Posts

Showing posts from 2013

stand still

Image
Kalau ada tajuk essay pmr atau spm ttg kebaikan dan keburukan pembangunan teknologi, aku pasti akan masukkan ini sebagai salah satu point:
* Manusia lebih suka memilih confrontation dlm wassap/email/sms (alam maya) berbanding confrontation face to face dgn jujur. 
* Manusia jadi kurang confidence utk berdepan berhujah berdepan
* Manusia rasakan nada dan intonasi dlm alam maya dgn tulisan panjang berjela lebih mudah difahami pembaca
Tetapi malangnya bila bersua muka, bertentang mata, berada di dalam satu petak dinding yg sama, somehow jadi terkedu. tidak berterus terang. mengharapkan isi2 wassap tersebut difahami dgn baik. 
Bila bersua muka seolah-olah emosi yg diluahkan di dlm wassap itu seolah tak pernah wujud. silent. dan mengharapkan org yg baru membaca mesej2nya tadi okay.
no further action. no reaction. no conclusion.
betapa manusia boleh menjadi sgt tidak sensitif. mahu difahami, tetapi tidak berusaha menyelami.
need some air..allahu allah ~

If you listen to the wind very carefully, you'll be able to hear me whisper my love for you

Image
Mengimbau pengalaman kami mula2 menjejak kaki di bumi main camp uia, macam tak percaya kita pernah melalui momen2 perit, tak faham, kena marah, salah faham, mengumpat, mengamuk, menangis, tak nak cakap dlm meeting, ikhtilat yg kurang tepat, dtg meeting hati ke lain .. hinggalah ke satu masa kita mula sedar kita sedang belajar rupanya. belajar ttg tarbiyah Allah, belajar utk faham kerja dakwah ini bukan main2, belajar bhw kerja dakwah ni bukan nk kejar glamour, belajar memahami & menerima personaliti org lain, belajar menerima teguran, belajar utk terima bukan aku shaja yg betul, belajar reverse emosi menjadi positif, belajar menundukkan ego dan belajar utk sentiasa  make sure diri dlm mujahadah...

its a very long journey sebenarnya. tapi seakan semalam kita masih 'kanak2' lagi. walhal srkg pun kita masih dlm satu perjalanan yg masih panjang.

terbayang lg masa2 kita balik lewat ke mahallah/ rumah.

teringat momen2 tak faham & cuak bila diminta pilih nk bergerak di mana …

Heart

Image
Revolusi hati..

my endless hope for her.

Image
bismillah. masuk ke program hari ini, sudah dua kali aku melihat kelibat KZS. kali pertama semasa program di tahun 2012 di darul puteri cheras. subhanallah.

kali pertama nampak KZS, hati terkejut. actually sgt terkejut. mcm tak sangka KZS sudah di sini sama2 dgn kami. aku masih ingat mcm2 perkara dulu. coupling, dulu KZS dlm geng2 havoc, mcm2 cerita ttg dia. benarlah & terbuktilah kuasa Allah. sesiapa yg dipilihnya utk menerima hidayah, tiada yg dpt menghalang.

kami bersapa, KZS  masih ingat siapa aku. dan setelah bbrp ketika, satu soalan diajukan kpd aku yg membuat hati rasa terlalu sebak.

" *** mana?"

aku jwb "dia takde kat sini..."

dan aku senyum meleret, KZS pun kata: "ohhhh ok..." mukanya menunjukkan yg KZS expect dia ada sekali dlm program ni.

dan kami ke tmpt masing2.

galau hati tak siapa yg tahu, hanya senyum yg mampu aku ukirkan.

aku selalu terbaynag-bayang jika dia bersama dgn aku di jalan dkwh ini.. pasti sgt hebat. ya. dia yg aku kagumi. …

kena kejar

peluang amal seakan mengejar kita utk memilih utk lakukan.

kelmarin, semasa sibuk membeli makanan di tempat biasa, di boot van yg menjual mknn selera ala kampung, dtg seorang wanita pertengahan umur yg pernah ku jumpa sebelum ini.

di tangannya ada barang2 utk dijual. mkck tu tegur sy seorang utk promote barang dia. dan semua mata memandang.

dlm hati 1: nk beli kesian tgk. tapi duit takcukup dan saya fikirkan, dulu dh beli sekali dgn dia.

dlm hati 2: klu beli, segan dgn org lain kata apa menunjuk-nunjuk bagai

dlm hati 3: klu tak beli, ape pula org kata mcm .

serius semua mata tengok2 & pandang2 hu. seakan org menanti apa saya akan buat.

at the end, sy kata pd mkck tersebut, minta maaf sgt hari tu sy dh beli dgn mck, skrg duit st tak cukup. sy ucapkan kata2 ini dgn senyuman (taktahu nk react mcm mana)

kemudian selesai beli makanan, dengan tak sedap hatinya berlalu dari situ. seribu satu rasa tak sedap hati.

kemudian sy singgah di stall air soya yg jauh dari tempat tadi.tiba-tiba,

s…