbezaannya. Yg sama hanyalah disiplin terhadap kerja.

Adkh pening2 & serabut ni sebab aku masih seronok duduk dlm zon yg selesa? Belum bersedia utk terjun ke dunia sebenar kat luar sane? Atau takut tak pandai nk sesuaikan diri? tapi apa panduannya dlm fasa2 nk sesuaikan diri tu..bingung! ni baru praktikal. Belum lagi betul2 dh keja nnt. Kagum dgn makcik pakcik yg bekerja di luar sana tapi tegar & masih boleh bertahan di tengah2 masyarakat. Kata orang, klu nak berkecimpung dlm dunia perundangan ni, mmg kene kuat sket. sbb selalunya suasanannya begitulah. faham kan? haih..mana la pergi keberanian & kecekalan..

Klu nk ikutkan, dahsyat lgi pengalaman penceramah masa daurah td. Mcm mana bebasnya pekerja lelaki kat situ dgn perempuan yg bukn mahram. YA. Mungkin betul rupanya aku x sedia & x suka berada dlm situasi yg menyesakkan hati. Bila timbang2 balik, entah2 ada sebabnya knp tibe2 kami dipindahkn ke tempat yg sgt jauh bezanya dgn apa yg aku harapkan. Mesti ada something yg Allah nk suro aku belajar. new things. Sampai bila aku nak harapkan jalan yg dilalui itu sentiasa senang tanpa duri. Aku x kisah nk berdepan dgn bos yg garang. Tapi aku cukup bermasalah utk terima keadaan yg mengejutkan ni. Sungguh betul aku dilema. Sekarang aku betul2 rasa aku dh separa berada di dunia kat luar sane.

Astaghfirullah..ampunkn dosa aku byk merungut & mengeluh sbb ni.. Kene KUAT! Mampukah..

“Allahumma inni a’udzubika min al-hammi wa al-hazan, wa a’udzubika min al-’ajzi wa al-kasal, wa a’udzubika min al-jubni wa al-bukhl, wa a’udzubika min ghalabati ad-dayni wa qahri ar-rijaal.”

Thursday, May 21, 2009

~HARMONY CARNIVAL~


22nd May 2009 (Friday)


10.00am – 10.00pm Exhibition and promotion

Multimedia show

23rd May 2009 (Saturday)


10.00am – 12.00pm Exhibition and promotion

Multimedia show


12.00pm Briefing of Colouring Competition


12.30pm – 1.00pm Competition 1 : Colouring Competition (6-8 years) & (9-12 years)


2.00pm VIPs arrive (The Cultural Show : Lion Dance & kompang)

Open Speech by the President of Jamaah Islah Malaysia.


2.10pm Open Ceremony of Harmony Carnival 2009 by Chairman of JAIS

VIPs invited : Committees of MAIS, Chairman of ACCIN & NGOs.

Cultural Show : Lion Dance from SMK Bandar Baru Ampang.

Booth tour


3.00pm – 4.30pm Forum / Dialog – (Spiritual Solution to Ecomomics Problems -
Bro. Muhammad Abdullah, Dr Ahmad Zainuddin JIM, Rep of Malaysian Hindu Sanggam, Rep of Youth Buddhist and Rep of Christian)


4.30pm – 5.00pm Lucky Draw 1


6.30pm – 8.00pm Exhibition and promotion

Multimedia show


8.00pm Malam Harmony Carnival 2009


8.05pm Open show by Indian Cultural Musical

Acrobatic Kompang

Arab’s dance culture

Nasyid by Brothers

Lucky Draw 2

Silambam (Martial Art) Show


25hb Mei 2009 (Ahad)


10.00am – 6.00pm Exhibition and promotion

Multimedia show


11.30pm- 1.00pm Briefing of Drawing Competition

Competition 1 : Drawing Competition (6-8 years) & (9-12 years)


2.30pm – 3.00pm Talk 1 (Footsteps in the light) & Prize giving

By Brother Daniel Hakim Boey the Chairman of MACMA Selangor


3.00pm-3.30pm Talk 2 (Promises of God) & Prize giving

By Sister Lana Mohamed from IIS


3.30pm-4.00pm Talk 3 (Mercy like the rain) & Prize giving

By Syed Barkat the Chairman of Al-Hunafa’


5.00pm – 6.00pm Closing ceremony

VIPs : Chairman of Hidayah Centre

Monday, May 11, 2009

dunia x selamat~

Bukan xde mood. tp xtahu nk menulis ape. tp tibe2 teringat kisah umah seorng sahabat dimasuki pencuri baru2 ni. terase nk menulis pulak psl isu pecah masuk rumah yg dh makin menjadi-jadi skrg.

Kat tempat praktikal sy ni je, dah 2 cerita pecah masuk sy dengar. satunya, rumah slh sorg lawyer kat sini. pecah masuk rumah ikut dapur, perompak2 tu ikat semua org dlm rumah tu menggunakan wayar charger. pisau pemotong daging[yg besar gedabak tu] dihunus kat leher dia. akhirnya biiznillah dia tak ditikam, dikelar dsbginya. perompak tu lari keluar dgn hasil duit beribu2 & 8 biji handphone dikebasnya.

Kisah kedua, rumah sorg kakak yg sedg buat chambering kat sini. perompak2 tu pecahkan pintu bilik ayah dia dgn menggunakan tong gas. 3 parang yg panjang & tajam dihunus kat kakak tu bile die keluar dari bilik. n kakak ni terpaksa mengalah memandangkn mak ayahnye dh pun diikat. lepas dh amek barang2 yg derg nk termasuk kad atm, perompak2 tu siap ugut nk bawak pegi salah sorang dari mereka adik beradik klu kad atm tu tak boleh diakses.

Ade jugak kes kwn sekolah sy dulu. Satu keluarga diikat. nasib baik semuanya selamat.

Ape nk jadi dgn dunia masa kini. dunia akhir zaman. dunia makin x selamat. sekarg ni, rumah yg sptunye tmpt seseorg rase selamat dipecah masuk orang asing at any time. taman permainan bukan lg satu tmpt yg selamat utk kanak2 bermain. manusia yg memilih pekerjaan menculik pasang mata tiap masa. jln malam2 di highway yg agak sunyi pn dh x selamat. bukn sbb takut jmp hantu. tp makin ramai manusia jahat yg sengaja tumpahkn minyak/ buat2 kemalangan...dan akhirnya kereta yg terbabas/berhenti akn dirompak atau dirogol atau dicabul kehormatannya. sehingga mmbawa pd membunuh. sekrg ni, parents nk hanta anak kat pengasuh pun dh agak x selamat. tons of cases anak2 kecil ni dicabul d sbaginya oleh manusia yg berpenyakit Phidophilia
.

Ini semua jenayah yg jatuh bwh sariqah & hirabah. bwh hudud, berat hukumannye sbb tiap hukuman yg Allah bagi diselit dgn tujuan utk memberi amaran pd org yg membuat dan semua org. masih jauhkh impian itu..~

Sbb tu penting komunikasi & hubungan yg baik sesama jiran. rukun tetangga satu praktis yg sihat between jiran, tp dh makin dilupakan. terutama org yg hidup di bandar ni. terasa betul bile duduk kat KL ni. sy ingat dulu sblum pindah, kwsn rumah sy penah berjaga malam masa musim merompak ni. heh. jgn betul2 wujud musim merompak ni, dhla..

doa byk2 supaya seluruh keluarga kt & kawan2 kt dilindungi Allah tiap masa. plus take good precaution pd rumah kt. at least do sthg. selebihnye tawakal~ doakan fobia tim ilang, ameen.

Friday, May 8, 2009

sihat sebelum sakit~


Beberapa hari yang lepas, kami berpeluang utk borak2 ringan dgn supervisor kami, a.k.a second boss kat ofis. mase tgh makan dinner tu, topik makanan muncul. agaknye sbb tgh makan kot. supervisor sy sgt jarang makan nasi. katenye, drpd makan nasi, lebih baik die ganti dgn 2 biji pisang. khasiatnya same je.

sy tercengang.

katenye lg, klu nak makan pun, jgn makan lewat2 malam sgt. makan mase awal2 malam. mlm2 sy selalu makan oat atau buah je.

sy senyum tanda setuju dgn fakta jgn mkn lewat mlm tu. utk fakta makan oat je, sekali lg sy tercengang dgn kekaguman.

seterusnye die kate, pagi2 sebelum pegi pejabat, usually mmg sy akan pegi berjoging.

sy pun terimbas2 balik apela sy buat sebelum jarum pendek mencecah angka 9.


hmm..
kesihatan oh kesihatan
jom tingkatkn kesedaran utk jge kesihatan kt
ingat ye..
sakit jantung dh x kenal saiz dah.
klu jantung diselaputi lemak,
anytime leh kene.
bile dh sakit,
segala mcm bende berguna yg bole dibuat dh terhalang.


ingat 5 sebelum 5!!
~sihat sebelum sakit~

Tuesday, May 5, 2009

kpd semua ibu2 .. slmt hari ibu :)

Post ni sebenarnya tangguh dr tghari td. mata dh mula rase pedih2 menghadap komputer sejak pukul 9.30am tadi. ibu jari pun dh kejang asek scroll mouse laptop ni. buat research kes dan yg sewaktu dgnnya, dlm mase yg sekejap ni, sy cuma nak membwa pembaca sekalian imbas balik segala jasa ibu kt. arini kt bercakap ttg seorang ibu sbb memandangkn dunia dh mengiktiraf hari ibu 11 mei ni. wpun sbenarnye hari ibu adlh hari-hari :)

Teringat kata2 dr har mase prog ERAT 09 yg lepas. katenye, mulalah menulis ttg ibu kt sementara mereka masih ada. spaya mereka bole bace dll. yg sudh kematian ibu pun boleh tulis jugak. mmg satu idea yg baik yg bole kt semua buat kan. actually utk advantage kt juga sbgi anak. skrg sementara sihat lagi, masih ingat lg kisah2 dgn mak kt, better tulis sekarang. esok2 nnt bile nikmat sihat dh ditarik, xtaula bile nk cari peluang tu.

Izinkan sy nk bercerita sket ttg mak sy. awal bulan April baru2 ni, usianya dh pun mencecah 51 tahun. dn dalam 51 tahun tu, berjuta cabaran dh dilalui dlm usaha nk membesarkn 8 orang anaknya. panggilan yg saban hari meniti di bibir kami semua adlh
mama. bunyinye mcm manja je. tp hakikatnye, kami 8 orang dididik dgn ketegasan yg memadai. kami senang dgn cara didikan tersebut. hakikatnye, saban hari dia mendoakn kami di dlm solat. mama yg sy kenali ni seorang yg sgt tabah.

Dari tahun 1981-1998 kami lapan orang dilahirkan. bayangkn kami semua dilahirkn & membesar dlm jarak umur yg sgt dekat. berjuang dgn kerja, dkwh tarbiyyah, anak2 yg ramai..dptkah sy membayar kembali semua kesusahan & beban yg dilalui. sesungguhnya kami anak2 menyaksikn penat lelah mak kami, berusaha membentuk kami & membina kehidupan, berjuang bersama ayah kami. segalanya diharungi bersama. namun masih ade yg kate tempoh jatuh bangun mereka itu x bernilai & patut dilupakan. patutkh?

Sampai saat ni, cabaran terus dtg pd keluarga kami. tp dia ttp sabar wpun kali ni, airmatanya selalu turun wpun bukan depan kami. pengorbanan demi perngorbanan yg x semua mengerti, x semua menghargai, x semua sedar. ramai yg cuma lihat dr kulit, bukan tgk dari isi nya. wlu apepun, tu pun dikira cbrn jugak. klu itu yg perlu kami hadapi smpi ke saat akhir kehidupn, redhakanlah hati kami ya Allah. sabarkanlah kami ya Allah.

Tiada siapa yg tahu melainkan Allah.. ape yg dilalui oleh ibu kt dari saat kt dilahirkn smpi sekrg..jgn fikir bersalin itu perkara kecil. kerana bersalin/melahirkn kt adlh satu perkara yg sgt mulia di sisi Allah. melahirkn manusia2 penyambung generasi anbiya'. sakitnye bersalin itu x siape dpt bayangkn melainkan rasa sendiri. hargailh ibu kt. klu ade slh fhm, tersinggung mane2, marah dsbginya, segeralh mohon maaf. klu ibu kt seorg yg x pandai ekspreskn perasaan, turunknlah ego kt sbgi anak, show our love to them. inAllah takkan rugi smpi bile2.

Kenalilah ibu kt dgn lebih dekat.
Teruk mana pun, itulah ibu kt.
Esok2 bile dh jadi seorang ibu,
Tentu kt harapkn yg sama dr anak2 kt.

Kpd semua yg bergelar ibu/ummi/mama/mak/omma/mommy dll,
~Selamat Hari Ibu~
Hari-hari adalh Hari Ibu

~sentiasa di hati~

Sunday, May 3, 2009

jgnlah kamu bersikap lemah~


Tiap manusia dlm dunia ni tercipta dgn pelbagai kelebihan & kekurangan masing2. xde sorg pun yg perfect. hidup tiap orang tu pun xde yg perfect 100%. mesti ade bongkah2 cabaran, kelemahan diri, anasir dlm dan luar yg perlu kt lepasi. so klu ade yg kte i'm perfect. atau pun i want you to be perfect dll, org tu sebenarnye bermasalah besar. perlu cpt2 kembali pd landasan sebenar. ade juga word perfectionist iaitu org yg selalu nk kan kesempurnaan dlm tiap bende. huhu. x salah pun term ni. hatta org yg memiliki sifat ni pun x salah. tiap sifat yg ade pd kite adlh anugerah besar yg diberi.

Betul x ramai drpd kt sebenarnye belum lg 100% menghargai diri sendiri. ramai yg x nmpk lagi kekuatan & kelemahan diri. keliru dgn diri sendiri. akhirnye menjadikn kelemahan itu sbgi satu batu penghalang yg besar & sangat besar! dan batu besar ni x kan hilang walau ke mne pun kaki melangkah. dn ini sebenarnye menjatuhkn diri sendiri, membantutkn pemikiran yg sptutnye berganda2 bole berkembang. perlahan2 kt 'membunuh' diri & org2 di sekeliling yg sgt memerlukn kt. akhirnya.. org lain menjadi mangsa keadaan.

Batu2 tadi menjadi alasan utk kt terus duduk di takuk lama. smpi bile2 pun..kat situ jugak. di tahap tu jugak. mcm tekan enjin tp x angkat hand break. kan x jalan. bunyik enjin je ber drum2 keluar. siap berasap2 lagi.

Mmg sume ade kelemahan. tp bukan ke lebh baik kt terima kelemahan tu, cuba berubah & cuba & cuba, diikuti doa. dan yg penting kelemahan itu kt jgn jadikn sbgi alasan. mungkin juga kt x dpt/susah/lmbt utk keluar dr kelemahan tersebut..tp, klu batu itu kt pegg kat mane2 kt pegi, percayala...keje2 yg menanti kat luar sane akan terbantut. x rase muak ke ..selalu ckp camni: "sori2..lupe sgt nk wat. sy ni mmg pelupa sket. x reti nk plan..bla bla bla.." atau " sori sy xphm & xde komen ttg itu & ini sbb ni bukn bwh skop kerje Jk sy dll.." heh. muak kan..sy mcm dh sedikit muak dgn attitude sebegeni yg sy sendiri penah buat. x nk kembali pd mase lepas dh. dh terlalu byk masa dirugikan & orang2 yg terlepas mcm tu saje. esok2..kt juga yg akn ditanya oleh robbul 'alamin.mcm sket sgtla dlm akaun amal.

Hmm..

thanks shbt yg menegur & mengingatkn sy smlm :)

Thursday, April 30, 2009

baru nak rasa..

Sekarang pukul 13:27. sy di pejabat, baru sempat membelek blog nih. arini x mcm semalam. sbb hari ni got some works to do. esok pulak cuti 1 Mei. cut labour day. praktikal ni betul2 byk bagi sy peluang utk muhasabah hidup ni. praktikal selama 2 bulan lebih ni merupakan pengalaman pertama sy merasa suasana bekerja. selama ni pun, cume tolg2 jaga mesin duit kat farmasi keluarga greenwood. bile bekerja ni, kt ade disiplin masa yg pelru dipatuhi. klu mcm sy dlm bidang law ni, sbgi student praktikal, sy kene bantu supervisor sy utk buat research, cari kes dll. it all requires 100% effort, 100% strength physically and mentally and so on. bende2 mcm nila buat sy lebih menghargai pengorbanan & jerit perih ibubapa yg sush payah nk carik duit utk sara keluarga. ni pun baru praktikal..belum lg betul2 kerja.

kdg2..sy pernah terdrngar rungutan drpd kwn2 yg merungut mcm ni: "gaji ayah x besar mcm org lain. die xtau ke anak die ni sush hidup.." ataupun "apa yg aku mintk kat mak selalu je xdpt.." dan mcm2 lagi. pd sy, ni adlh bende yg paling x patut sekali dituturkan oleh seorang anak, mahupun isteri/suami. apabila kt betul2 duduk dan berusaha utk bekerja, bangun awal pagi2, keluar rumah gelap2, balik lewat petang atau mlm..tentu sgt kecewa dan sedih bile ade yg ckp mcm tu pd diri kt. fikir2kan sebelum mulut tu bercakap. krn mulut, badan binasa. tak kiralah sket/besar pendapatan dan rezeki seseorg tu, adlh lebih baik utk kt bersyukur dgn ape yg ade & turut sme membantu mringankan beban si ayah/ibu. ini boleh dtg dlm pelbagai cara. x semestinye dr segi material..tp dari segi sokongan mental ataupun belajar bagus2 & jadi manusia yg berguna. something..not nothing!

teringat sy mse sekolah dulu, pernah sekali mak sy ckp: "knpla korg x habiskn mknn ni. tau x, sush nk cari duit..." 10 tahun yg lepas, dgn 8 anaknye...dn zaman ekonomi yg agk teruk..padanla mak sy ckp mcm tu. mase tu, x nmpk lagi kesusahan mak ayah tu, masih lagi rase seronok n tak bersalah bile x tutup lampu bile keluar bilik. kdg2 lupe tutup air dll...mase tu mmg kt tak rase & x appreciate usaha mak ayah kt dlm menyara famili. lagi2 famili yg besar. sy respect dgn adik NurMadihah. kenal kan? yg mdpt 20A utk SPM baru2 ni. di pesta buku antarabangsa baru2 ni, ayah sy beli buku ni. mmg sedih bile tgk dan bace kisah hidupnya. lihat saje keadaan rumah yg x kukuh, ayah yg bekerja sbgi nelayan & x mendapt pndptn yg tetap..lihat sje betapa sushnye hidupnye. tp seingt sy bace buku tu, die x pernah merungut dgn kemiskinan yg dihadapi. x ramai kwn2 n cikgu yg tau die sebenarnye hidup melarat. sbb ape? sbb die x pernh sekalipun merungut pd kawn2 n selalunye die berpuasa isnin khamis. allah. tentu sekali adik NurMadihah benar2 memahami & menghargai segala pengorbann ibu bapa nya. kt mcm mane pula?

belajarlah utk menjadi seorg yg lebih bersyukur dan menghargai org lain. hargailh pengorbnn ibu bapa kt dlm mencari nafkah utk keluarga. dlm menyekolahkn kt smpi dpt bergulung2 ijazah dll. biaselah kdg2 mereka marah kt sket2 tu..jgn terlalu cepat merajuk & menyalahkan mereka. sayangi mereka sbgaimana mereka menyayangi kt. x ramai ibu bapa yg pandai menunjukkn rasa kasih & sayangnye pd anak2. manusia tu berbeza kn. ade yg xde mslh nk ckp "ummi syg awk nak" dsbginya. ade plk yg rase klu die ckp camtu, jatuh pride nye sbgi parent. ya. mmg manusia pelbagai. tp sejauh mana kt bersedia & berusaha menghadai kepelbagaian ni. so appreciate other people & u'll be appreciated. inAllah hidup lebih tenang~

Wednesday, April 29, 2009

ERAT yg mengeratkan hati & ukhuwwah kami..(edited)

Alhamdulillah summa alhamdulillah ERAT 09 baru saje berlalu. mohon doa semua spaya adek2 protege kt nih lebih jelas dgn arah tuju masing2 nk ke mana lps ni, spya adik2 ni lebih bersedia melangkah ke alam yg berbeza dr alam sekolah, yg mane ade seribu satu dugaan. dn doakn mereka ketemu dgn dkwh & tarbiyyah yg sebenar2nya. laporan bergambar ini hnyala dari hari ke-2(mlm) smpi hari terakhir. sbb sy x dpt dtg 1st day dek kerja. hari kedua tu pulak entah knpa x ingat nk keluarkn kamera. pagi hari kedua ade jungle trekking dgn check points yg menarik. hari kedua petang ade aktiiviti best!!

tmbhn gamba ni dari kamera cik raihan MK. jzkk .

ade mslh sket mase nk edit gamba. wat kesilapan sket. akhirnya post yg same sblm ni tpakse delete. beserta komen2 yg ade, maaf ye.

anyhow, perkataan 'episod' tu hanyalh nk tunjukkn sequence of event :p lokasi program di UIA Gombak & Rebutia Training Centre. terima kasih buat semua pemilik2 kereta & van yg sudi pinjamkn kenderaan antum. may Allah bless all of u..
...............


episod satu: forum antara Cinta & cita-cita. disampaikn oleh ummi ros, k roha & Fadhli. moderator raihan MK. ha adek2..mcmmne? nk cinta/cita2? atau dua2 sekali. recall balik ape adik2 dpt mase forum tu ye :)








episod dua: petang yang best, happening & penat!! bayangkan..ade 11 checkpoint yg protege2 perlu lepasi. ade c.point belon air, fear factor (tempoyak, budu, peria, air teh garam, bwang mentah, sambal mentah, ikan masin dlll. semuanye dicampur2 dgn kreatif oleh kak asma', k farhah, fitri dn bbrpa lagi. ade yg sakit perut huhu), setelkn puzzle+kuiz, spider web, tiup tepung smpi putih satu muka, dan mcm2 lg. di sini, hrp ukhuwwah atra prtege2 dlm grup masing2 lebih utuh. n tiap check point tu ade pengajaran tertentu. hadamkn sme2 :)








episod tiga: as usual, x lengkap program klu xde mlm seni/ mlm kebudayaan. kali ni namenye MANIS. so adik2 ni diberi mcm2 task. each group dpt satu task. ade kene wat lakonan sinetron, wayang kulit, boria, lakon iklan, dikir barat dan mcm2 lagi. overall, not bad. dgn masa yg singkat n bdn yg penat, adik2 sebenarnye dh pun berjaya mempersembahkan bakat masing2. esok2 bole asah lagi^^ kakak2 mentor pun x kurg hebatnye. bincang 10 minit dan terus wat persembahan. cmne performance kmi adik2..:)









episod empat: pagi hari terakhir, masa utk semua menguli tepung utk buat donut. tgkla sume. cube goreng. gerenti sedap. gamba di bwh ni adlh donut yg dihasilkn oleh protege perempuan. yg lelaki punye pun sgt kreatif. lepas tu, sesi bersama Dr Zulfakar & Dr Harlina Halizah Hj Siraj. byk pengalaman yg dh dikongsikn dgn adek2. next gamba mknn dlm plastik tu saje je letak sbgi hiasan ;) itu menunjukkan masing2 x saba nk lunch.








episod lima: ini pula adlh sesi bengkel kerjaya. pd sesi petang ade sesi bengkel IPT. dlm bengkel kerjaya, kami buka byk booth bbrp bidang yg ada. setiap booth ade wakil mentor yg mengambil kursus berkenaan. ade juga booth yg diwakili oleh jemputan ikhwah/akhawat lain. antr booth yg dibuka ialah kursus sains, ekonomi & pengurusan, kejuruteraan, undang2 civil & syariah, perubatan, ape2 bidang berkaitan sains, business, IT, pengajian islam, kaunseling, sains marin, bidang seni/architecture dan mcm2 lagi. kali ni, booth undang2 lengang. huhu. kenapa ye x ramai dh nk amek law? it is necessary nowadays, u know.. bolh perjuangkn pelbagai isu especially berkaitn position of Islam in Malaysia itself. heh. kempen plak kat cn. utk bengkel IPT pula, kami buke booth ini utk bantu adek2 utk lebih kenal mane2 tmpt yg sudh dipilih samda ke matriks, IPTA, IPTS, persediaan ke luar ngra dsbginye. atra booth yg ade ialah Uitm, Unisel, Uia Gombak, Uia Kuantan, Inteq/overseas, Darul Quran dn lain2. mase bengkel ni, booth inteq/overseas & uitm mdpt sambutan yg extraordinary dr adek2. huhu. kami harapkn agar adik2 sedikit sebyk mendpt manfaat drpd perkongsian setiap mentor & jemputan. moga ia byk membantu adik2 lebih tekad dgn keputusn yg sudh diambil..








episod enam: sesi Keindahan BersamaMu(KBM) bersama Hafiz Bai. para peserta telah sama2 berdiri menyanyikan lagu tema prog. seterusnya sesi menyelami di antara satu sama lain pun bermula. protege2 juga berpeluang menulis surat cinta kpd shbt sejantina masing2. ramai adek2 perempuan yg menitiskn air mata. tentu protege lelaki pun same. setiap senyuman yg disedekahkan seikhlas hati kpd sahabat kt inAllah diberkati Allah juga. amalan bermaaf-maafan pun sgt mmbantu dlm menyegarkn kmbali pershabatn yg dh tersuram, tersakit hati dll.

















episod tujuh: hujung rancangan. bertemu dan berpisah itu di tangan Allah. sesunguhnye kt bertemu & berpisah keranaNya:)






episod lapan: beberapa gelagat mentor2. trima kasih pd semua mentor yg sgt gigih. bekerja keranaNya, bukan kerana manusia ek. huhu. hrpnye mu'ayashah kt bersama spnjng 3 hari 2 mlm ini diredhai robbul 'alamin. doakan semua2 adek2 yg dtg turut sama berjuang dlm medan dakwah & tarbiyyah. ameen.
















lain-lain: makan tyme..tq team catering yg berusaha. air x ckup tu next tyme leh improve lg. yg penting xde sape tercekik. haha. bersyukur 'ala kulli haal ye adek2 sekalian..



denda tyme^^ knp xpasti. x berada di tmpt kejadian.





tammat siaran
(^_^)