Posts

Showing posts from 2012

question mark

"mixture of feelings. when too many things happen around you, related to you.

when you are slowly not able to handle your emotion in certain situation

when you suddenly realized that you fail to do so many thing throughout your life

when you feel like you do not know how to face these amount of tests from Him

childhood until now."


"you try to speak your heart

but some just straightly compare you to other person

and pointing that you should be like her

without even trying to listen and understand"


"when you know that you are not deserve to be in you what you are today"


"because you want to do the best for all the people you love the most

them.

but you failed to do so."



"you never blame Him because He knows best.

but at some points you confused

mainly towards yourself"


"you only have Him and only He knows you"



is it an early sign of depression?

just hope it's not too late


rabbi..

warning: ada content yg agak tak best. tp inilah realiti.

"office i ok tp kurang satu je. takde perempuan cantik. semua dh makcik2, kerani pun muka ....boringla ofis"

"s**** a**** tu pegi salam tgn boyfriend dia. jaga2la imej bertudung tu. tak padan"
"eh tapi derg dah bertunang kan? taktaula tp pd saya, tak salah dia nk salam tgn tunang dia"

"jom pegi trim kening. aku punya dh mcm ape dh serabut"

"i dh tgk movie twilight. masa part derg nk buat benda tu, dh potong byk .dlm movie sekejap je. i dh penah baca novel dia, panjang gila novelis describe"
"takpela kan kitorg ckp psl ni. pengetahuan ready2 be4 kawen" gelak2.

"aunty(cleaner office) kata dia nmpk bos ofis atas tgh raba2 dgn staf dia masa lunch. aunty kata perempuan tu dh kawen. klu aunty jd suami dia, dh lama aunty ceraikan. ape punya isteri."
"apela aunty tu pun nk kisah. hal org lain.bukan dia pun yg tanggung dosa. biarlah org nk buat apa. menyibuk je.…

apabila hidayah menyapa

long but worth reading. love this one:
"...Mata aku dah lain, telingaku dah lain, lidahku dah lain dan hatiku dah lain. Aku melihat benda yg sama tapi aku tak nampak benda yang sama lagi. Apa guna kejayaan dan kekayaan jika tak ada Allah di sisi kita..."

Ramai yg bertanya kepada aku "Macammana Gaza bang?" Dan aku sedar yang aku terpinga pinga nak menjawab soalan itu. Nak kata "Ok", aku dah tengok kehancuran di sana. Nak kata "Tak Ok" aku dah bertemu dengan orang orang yang paling berani, paling peramah, paling mesra, paling bertaqwa, pendek kata orang paling indah di dunia. Mereka sentiasa tersenyum apabila menyambut kita setiap kali kita bersua muka dan tak perlulah kita tanya samaada senyum mereka ikhlas atau tidak kerana tidak ada kesinisan di jiwa mereka. Raut wajah mereka membayangkan satu ketenangan yang sangat saya rindui. Ketenangan yg terpapar di seluruh Gaza.
Walaupun serpihan bom merata rata, aku rasa seperti seorang anak kecil yg di ja…

retak

bismillah
bulan ramadhan bulan hadiah allah nak bagi pd umat nya. hadiah, durian runtuh. allah nak bagi sgt2 & Dia tak pernah bosan nk bagi. kt hidup smpi sekarang pun sebab Dia. bulan yg kebanyakan orang cenderung utklakukan amal2 yg baik2. itulah rahmat allah di bulan ramadhan. rahmat bila syaitan dirantai, pintu syurga dibuka seluasnya, pintu neraka ditutup serapatnya..
bulan ramadhan kali ni jugak hati umat islam mesti sayu dgn nasib shbt2 muslim di Myanmar, Syria, Palestin dll. sungguh hati aku retak. anjing pun layak utk hidup, apetah lagi manusia.. selalyu aku fikirkan bagaimana seorg jasad manusia boleh sekejam itu kpd manusia yg lain. normalnya manusia, hatinya kasihan pd tangisan, hatinya cair pd kecomelan kanak2..apetah lagi jika menangis minta dilepaskan. tapi kekejaman tt berlaku. seksaan & pencabulan ttp berlaku. 
kerasnya hati sehinnga tiada lagi sekelumit rasa simpati. 
geram! tapi bila difikirkan mereka syahid & tmpt mereka syurga.. hati rasa terubat. yg rugi …

Islam utk semua. kitalah agennya :-)

BIsmillah. teruja nak berkongsi sedikit rencah pengalaman orang lain. semoga kita juga diberi kekuatan utk menghadapi dunia yg hebat ujiannya. 
**************************

In the name of Allah, the Most Gracious, Most Merciful
Alhamdulillah. All praise to Him and only Him. Alhamdulillah. Alhamdulillah.
I got the chance to join an International Business Case Analysis, Go Ahead Challenge by the biggest bank in Malaysia as well as London, for about 6 days. 
The biggest blessing that I received from Him was not the cash prize of 3000USD, but the enormous valuable experience I gained.
Its not only the business experience that I gained, I gained a lot of experience in terms of handling the corporate world. Experience of answering questions from non-Muslims. The struggle of maintaining the good name of Islam. To let the world know, about ISLAM.

I was the only Muslim with Hijab, from 6 Muslims in the competition. These are among the questions that were asked by the foreigners from Mongolia, Philipine…

Sandaran Hati

Yakinkah ku berdiri Di hampa tanpa tepi Bolehkah aku MendengarMu
Terkubur dalam emosi Tanpa bisa bersembunyi Aku dan nafasku MerindukanMu
Terpuruk ku di sini Teraniaya sepi Dan ku tahu pasti Kau menemani
Dalam hidupku Kesendirianku
Teringat ku teringat Pada janjiMu ku terikat Hanya sekejap ku berdiri Kulakukan sepenuh hati Peduli ku peduli Siang dan malam yang berganti Sedihku ini tak ada arti Jika Kaulah sandaran hati Kaulah sandaran hati Sandaran hati
Inikah yang Kau mau Benarkah ini jalanMu Hanyalah Engkau yang ku tuju Pegang erat tanganku Bimbing langkah kakiku Aku hilang arah Tanpa hadirMu Dalam gelapnya Malam hariku
Sandaran Hati by Letto

The Lens of the Heart

"If you’re facing a difficult situation or decision, be careful not to try to see with the eyes. To move only by what is seen of the outer world is the greatest deception and cause for ruin and misguidance. Close your physical eyes. And ask Allah to move your heart. It is only by the heart that you will *really* see. It is only with the heart that you will be able to see through the illusions created by pain or pleasure or fear. It is only with the lens of the heart that you will see through the creation and all created circumstance. It is only with the lens of the heart that you will see Allah in everything. But know that only the lens that is clean can see anything at all."


Yasmin Mogahed

Menghafal & Murajaah

Image
LUPA
Lupa..ada yg kata Melayu mudah lupa..sebenarnya Manusia memangmudah lupa. sebab tu ada Allah pesan supaay kt sentiasa berpesan-pesan kpd kesabaran & kebenaran. sbb mmg kita pelupa. lebih bahaya kalau kita lupa pd nikmat2 allah, lupa pd kebesaran allah, lupa siapa kita, lupa tugas kita sbgi hamba & khalifah, lupa utk lakukan kebaikan dll. Aku pula..memori  makin lemah..masalah ini mula sejak tahun lepas rasanya. Pelupa. sangat pelupa. aku boleh lupa apa yg bermain di kepala beberapa saat sebelum itu. puff! hilang mcm tu je. klu ada rezeki, ingat balik kemudian. 
Teringat satu masa dulu, dalam famili, akulah yg selalu org kata paling kuat ingatan. aku mudah ingat no telefon. aku juga mudah ingat nama & muka orang. walaupun sekali jumpa.
Sekarang, totally different. mcm tak percaya dulu aku begitu. subhanallah.
Tapi, imbas kembali zaman2 dulu, di sekolah memang kena buat hafazan. mungkin itu sbb utama memori kuat. alhamdulillah sbb diberi peluang merasai suasana bila semuany…

Maaf Tanpa Syarat

“Beruntunglah si anak yatim,” saya berbual dengan seorang apprentice yang berkunjung ke rumah.

“Kenapa pula untung ustaz?” beliau nampak sedikit terkejut dengan kenyataan saya.

“Masakan tidak beruntung, derita hidup tidak beribu dan bapa, terlalu kecil berbanding hukuman Allah ke atas anak durhaka!” saya menjawab.

Beliau diam seketika.


“Maksud ustaz, lebih beruntung hidup tanpa ibu bapa?” tanyanya.

“Anak-anak beruntung ada ibu bapa. Tetapi ibu bapa belum tentu beruntung dikurniakan anak-anak. Hari ini ramai anak benci dengan ibu bapa sendiri,” saya menyambung perbualan.



Memang benar.

Saya sudah jadi mangli dengan fenomena anak durhaka. Anak yang memusuhi ibu bapa. Anak yang mengkritik ibu bapa. Anak yang menyakiti ibu bapa.

Tanda-tanda kiamat barangkali.



“Apabila seorang perempuan melahirkan tuannya sendiri” (Petikan Hadith ‘Jibril’)

BIBIT KEMARAHAN

Pengamatan saya, memperlihatkan bahawa anak-anak mula menimbulkan bibit benci atau sekurang-kurangnya tidak berpuas hati dengan ibu bapa s…

He knows better

Bismillah.
Melihat ramai kawan2 dah mula bekerja, dlm apa2 bidang sekalipun, aku melihat semula diri sendiri. mula mengira2 kenapa aku masih belum mengorak langkah. mula memuhasabah mengapa.  adakah aku rugi skrg? berbalik pd sebab musabab, mmg byk sebabnya. antara yg boleh aku bongkarkan di sini:
* Keadaan di UIA. this is actually the main reason. kena bawa 2 usrah, berkenalan dgn akhawat2 baru dan sebagainya. agak baru..jadi aku rasa mcm sgt problem klu aku kerja masa ni. tapi subhanallah ..mungkin Allah ada perancangan terbaik. aku rasakan journey dari final sem aku sampailah saat ini, byk membantu aku improve diri. seriously. biarlah Allah tahu apa dia gerangannya. aku juga tak pasti samada sahabat2 aku perasan atau tak. aku cuma mampu ucapkan segala puji bgNya. 
mmg DIA lah yg telah byk memberi kekuatan utk terus tsabat, utk terus baiki diri, utk terus meyakinkan aku spya keep on learning from others . membantu aku membersihkan hati dr benda2 tak best dan sebagainya. 
jaulah ke …

Allahu!

Image
 Ya Allah, Kau pimpinlah hati, peliharalah niat, pimpinlah tutur kata & tindak tanduknya..jauhkanlah Dr Morsi dari sebarang bahaya. jika tiba masanya meninggalkan dunia ini, Kau berilah dia syahid.


Bismillah. masih dlm mood tak percaya dgn kemenenagan di Mesir. wpun mmg dh agak tp bila betul2 berlaku, subhanallah. mula berangan-angan membayangkan Mesir yang baru, Mesir yg bebas dr cengkaman kuku besi, Mesir yg lebih aman, Mesir yg semoga manusai2 di dalamnya menjadi manusia yg lebih baik di sisi Allah. pemimpinnya Dr morsi huffaz alQuran?? subhanallah benarlah Allah itu Maha Berkuasa. terbayang khilafah islam... senyum panjangg :)

Sebak tengok gambar2 & video org sujud di tahrir dan di tepi jalan di Mesir. bumi Mesir, bukan calang2. keberkatan kerja2 yg telah dilakukan oleh Hasaan al-banna dan pewaris2nya hingga kini. pengorbanna & airmata mereka. no one knows kecuali Allah & mereka yg berada di jalan perjuangan itu. subhanallah banyak kali. terasa mcm nk terbang ke t…

unggul

Image

Pengemis cintaMu

"wahai ikhwan, perlengkapkanlah dirimu dengan mendapat tarbiyah yang sahih dan pengalaman serta ujian yang terperinci... ujilah para bakal pejuang dengan amal yang kuat yang banyak, yang tidak disukai oleh mereka, yang membebankan mereka dan pisahkanlah mereka dengan hawa nafsu dan kebiasaan mereka agar mereka tahu apa itu HAKIKAT PERJUANGAN..." [Hassan Al-Banna]


terasa dengan kata2 ini so true ya Allah. kalau nk berjaya ada jalan ranjau duri yg perlu dilalui
analoginya terlalu banyak nak start business, kena ada modal, kena tahu risiko, ambil risiko, buat research & dev dulu be4 decide what biz u want to do
apetah lagi kalau mujahadah nafsu sendri kalau dh jadi tabiat bukan mudah nak buang tabiat yg kurang baik
tetapi kita perlu mujahadah perlu doa, perlu berserah,  jalan itu memang akan ada air mata pasti.
tapi ituilah yg akan jadikan kau kuat dan puas bila kt berjaya buat satu perubahan dlm diri berjaya lawan nafsu dlm diri tak kirala nafsu kepada apa...
tarbiyyah itu jalannya tetapi …

T__T dan ^__^

Image
Buat sahabat seperjuangan, 
khasnya Yusra & ahli bulatan gembira yg dah tiada selamat jalan diucapkan selamat mengharungi hari-hari seterusnya dengan penuh tabah selamat mendepani segala mehnah alam baru dgn iman,taqwa redha dan sabar yg tinggi kematangan & rendah diri You are never alone.
Hakikat hidup ini pasti ada perpisahan walau pahit dirasakan tetapi tiada yg lebih gembira jika benar kita bertemu & berpisah kerana Allah semoga kita semua termasuk dlm 7 golongan  mendapat naungan & lindungan Allah di padang mahsyar kelak
Dan semasa di BG tadi, hati tiba2 sgt rindu, recall balik semua kenangan dengan sahabat se-bulatan gembira yg sama yg mana satu persatu sudahpun bertebaran di muka bumi Allah ada yang sudahpun melangkah ke marhalah seterusnya
Kata murobbi kami kemungkinan selepas ini BG ini akan berpisah ya aku sedar tidak selamnya dalam zon selesa ini salah satu hakikat dalam kehidupan ada perpisahan, ada pertemuan kan Allah aturkan yang terbaik untuk hambanya.. sebahgaian dari tarbiya…