Friday, December 19, 2008

Khubaib + Nik Aishah












6 Disember 2008/1429H
~NIKAH~













6 Disember 2008/1429H
~Kenduri sebelah perempuan~


















14 Disember 2008/1429H
~Kenduri sebelah lelaki~


Selamat masuk ke alam baru yg sgt mencabar dan hendaknya ikatan perkahwinan ini senantiasa diredhaiNya :)

Monday, November 24, 2008

~ 14 DEC 2008 ~


Kami adek beradek sedg menunggu hari abang kami Khubaib kawen.
Byk lagi persiapan x ready :)

6 december nikah. 14 december majlis kesyukuran. Moge sumenye berjalan lancar pada hari kejadian. xde masalah dan sbginya. moge majlis pernikahan berlangsung dgn sempurna & diberkatinya.

Akhirnya, sorg lagi lelaki dlm keluarga kami akn melangkah ke alam baru, dunia perkahwinan, dunia yg penuh dugaan. kene byk toleransi . kene cube memahami satu same lain. kene cari satu titik persamaan. mmg tak semudah yg disangka dan disebut2.

Sbb perkahwinan bukan umpama cerita korea..bukn indah semata2. bukn cinta semata2. bukn pegi keje, balik keje, jmp isteri n abes cerita. bahkan lebih besar dari tu sume. sekali lg..soal TANGGUNGJAWAB.. sbgi seorg isteri & seorg suami.

Mcm byk org kate, lps kahwin, barula kt tau siapa pasangan kt sebenarnya. Ini adlh fakta. Bukn mitos. rasenye yg dh berkahwin fhm statement ni. Sbb tu kene Expect the Unexpected!! setiap sorg baik yg lelaki mahupun yg perempuan, pasti ade kekurangan dan kelebihan tersendiri.

Raikan mane yg kurang, hargai yg kelebihan. Yg penting, sbgi isteri jage perlakuan, kata2 dan sebagainya. Sedar tanggungjwb masing2. Jgn kerana masalah, kebajikan suami/ isteri diabaikan.

Fahami konsep tanggungjwb yg sebenar2nya dlm Islam. Hayati konsep SABAR & SYUKUR. para isteri, jauhi nusyuz. klu suami x redha, na'uzubillah. Selami batas2 yg ade sbgi isteri & suami.

Moge perkahwinan ini membawa keberkatan dan meningkatkn iman mereka. amin..
Everyday is learning if u want to learn to accept tht u are not perfect.
Belajar terima kekurangan diri..bukan hanya menuding jari.

Thursday, November 20, 2008

.....

YOQ 08..aku belajar bende yg biase2 aje. tp segar utk aku.

Manusia boleh n mampu bg alasan sebanyak mane pun. alasan yg nmpk mcm alasan yg kuat. tp akhirnye melemah & memakan diri sendiri. konon nk lari dari masalah, nk lari dari jumpe org yg kt x biase dsbginye. berjuta alasan diselitkan dlm setiap kata. supaya org setuju dan berkata ya!! aku cube letakkan semua alasan di belakang, dan move forward. dpt benefit?? yup..aku rasekn manisnya, pahitnya dn segala rase. segala2nya di topup semula..menyegarkn hati dan meyakinkn aku yg aku bukan seorang. aku ade kamu dan kamu ada aku. kt seuma ada tuhan yg satu.

Alasan dan alasan!! Sumenye adlh batu penghalang yg besar utk ssorg manusia tu utk berkembang maju. baik fizikalnya, rohaninya dan mentalnya. it's good utk mencuba & tinggalkn alasan. hidup ni sepatutnye zero alasan yg hampeh2. yg mjadikan kt manusia hipokrit dan tak jujur. sedang nabi kt Rasulullah seorg yg Al-Amin & dia mngajar umatnya utk jujur. jujur dgn diri, dgn org lain, dgn Allah..

Hidup bukn semua ttg diri kt. bukan semue ttg kemahuan dn hak kt. tp besar lg. tgk kiri kanan dpn belakang..ape yg ade, ape yg sedg menunggu kt. cube tgk peta dunia....berjuta benda lg utk kt fikir dan buat. jgn lupe dlm hidup ni, ade soal yg lebih besar.. soal tanggungjwb.

Ramai yg hanya fikir soal hak & saban hari menuntut hak smpi ke sudah. tp kurg sedar manusia ni ade tanggungjwb yg lebih besar dlm setiap perkara dlm dunia ni. baik pd diri sendiri, dlm keluarga, dgn kawan2, pd umat manusia yg lain dan semuanye. lagi bahagia klu kt memberi dgn ikhlas drpd hanya meminta sahaja. alami sendiri!!

........................................

Hari ni satu nikmat dah kene tarik. bile sakit dtg, wpun juz a small part from the body, satu badan akan terasa sakit. satu badan akan rasa kesannya. jalan susah. gerak susah. umpama dlm dkwh.. sorg jatuh, yg lain akan tolg pimpinkan. sorg slow, yg lain akan cube slow down dan gerak same2. yg pasti jgn satu pun tertinggal dan tercicir. kt saling memerlukn. satu anggota xde, anggota lain akan susah berfungsi. apepun ni semua bgantung pd kuatnya ukhuwwah kt. kukuhnya persaudaraan kt...

makin takut nk mendepani dunia mendatang..

makin gerun nk menghadapi dugaan esok2..

Wednesday, October 22, 2008

~dia datang lagi~


musim exam dtg lagi.bukan mid term.bukan test.tp Final exam sudah tiba.mase2 ni,tgk kat library tu makin bertambah pengunjungnya.sayalh atra manusia yg ttiba meringankn tulang dan otot kaki utk duduk di library.sy ni bukanlah kaki library..klu ade keje penting yg memerlukan khidmat library,barula pegi.mcmmane tu..

apepun,selamat menempuh musim exam yg bakal blangsung slama 3 minggu lebih..

study2 pun,jgn dilupa pada pemberi segala nikmat iaitu Allah..byk2 solat hajat n berdoa.harap2nye,kt sume x mudah lupe ape yg dh diingat.doa supaya tenang sebelum,semasa dan selepas exam.pastu,jgn lupe tawakkal tu 'alallah..kpd DIA jgk kt kembalikan segalanya.klu x bgantung pd DIA,sape lgi kt nk cari ye..nk mintak kwn,study same2 bole la.tp akhirnya,kt sendiri2 jgk mjawab soalan2 tu sume.

bak kate org : study SMART ..mcm org slalu pesan,tido kne jage.jgn nk pulun punye psl,esok pagi penat+mata bengkak..so jauh2kan la.biar musim exam ni kt lalui dgn tenang n teratur.

satu lg,lepas abes paper,sebaik2nya jgn belek balik nota2 paper yg baru amek tu.nnt buat kt jdk btmbah celaru.klu jwb betul,alhamdulillah bonus.tp klu salah,x ke hati jdk galau..hm..smpi mcm tu skali ke??tpulang pd kt..elakkan benda2 yg bolh mnambhkn stress n mybbkan emosi n fikirn kt terbawa2.life must go on..lps dh perform dlm dewan exam,juz leave it to Allah.

dan ingat..!!kejayaan tu milik semua.klu dpt kurang sket,terima sbgi satu ujian tambahan dr Allah utk kt.inAllah ujian tu akn transform mjadi batu loncatan buat kt di masa dpn.rasa syukur itu penting utk kt semue didik diri!!!

sementara ade lgi bbrp hari nk final,do the very best tht we can.

di mana ade kemahuan,di situ inAllah ade jalan!!!

^-^ kpd semua ^-^
bittaufiq wannajah fil imtihan
wa insyaAllah
fid-dunya wal aakhirah


Sunday, October 19, 2008

sedikit catatan..

Selamat pengantin Baru buat Mujahid & Nihlah

~ni ade sikit paparan gamba di hari pernikahan diorang pd 11 Oktober 2008~

..alhamdulillah dh selamat..
..sesi fotografi..^^
kwn2ku :P
Mujahid & Nihlah

"semoga Allah menghimpunkan yang terserak dari kedua-duanya, memberkati mereka berdua dan semoga Allah meningkatkan kualiti keturunan mereka, menjadikannya pembuka pintu-pintu rahmat, sumber ilmu dan hikmah serta pemberi rasa damai bagi ummah"
..AMIN YA RABBAL ALAMIN..

Saturday, October 11, 2008

Eid Mubarak!!

Update session..byk bende sebenarnye yg nk dikongsi kat sini.tp bukan selalu jari ni rajin menulis.nk buat cmne..sendiri membataskan peluang yg ade.apepn,alhamdulillah..dh selesai berpuasa.antara rase puas dan x puas.mcm mane ye.puas sbb masih berpeluang melalui ramadhan 1429.tp sgt tak puas dgn performance sendiri tyme bulan puase hari tu.huhu..adelah yg tercapai mane2.mintak panjang umur dpt buat ibadah yg same tahun 1430 hijrah nnt.dpt topup mane yg kurang.

rmdhn 1429..penerusannya gimana ya??

Teringat kata2 Ustzh Haleema..lebih kurg camni: "start doing something good in this ramadhan so tht allah will help u to make u istiqamah doing good even after ramadhan ends..why??becoz ramadhan is a special gift for muslims......" kdg2 terlepas pandang kan.mmg buln ramdhn hadiah khas utk kt buat bende2 baik.n inAllah kt akn dibantu utk trus berubah dan berubah.it's all depends on us.kan??rasenye kt je yg selalu tolak peluang yg ade kat dpn mate.peluang utk buat berjuta kebaikan.

penerusan ramadhan..!!mmg kene plan.wpun mungkn dh jdk berganda susah angkara syaitan yg dh bebas n nafsu yg makin bersemangat menundukkan kt.huh..dh terbang ke mane dh surah2 yg tyme sekolah dh hafal.skrg??sedang melebur dan bakal cair habis klu x cube murajaah balik..haih..byk dosa rupenye.x sedap hati rase..urusan dunia beres,urusan akhirat byk yg lompong.

byk dh mase terbuang.betapa byk fungsi seorg manusia klu kt benar2 sedar kt ade byk fungsi dan perlu utk berfungsi.klu kt sedar kt bukan manusia bertuhankan nafsu dan syaitan dan kt bukan robot yg ikut je ape yg dh diprogramkan.mesti byk bende baik yg dh kt buat.not talking about big things only..but also small2 thing.amalan2 kecik yg selalu kt terlupa.jgn selalu nk buat yg besar2 tp ter berhenti tgh jalan sbb ilmu ikhlas x setel lg n hati dahaga.kenape x kt mulekan dulu dgn yg kecil2 diertai dgn ilmu ikhlas supaya kaki dan tangan kt terbiase dan seterusnya sgt biasa..??

hmm....ilmu ikhlas ni mmg kene belajar..^ - ^ ye tak..hari2 kene selalu belajar.sbbnye hari2 ade cabaran tersendiri.semalam x same dgn hari ni.hari ni pulak x same dgn yg esok.yg klu xde keikhlasan,susah kt dibuatnye..

Saturday, September 6, 2008

10 wasiat Hassan Al-Banna



WASIAT PERTAMA
Segerakan solat apabila tiba waktunya, sepanjang tidak ada keuzuran.

WASIAT KEDUA
Bacalah Al-Quran, buatlah kajian dan dengarlah perbahasan ilmiah. Berzikirlah kepada Allah. Jangan habiskan masa untuk sesuatu yang tidak mendatangkan manfaat.

WASIAT KETIGA
Rajinlah berusaha bertutur dalam bahasa Arab dengan fasih, kerana ia merupakan salah satu syiar Islam.

WASIAT KEEMPAT
Janganlah banyak berdebat dalam segala urusan kerana ia akan membawa kepada pertengkaran yang tidak akan mendatangkan kebaikan.

WASIAT KELIMA
Janganlah banyak ketawa, kerana hati yang dengan Allah bersifat tenang dan tegas.

WASIAT KEENAM
Janganlah banyak bergurau, kerana umat yang berjuang(jihad) hanya mengenai ketegasan.

WASIAT KETUJUH
Janganlah meninggikan suara melebihi had yang diperlukan oleh pendengar, kerana ia merupakan perbuatan sia-sia dan menyakitkan hati.

WASIAT KELAPAN
Janganlah mengumpat atau memanggil dengan gelaran yang buruk dan janganlah berkata kecuali perkara-perkara baik.

WASIAT KESEMBILAN
Berkenalanlah dengan saudara seIslam di mana-mana sahaja, sekalipun dalam keadaan mereka tidak meminta berbuat demikian, kerana dasar seruan ialah kasih sayang dan berkenalan.

WASIAT KESEPULUH
Kewajipan hidup lebih banyak dari waktu, oleh itu tolonglah orang lain supaya memanfaatkan waktunya. Jika anda mempunyai urusan yang lebih penting maka segerakanlah ia.

Wednesday, September 3, 2008

..Mati itu pasti..

Dlm kt nk menyambut kedatangan bulan Ramadhan Al-Mubarak ni,masih ade insan yg tak berkesempatan utk menyambut bulan mulia ni.Ade yg sudah pun dijemput utk kembali kepada penciptaNya..siapelh yg tahu melainkan Allah..adkh ramadhan tahun depan masih ada utk kt.atau mungkin ini adlh yg terakhir utk kt.adkh kt masih berdiri di muka bumi ini utk bulan ramdhan tahun hdpn.Adkh kt masih diberi peluang bernafas dan terus berbakti pd Islam..

Soalan yg tiade jawapan krn jwpn tersebut hanya ade pd Allah.bukan di tangan kt.kt tak tahu bile nyawa kt akan ditarik dan kt xtahu adkh kt mati dlm husnul khatimah atau tak..na'uzubillah..berdoalh dari saat ini!!

..innalillahiwainnailaihirooji'uun...

Sehari sebelum puasa..ade berita kematian smpi pd kami.bukanlh keluarga terdekat atau kawan,tp rakan sekerja kakak.meninggal mase tgh camping dgn anak2 muridnye kat lembah pangsun.allahyarhamah seorg muallaf..satu2nye muallaf dlm keluarganya.sakit athma..baru sekejap die masuk dlm sungai,tibe2 sesak nafas dan semakin lemah.boleh kate allahyarhamah meninggal di tmpt kejadian.hasil bedah siasat,doktor kate allahyarhamah bukan meninggal disebabkn sakit athma..tp sbb lain.

Mati sbb accident.Mati sbb sakit kanser,athma dan sebagainya...semua itu adalh sbb kematian manusia sahaja.klu sudah tertulis ajal kt pd sekian waktu,ia takkan lewat walau sesaat..takkan cepat walau sesaat.Benarlah mati itu pasti...

Allahyarhamah x sempat menyambut Ramadhan tahun 2008 ni.kt bagaimana??ayuh!!sama2 kt bersungguh2 di dlm ramadhan ini.bersihkan hati dan tingkatkan amal.mungkin tahun depan tiada lagi utk kt.......

Semoga kt semua bertemu di akhir ramadhan ini as a reformed slave of Allah..!!

Tuesday, August 19, 2008

takde aku .. tp ada kita


aku dlm lautan manusia
yg mengharap
yg menentang
yg menyokong
yg ntah ape2 lagi..
mana aku atas muka bumi ni

senyap?

saje bisu?

atau pengecut???

aku..aku..kau..kaulah..

biar benar....

baik x yah..

cpt keluar!!

jgn tunggu lagi!!!!

Saturday, August 16, 2008

Jika Allah x temukan aku dgn dia..



A day be4 exam succession baru2 ni,
aku decide balik lewat
lari dari kebiasaan
kerisauan aku memaksa aku stay smpi mlm kat uia utk stadi
kononnye balik rumah xboleh fokus
dgn case yg x abes ingt lg
lps solat magrib kat msjd,aku duduk2 dulu tarik nafas
smpila dtg seorg hamba Allah yg cukup aku kenali
dia duduk dpn aku dan offer air soya suamnya

aku pun terus sampaikan kerisauan aku pd dia utk amek test
aku kate aku serabut sgt
mmg waktu tu rasa klu bole,xnk amek langsung
itu ini itu ini....

dan 1 je dia respon pd ngomelan aku...

"bg akak,biasenye klu serabut2 ni,
sbb hubungan kt dgn Allah ade masalah"

masyaAllah!!
mase tu baru aku perasan
rupe2nye aku
dh jdk seorg manusia yg sombong pd penciptanya
sbb tu aku sush nk btenang
susah fokus
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

lps bace quran...
hati aku terus tenang & serabut aku semuanye hilang mcm tu jek
bila aku mule bukak nota,mudh nk hafal,mudah nk paham dsbginye
rase mcm ajaib sgt..
sbb be4 tu totally upside down
allahuakbar!!
sungguh!
xboleh nk ungkap dgn kate2..
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

aku dah kene tegur
direct!
teguran dariNya
melalui seorg hamba Allah

sedar x sedar...dlm saat hidup aku yg bz
aku makin jauh dariNya
makin jauh dari taliNya
sedangkan tali itulah satu2nya tali yg benar
na'uzubillah

sibuk mane pun,
risau tahap ape pun,
hubgn dgn Allah kene jage
hanya pd Dia kt bergantung
terus yakin dan yakin
sia2lah kt kate kt bkerja utk islam
tp selalu lupa pd Dia
lebih kurang xde value..

satu mlm yg aku rase cukup panjang..
mlm muhasabah
utk diri sendiri yg x sedar diri
klulah ALlah x temukan aku dgn org yg menegur aku td
xtaula nk jadik ape.............

.alhamdulillah.

~moge aku terus belajar dari kesilapan lalu~

Thursday, August 14, 2008

takde pape

semalam pegi kelas ethics rase mcm pegi kursus kawen pakej 1 jam lebih pulak..
ble sesi soal jawab je...mcm2 soklan dtg dari floor.
tapi sumenye datang dari kaum hawa.
mane pegi ye kaum lelaki ye...

malu tanya sesat jalan nnt ^ - ^


oye..nk update lagi nnt..

nk pegi belajar islamic criminal law kejap..hu...kelas petang yg cukup x digemari sbb penat.

moga hari ni diberkati....

Wednesday, July 30, 2008

RE-LITE KARISMA

ni sekadar report x rasmi.report rasmi akan dilaporkan x lame lagi dlm groups ye sume.

Alhamdulillah,dgn izin Allah,program Re-Lite dh pun terlaksana pd 24 julai 2008 ,hari khamis minggu lepas.x dinafikn mmg keputusan utk buat re-lite on 3rd week after mule sem mcm x patut.tp ats sbb kekangan mase n beberapa mslh lagi,kami terpaksa tunda tarikh.credit to Tpsm sbb jmp adek2 tu dulu be4 prog relite ni blagsung.alhamdulillah..

Tentatively,prog mule kol 7pm..sume bersedia utk berifthar same2 kat masjid level 1.as usual,makanan jk catering tempah dari makcik salmi.thumbs up!!mmg sodap sungguh rezeki kt sume aritu kan.^^nasi putih+ayam masak merah(pedas gak la)+sayur kobis yg byk smpi melebih2+telur rebus ade sos yg nabila sgt suke^^+timun segar+air sirap sejuk(klu x silap)..and not to forget,belacan yg sgt sedap!!apepun,syukur..semue dpt rase mknn dan kenyang same2..lepas selesai makan,sume peserta n ajk setelkan urusan penting iaitu bersolat maghrib.

Lepas tu,pindah venue utk teruskn majlis.sume peserta bergerak ke kelas kat IRK ..x ingat ape number kelas tu.hmm..this part,ade mslh kelewatan sket.terutamanye sy.sy terlewat dtg ke kelas IRK tu due to some reasons.nk bwk org ke kelas tu coz ade yg x tau.sori ye semue.

Setibanya sy kat situ,Prog dh pun mule.Kak manihah baru nk brief on karisma.sygnye,1st slideshow x bersuare.huhu.xpe2.biaselah tu ade mslh teknikal klu berprogram.^^lepas tu proceed to pengenalan ttg qyc by kak hajar jinal.slideshow yg sgt lengkap utk mnerangkn ape itu qyc.alhamdulillah.

lepas tu,mulelah aktiviti taaruf games.kami main 3 games.first game kasut.second game nombor.third game tali.ni secara ringkasnye la.it was fun inAllah...ke cane adek2??klu games tu bosan,sila komen ye..hoho

after main2 dn bertaaruf dlm satu jam setengah tu..sesi yg paling ditunggu2 sume ..ape??ape lagi...makan ais krim..kami provide 3 types of ice-cream yg meliurkan sesape je..hehe.x sangka pulak ais krim yg dimakan bersama roti tu sgt laku.klu jual,mmg lakula..^^ade yg tambah lebih dari 2 kali..sape ye..??hmm..ramai......^^n kire aktiviti makan ringan.sume pun dh ngantok n penat tyme tu.so telah disegarkan oleh kesejukan dan kesedapan ais krim.bagus2..

Then,sesi pengisian oleh kak hajar basiran dgn pengisiannya yg bertajuk 'tarbiyah bukan sesuatu yg bosan'..mmg best dgr kak hajar cakap.^^pengisian yg kak hajar bagi byk memuhasabah kami sume..byk ingatkn n refresh balik seerah nabi..alhamdulillah..nnt boleh jemput lagi^ - ^

Last but not least,sesi slm salaman sesame semue yg dtg mlm tu.thanks for coming ..thanks for all AJKs yg byk korban masa dan tenaga fikiran,fizikal dan sbagainya,,yg tolong scara langsung atau x langsung...syukran 'ala kulli haal...may Allah bless us and guide us along this long journey...

wallahu'allam..

p/s: maaf laporan terlalu simple..dibuat dlm keadaan penat..hoho..

Monday, July 28, 2008

adkh anda seorang pelupa mcm saya??

Slm semua..

Virus malas masuk blog masih menebal.Alhamdulillah,at this moment i manage to get over it.x kuasa nk layan virus malas.huhu.nothing to say..but recently sy asik terlupa so many things in my life.why huh??org kata kalau selalu minum air yg ade warga semut tgh berenang2 dlm air,cepat lupe.same jugak kalau hobi makan kepala ikan,pun cepat je lupe.sy masuk x dalam kategori nih???pk2 balik,mcm terkena tempias je.tp,entah2 sbb xde planning kot..mcm buku nota khas utk catat agenda sehari-harian??hmm..mmgla nk kene wahai diri.

yup..i think that is the main reason why i always serabut..dhla takde buku khas utk catat segala aktiviti harian.well,i do write...but scattered maybe.yg kenal rapat dgn sy,..shud know.dgn campur dgn lukisan2 nye..adoi..heh.what to do..sgt serabut.teringat plak kat buku pengurusan masa tulisan ustaz mane x ingat..kene tembak lagi.sy sgt lemah kat situ.plzz..help me!! ^ . ^

it really reflect myself ..mcm manela nk maju dlm hidup seharian + keje2 dakwah yg sentiasa menunggu..,klu x cekap organise things.asyik2 terlupa itu ini.bukan ape,bile kite selalu terlupa..kt selalu terlepas pandang.bile kite terlepas pandang,we might hurt other people's feeling..maaf ye pade sesape yg dh terkena..hehe.i need my friend to tell my weaknesess so that i cud improve myself.thanks pada sesape yg sudah pu berbuat demikian.jazakillah

kerja dakwah yg memang pasti bukan main2 menuntut diri dan semua org utk komited dgn kerja yg berat ni.tp inAllah,dgn izin Allah,kerja ini boleh menjadi kurang beratnya klu kt lebih teratur dlm menguruskn hidup seharian.pada sesape yg x ade lagi buku planner khas,especially sy,sila2 lah dan cpt2lah beli sebelum makin melarat.beli jgn sekadar beli..beli n utilize it.kesimpulannye,segala yg berlaku adlh sbb kt yg pilih utk wat.if we choose it wisely,inAllah Allah akan tunjuk jalan punye.xdelah selalu je tension..


kata2 hikmah utk hari ni :

~hadapi hari mendatang dgn tenang dan bijak~

Tuesday, July 22, 2008

no feeling

salam blog yg makin hari makin statik..

dh lama x datang jenguk blog sendiri
nk kira berape lame pun mcm dh x boleh kira dah
entah..
kurang pasti virus ape yg menyerang kebelakangan ni
rase malas nk menulis
kadang2 bukan sbb malas..
tp sbb kering idea
sbb diri sendiri bukan jenis yg suka atau bijak menulis..
hmmm...
it's that a valid reason???
or that's juz ngomelan..atau alasan semata2
atau bak kate org indonesia,omong kosong aja..!!??
wallahu'allam...
teringat janji pada diri sendiri mase 1st tyme melangkah dlm dunia blogging
nk berdakwah through blog
nk sampaikan something useful to visitors
am i still keep tht promise...
or sekadar melepas batuk kat tangga???

Wednesday, June 25, 2008

SEMINAR KECEMERLANGAN WANITA (MENANGANI ISU-ISU WANITA ISLAM)

Tema : Kesihatan Wanita Di Kota Metropolitan

Penceramah Jemputan :

- USTAZAH SAIMAH HJ MUKHTAR
- DR HARLINA HALIZAH HJ SIRAJ
- DR MAIMUNAH FADZIL
- DR HAFIDZAH MUSTAKIM

Pada : 29 JUN 08 (Ahad)

Masa : 8.00 pagi - 5.00 petang

Tempat : Masjid Al Muqarrabin, Bandar Tasik Selatan

Anjuran : Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan dgn kerjasama Wanita JIM Kuala Lumpur dan Masjid Al Muqarrabin

PENYERTAAN PERCUMA

Untuk pendaftaran, sila hubungi :

- Umi Kalthom Hassan 012-6170308
- Ruzaimah Ibrahim 013-3406402
- Julie 019-2805499


Tarikh tutup pendaftaran 25 JUN 08



Cepat daftar beramai-ramai..

p/s: maaf lmbt siar iklan.

Saturday, June 21, 2008

sy masih belajar ^ - ^

perjumpaan dgn adek2 nilai smlm sush nk diungkap dgn kate2
so many things i got from them
i learn from them
from their experiences
from their life
pertemuan yg cukup2 singkat tp manis

1- rata2 adek2 ni dtg dari segala pelusuk malaysia.ade sorang adek ni dari sabah.sgt wow bile dgr kisah die.disebabkan UIA adlh pilihan sendiri.so die travel by her ownself ke bumi semenanjung malaysia.tanpe parents di sisi coz parent mcm ikut suka kamula..

2- ade sorg adek yg menceritakn mslh familinya.allahuakbar!!satu je yg akak boleh ckp.tabahkan hati.inAllah Allah akan bukakan jalan utk awk..^ - ^

3- ade yg dtg dari keluarga biase2..tp adek2 tersebut x putus asa cari cahaya.berbahagialh adek2..yakinla usaha tersebut Allah nampak.ramai org yg dari kecik dh terdedh pd amal islami x appreciate peluang yg ade.myself??sometyme yup..malu2.same2 baiki diri ek.haha

3- kurangkan makan kat gerai luar.coz cekik darah.minyak dh cekik darah.mknn pun nak ikut same ke..huh

~pertemuan yg singkat moge Allah redha~

N i L A i

rancangan sambut adek2 baru masuk cenfos nilai yg sepatutnye pade hari khamis terpaksa cancel sbb xde tansprort.dgn izinNya,hari jumaat sy,maya n fatimah memecut laju ke bumi nilai.lame dh rase x jenguk org2 nilai.bahaya ni.xleh tinggal gitu je.sok2 adek2 tu jugak yg inAllah bakal menjadi pelapis dakwah Uia gombak n islam tu sendiri.bertolak dlm 5pm lebih..traffic jam mule terbayang2.biasela..petang2 camtu,org2 yg keje kat KL berpusu2 balik ke rumah masing2.so kitorg pun terperangkap dlm jam jugak.jalan punye jalan,kitorg tibe di cenfos nilai dlm kol 6 suku.

asal2nye,kami bertiga ingatkn dlm sepuluh org ke bwh.bukak2 je pintu,allahuakbar!!bole tahan ramai.terkejut sbb sejak azali mmg darah gemuruh.gembira sbb x sangka ramai lagi yg mencari usrah,inginkan bimbingan dn sbaginya.kesian adek2 tu,kami tibe agak lewat dari yg dirancang.diorg dh mule majlis pun.taaruf.

selepas tu,kami mulekn sesi taaruf lebih dlm.tp ringan2 je.memandangkn adek2 ni rata2nya xknal sgt satu same lain,al-maklum,baru 2 minggu masuk cenfos.so,diorg diminta cari org yg drg x penah kenal be4 this.berpasang-pasanganla.takut2 je diorg.almaklum,taaruf baru di permukaan.personaliti plk berbagai.ade yg suka bercakap,ade yg malu2 kucing,ade yg xreti nk mule perbualan.tp adek2,ni la masenye..
diorg pun bertaarufla selama 2 minit lebih.tanyala soklan pape pun yg drg nk tau dr pair masing2.n tanya pe bende yg luar biasa ttg pair die.lps tu,sesi sharing mule.kitorg juz ckp nk volunteer,terus ade yg offer.bagusla adek2.mudhkn pejalanan majlis.^ - ^mcm2 bendela yg luar biasa psl adek2 ni.tergelak kami sume..

then,game gune coklat NIPS pun bermula.bestla game ni maya.good idea!!adek2 diberi coklat nips yg sedap tu.tp xleh makanla tyme tu.haha.then diorg disuro utk amek mane2 warna coklat yg drg nk n byk mane yg drg nak.yg terliur tu,amek bykla ye..hehe.makanya,adela yg amek 2..ade yg amek sume warna.mase tu,adek2 konpius2 lg.pe la yg akak2 ni nk buat.suro amek nips..tp xleh makan.ape cite..^^

bile arahan seterusnye diberitahu,sume ckp.."ala.."haha.masing2 dh risau agaknye.mne xnye,each warna represent something yg drg kene gitau sume org.

Oren- bende yg x disukai
Hijau- bende yg disukai
Merah- kelebihan diri
Kuning- kelemahan diri
Biru cair- pengalaman manis
Biru pekat- pengalaman pahit
Ungu- Peristiwa yg menyentuh hati

huhu..ade yg amek merah n kuning je..huhu.seronok sgt tyme ni.coz so many things yg drg cerite.pengalaman derg.serta merta,personaliti masing2 terserlah.through this activity,masing2 dpt knal diri tuan punye coklat nips. then,kami berhenti utk solat maghrib.n sambung balik dgn sesi tazz.slideshow psl aktiviti mengumpat n beauty tips 4 women.hoho..tp bukan beauty tips cane nk pakai mekap n so on.then,maya sempat terangkn psl usrah n kepentingan usrah n so on.kami bagi sket pesanan dn sbginye.almhamdulillah,dgn izinNya,majlis bjln dgn lancar.

pd adek2,time kasih sbb dtg.time kasih sbb sudi tunggu kitorg yg agk lmbt tibe.ni adalh permulaan perjalanan adek2..satu perjalann yg panjang,byk turun naik dn sume2lah..moge tabah selalu.inAllah next week n seterusnye kt kukuhkn lg ukhuwwah yg baru je terjalin semalam.gambate!!

jgn berputus asa mencari kebaikan walau secebis kerana kebaikan menghapuskan
kejahatan

Wednesday, June 18, 2008

alhamdulillah..demam kuning alif dh kurang sgt2.
Sesungguhnya Dia Maha Kuasa.
hmm..bestnye bau alif.kepam yg teramat.boleh buat fragrance.haha



17 june 2008

17 June 08...hari yg penuh bersejarah.hari yg penuh dgn emosi.travel dgn ex-school mate yg jarang2 bole jumpe was very exciting.mcm2 kisah jadik semalam..yg lucu ade..yg sedih ade..yg lega ada..alhamdulillah...terima kasih Allah sbb bagi sy pengalaman yg sgt10x bernilai.jarang2 kt diuji sedemikian rupe.n we never know when we will be tested.so bile kite dh diuji tu..we must face it dgn berani n tenang..

you are right maya.smlm all of us acting like adults(well..xlah sume adults.this refer to adult yg matang)..especially credit to kwn kami.yg sgt rasional.by the way,dgn izin Allah,we successfully get through all the tough process smlm.rasenye klu tyme sekolah2 dulu..x puas hati je sok sek sok sek ngan kawan.langsung x berani ckp dgn org yg kt xpuas hati.which was really keanak-anakan.smlm kt sume memilih utk bertindak Matang - Jelas - Terus terang - Berani - Tenang...wpun pk byk kali jugak nk wat ke tak nak..in the end Allah satukan hati kami smua utk bertindak menggunakan akal kami.iaitu face to face.klu x face 2 face..ntah2 makin bertambah akaun dosa.huhu

anyway..smlm kami tibe KLIA lagi awal dari orgy g kami nk hanta tuu.haha..afrah2..tyme hanta nt smlm,terbayang balik sume kenangan2 manis n pahit kt kat sekolah dulu smpi sekarang.wpun nt seorg yg terkenal dgn ke'blur'an nt..but u had support me so much n I miss that.klu ana malas2 nk pi prog ke n so on..nt x penah boring nk 'paksa' ana pegi.hahaha.n klu nasik sebutir x abes dlm dulang,mesti nt suro mkn..huhu.miss all sweet memories.mcm mane dulu kt nanges n gelak same2.lepak2 kat umah nt.until u got married,dh jarang dh dpt lepak same2.haha.moge Allah permudhkn nt dlm segala urusan,tenangkan nt dlm mghadapi ujian,diberi kesihatan yg baik,dithabatkan hati dlm jln dkwh yg panjang sgt2.

yesterday,awal2 lg dh set my mind..jgn sedih2.jgn nanges2.alhamdulillah sukses kwl emosi.huhu.tyme slm mok su nt..die kate.."xpe..afrah pegi 3 tahun je.xyah balik2 sini.baik dok sane.lagi best.jarang2 je dpt pg.." n iffah plak mencelah "mane ade mok su ni..2 tahun setengah jela kak long pegi.." ---------------------------whatever it is,nt kat sane,kitorang kat sini.jauhnye..^^bertemu kerana Allah,berpisah pun kerana Allah jgk!!so watpe nk sedih2.hehe.btw,sian ulfah.sedih k long die xde.hmm..terigt plak years ago tyme hanta abg sy pi bumi asing..mcm ulfah jgk.hehe

btw afrah...ingat ek ape ana bisik kat nt smlm.be tough girl!!i know u are strong enough!!never give up!!never look back..^ - ^
we will miss u a lot +.+

traveling wif ateng,esah,myra,maya,nu n pijah adlh memori yg sgt best!!touch n let go pun ade yek.huhu.thanx to myra coz sudi offer van juara die.klu x,xtaula nk pi KLIA cne.hmm.tetibe rase best plak drive van.serius best!!setuju maya!kene slalu traveling mcm smlm ngan schoolmate.lg best klu ade sthg happen.boleh kt sume jadi smakin rapat drpd dulu.bagus jmp selalu.x nak ikatan yg dh wujud zaman2 skolah dulu terputus camtu je.

--i'm happy n grateful for 17 june 08--

Tuesday, June 10, 2008

soalnya hati??

"belajarlah ilmu ikhlas.." dialog yg same byk kali diulang2 dlm filem kiamat sudah dekat.semestinya semua org familiar dialog ni kan.ilmu ikhlas..mcmmane nk cari..?dlm buku kat library?mane??

hakikatnye ilmu ikhlas ilmu yg abstrak.kt perlu back to Quran utk tahu ape konsep ikhlas..tgk hadis2 yg ade.faham dan faham.tp cukupkah hanya dgn kt tau ayat2 atau hadis2 berkaitan dgn ikhlas..??tp kt x amal?selagi kt x betul2 duduk dlm situasi yg mane keikhlasan kt diuji,selagi tu kt x tau kemanisan ikhlas dlm berbuat sesuatu dlm dunia ni.hmm..bukan tu ke yg Allah nk tgk.not really the end result..

kt kate kt ikhlas menderma..kt ikhlas berdakwah..kt ikhlas buat itu ini..even on the simplest thing like tolong mak setelkan kerje2 melambak kat umah.hmm..ikhlas ke kt?klu ye..sejauh mane..

realitinya,senario yg selalu berlaku..juga atas diri sy..hanyalah kt rase kt ikhlas.betul x?sy rase sy ade juga melalui situasi sedemikian.rase je..bile fikir balik,ngeri!!klu hati x cukup bersih,hati x cukup ikhlas di sisi Allah.....boleh ke nk bertahan smpi akhir??

balik dari Titian 08 yg juga Titian pertama yg pernah sy join..rase mcm masuk mesin basuh.ape org kate..brain wash.basically..bahannye sama je..penceramah juga mgkin same..tp,pd sy,impaknya cukup berbeza.bg sy titian byk bagi point2 simple tp menyentuh hati.semuanye utk sy terus bertahan!!niat kene selalu diperbaharui..mmg niat kt mudah berubah sbb syaitan sentiase berusaha membolak-balik hati kt.tp soalnya..niat itu prkara pokok.niat kt memberi kesan pd keikhlasan kt.so bile rse semacam je..cpt2 istighfar.ingat sape kt klu bukn manusia yg xde pape tanpaNya..............

..tolg ingatkn diri sy jika sy lupe..

wallau'allam

Thursday, June 5, 2008

...naik lagi...

Heboh heboh satu malaysia!!!

harga minyak naik lagi..
rakyat malaysia jangka naik bulan ogos depan,tp semalam naik terus.

PETROL naik dari RM1.92 kepada RM2.70

DIESEL naik dari RM1.58 kepada RM2.58

dipetik dari newspaper:

-Naik mengejut,pengguna kecewa
-Naik paling tinggi dlm sejarah

smlm mak sy suro isik minyak.dlm kol 845pm tiba kat stesen shell greenwood.balik semula ke rumah dlm kol 10.15pm.coz kat situ jam yg amat dahsyat.dh mcm jam kat highway seremban tyme musim bailk kampung.huhu.pulaknye minyak dlm kete sy tyme tu dh mencecah E.berkelip2 tanda amaran minyak dh zero.so terpaksa pilih utk berpeluh dlm kereta.terpaksa off air-cond and bukak tingkap.angin pulak xde sgt mlm tu.betul2 menguji kesabaran seorang manusia mcm sy.huhu.alhamdulillah jam2 pun,berjaya utk sabarkan diri.sbb klu mengamuk tyme tu pun,takkan mengubah keadaan.jam ttp jam.sabar satu kewajipan.klu x saba,mmg sah huru-hara stesen minyak tu.but still,ade jgk yg masih pentingkan diri..ingat die aje yg nk isik minyak.org2 mcm ni main potong2 smpi menyebabkan jam yg lain plk.mane xnye..bertembung ngan kete dari arah bertentangan.hmm..fikir2kan tindakan yg wajar be4 bertindak..

by the way..minyak dh tinggi.automatically,kos hidup bertambah.sy yg masih hidup bwh tanggungan mak ayah pun dh rase bahangnye.apatah lagi org2 yg sudah ade keluarga sendiri,anak sendiri n org2 yg kurang pendapatan..hmm..what should we do??

Tuesday, June 3, 2008

kehidupan bukan satu hipokrit..so hidupla dgn kebenaran

Allah looks not at how you look, but what is in your heart

Whatever you do, make sure your words are true

Honesty is the best, because life is a test

Even if it hurts so much, you want to cry

For the heart of a Muslim, does not lie


..................................Org akan terus berkata, org akan terus mengata, wpun ape yg org tahu adalah palsu, tp aku yakin Allah tahu siapa yg benar. the heart of muslim does not lie, once u lie, there is s0mething wrong in ur heart. once u lie n making stories..u are actually doing FITNAH. and when u do that, it shows the true colour of urself. apela guna klu hidup bermuka-muka..bermuka pd manusia mmg mudah, tp bermuka pd Allah!!??ada berani?? apa guna berpakaian muslimah ttp hati tidak muslimah..apa guna aktif sane sini, tp hati kering kontang..kenapa asyik salahkan org lain tanpa lihat kelemahan diri sendiri, kenapa terlalu sombong dgn Allah, kenapa x tahu hargai peluang yg ALlah beri...............................tolongla, tolongla jdk manusia yg berfikir, bukan hanya tahu bercakap dan bertindak, tanpa kewarasan iman dan akal.

alif..cepat sehat!!

Hari ni dh masuk 3 hari my sisters and I jadi baby sitter anak sedara ktorg.sian aina..adik die yg baru je genap umur sebulan masuk hospital.x pasti sakit ape lagi.tghari ni inAllah dipindahkan ke HKL..mohon doa dr semua.

Saturday, May 31, 2008

Usrah Yang Lazat, Lemak Berkrim (^_^)


[1*] Berapa lama anda dah sertai usrah?


Lamela jgk.sejak kat Sek Al-Amin.tp mase tu blur2 lg.sgt blur!!kirenye juz ikut prosedur sekolah coz it was part of aktiviti wajib sekolah.tyme form 5,cikgu siap mintak bwk usrah bdk junior lagi.dhla cam xphm.biasela..bile pakai 'tudung biru', always ade extra job.huhu..but it was a great exposure n experience.mase tunggu result spm,usrah ngn cikgu norma.rase terisikla gak.maybe sbb pbincangan dh makin serius n hubungan rapat between ahli usrah.masuk KUIS xde usrah.masuk matrik usrah dh diatur.

[2*] Bagaimana anda boleh sertai usrah?

Aktiviti wajib sekolah.

[3*] Kenapa anda menyertai usrah?

Sbb sekolah wajibkan.tp lame2 join,bestla pulak.nk dpt redha DIA.coz usrah ni antara satu topup jiwa sy.

[4*] Tiga perasaan anda setelah menyertai usrah?

awal2 dulu.. blur yg melampau + takde perasaan
lame2 pastu.. bile dh lalui byk peringkat dgn mak usrah yg berbagai,slowly dh nmpk ape hikmahnya,mmg best.perasaan xdpt nk digambarkan.dpt kongsi mcm2.ilmu,emosi,pengalaman n so on..

[5*] Lima perkara yang anda dapat selama menyertai usrah?

- Ilmu yg menuntut diri utk beramal x kira kat mana
- Sahabat susah senang
- Lebih kenal diri sendiri
- 'Tembakan' peringatan yg dpt bangkitkn jiwa
- Cabaran utk baiki sejuta kelemahan diri



Peraturan Tag:
  1. Setiap blogger mesti letakkan peraturan ini di hujung entri
  2. Blogger yang ditag perlu menjawab soalan-soalan yang dikemukakan
  3. Blogger yang ditag perlu meletakkan jawapan di dalam entri blog masing-masing
  4. Jangan lupa untuk tag rakan-rakan blogger yang lain
  5. Jangan lupa untuk maklumkan bahawa mereka telah ditag dan perlu membaca blog anda
  6. Blogger yang ditag dikehendaki untuk tag lima orang blogger yang lain

disebbkn sy lmbt respon,xtaula nk tag sape.agaknye sume dh ditag.huhu.tp tag jela org2 ni:

- syahirah
- along rehan
- afrah
- mysara kersani
- k ecah
- sesape yg nk kongsi..^ - ^


Friday, May 9, 2008

Anak Sedara yg ke-2


~ ALIF AIMAN BIN ABDULLAH ~






Tanggal 4 Mei 2008, kakak ipar sy selamat melahirkan anaknya yg kedua. Nama diberi Alif Aiman bin Abdullah. Lahir dgn sihat dan kata kakak sy yg pegi tgk dia baru2 ni kat kuantan, rangka badan Alif besar.hehe..boy la tu namenye. alhamdulillah.makanya, dgn rasmi sy dh dpt anak sedara yg ke-2. syukur alhamdulillah..looking forward to see Alif kepam ^ - ^and not to forget kakak si Alif ni jgk.Aina skrg xleh manja2 sgt dh..dh ade adek baru..huhu..
X pasti Alif ikut muka siapa..samada muka mama die atau muka baba die.huhu.x nmpk lagi kot.
yg penting skali,moga Alif sehat2 selalu n dpt membesar dgn baik.moge sentiasa dibwah lindungan rahmatNya..amin..


Wednesday, May 7, 2008

on the run

Dalam mood mahu menulis.wpun jam dah mencecah 1.51 pagi.rupenye dah masuk hari rabu dah.cepatnye mase bjalan.rase mcm x buat ape2 pun sehari yg lepas.except for bertapa dlm library level one..bakal menjadi tmpt persinggahan yg agak utama utk short sem yg sgt pendek ni.task kami for the whole short sem ni is on mooting..argh..not really a preferable subject.tp diri sendiri asik membayangkan zaman practice nnt.dlm 3 tahun lagi.takkan xmelalui proses mooting...Ya Allah..kuatkan diri ini dan hati ini.

Komitmen yg harus diberi utk subjek mooting ni agak luar biasa sket berbanding subjek2 lain.sbb terlalu byk kes yg perlu discan secara dlm.otak perlu diperah lebih klu nk jmp point.discussion pun selalu.sgt maaf klu2 kurang dpt beri komitmen mcm dtg meetg.tp inA doakn sy x ketinggalan dlm tarbiah.doakan iman terus naik dan x turun smpi xmampu nk naik lagi.na'uzubillahiminzalik..Seronok mule terasa.ade jugak akhirnye usrah sem ni.takut2 jiwa jadik kering kontang klu kurang bjumpa dgn shbt sehati sejiwa.takut diri sendiri terlupa.takut rebah dlm dunia sendiri..

-silent-

Short sem ni..Allah memang mahu menguji ketahanan sy dari segala segi.allahuakbar.benar.hanya Dia yg tahu segala kelemahan dan kekuatan hamba yg diciptaNya.benarlah setiap ujian itu bukan melemahkan.bukan menjatuhkan.jauh sekali menghukum.ia adlh satu cara Dia menzahirkan rasa cinta dan kasihnya.utk menguatkan kt...sy yg agak fobia bila tiba aktiviti men'divide' grup..cuak sendiri memikirkan siape yg bakal jadi ahli grup n partner mooting sy.pulak2nye,lecturer dh ckp awal2 :"kamu takkan dpt partner dgn kawan sendiri..!!"

Gedebuk..mcm nk luruh segala isik badan.tyme tu berdoa2 xnak org yg xkenal lah..tak nak org yg itu ini..itu ini...lps sesi men 'divide' grup..mmg sah!!sy sedang diuji..huhu.sume yg sy doa tadi tk jadi kenyataan.3 lagi ahli grup sy tu mmg sy kurang kenal.plus..x sefikrah.hati lagi cuak.mcm mane nk keje ngn drg nnt..haha.

sofi2x..kau fikir byk sgt.kan Allah dh kate dlm quran yg hanya Dia yg tahu ape yg terbaik utk diri kita lebih dari segalanya.wpun mungkin kt kurang suka/x suka.tentu ade kebaikan di mana2.dlm ape bentuk pun,mesti ade hikmahnya..doesn't matter la hikmah tu manis or pahit.life is all about learning,rite.takkan kau tak nak belaja sofi.alhamdulillah..slowly i accept the fact tht i have 2 face it..and i'm not the best juz bcoz i wear different types of tudung..^ - ^klu x bdepan dgn cabaran ni,lbh baik sy jgn mimpi utk practice law nnt.coz 4sure,tyme tu,dugaan nye lagi besar.klu x bdepan dgn dugaan yg kecik ni,smpi bile kau pengecut utk terjun dlm masyrakat.da'i is full tyme le sofi.

Takkan diri sendiri masih nk duduk dlm zone selesa smp bile2?huh!klu camtu,tak berkembangla dkwh n tarbiah.takkan nk tunggu org lain wat.klu gitu,baik blaja ngadap buku 24 hours.huhu.mcm k mj ckp tyme konsis aritu..asek ngadap buku je smpi kepala rase mcm besar sgt..sy nk jadik mcm tu ke???segala terbentang depan mata...tinggal kite je nk ikut jalan mana....balik ke kisah asal,pas dh beberapa kali discussion,byk kemahiran komunikasi sy diasah sket2.dan sy makin sedar betapa istimewanya tiap manusia yg Allah cipta.

hmm..siape tahu mereka2 tgh tunggu sentuhan jiwa dari org2 yg bergelar dai'e.ayuh semua!!kenali shbt di sekitar kt..raikan perbezaan pndpt dan fikrah antara kita dan dia.bukan slh dia.tp mungkin slh kite sbb kurang aktif membesarkan bisnes yg untung infiniti ni..!!!same2 kt menguatkan kaki dan tangan masing2 utk islam.

Thursday, April 24, 2008

sekarang

kita selalu mendengar ..

adakah orang mendegar kita..

Wednesday, April 23, 2008

......

Slm.today dtg menulis lagi..well,i have to coz jari dah keras kat keyboard.Xleh jadik cani..mlm semalam sy diketuk sekali lagi...mbuatkn sy fikir semula all bad things i did be4..even sumtime x sedar ape y dibuat tu dh jdk hobi.huh!ubah diri sendiri la sofi.xkan asek nk tunggu diketuk. T-T

_______________________________________________________________
excited for 3 things :

~tak saba tunggu anak sedara ke-2 lahir.lagi 1 ke 2 minggu je lg.doakan sume slmt ^ . ^

~tunggu mak sy tiba malaysia.wpun cume 'ditinggalkan' for about 2 weeks,rase lain tu..

~Prog EMAS under titian wahyu yg bakal tiba 25-27 april 08 ni.jdik fasi utk budak2.kpd yg pegi EMI 08..,chayok dgn tugasan anda semua!! ^.^

-moga semua berjalan dgn lancar-

INFO TERTINGGAL - doakan kesihatan kawan2 kt kat syria tu ye.spy mudah proses pembelajaran derg sume.dpt khabar dr k farhah,sume peserta perempuan demam.alhmdulillah dh bwk pg farmasi. * - *

Tuesday, April 22, 2008

- Dia yg Maha Agung -







26/8/2007 AHAD

Gamba2 ni ditangkap tyme kitorg adik beradik pompuan + adik laki + ayah on the way blk kampung.

Jam baru pukul 4 ptg lebih..tp langit sgt gelap n berbentuk pelik.n i have 2 say..it was a bit creepy.mcm tornado on the way.




Satu kejadian alam semulajadi,dicipta oleh yg Maha Kuasa.Allahuakbar..angin sangat kuat tyme tu.bentuk2 awan tu sume seolah-olah mcm kami di bwh satu payung awan yg sgt besar.

Cuba bygkan..ini baru angin kuat n due to that,arus angin terbentuk.dlm gamba ke-3,satu lubang besar tbentuk drpd awan2..belum lagi betul2 ade ribut/twister/gempa bumi n sbginye..

Dan belum lagi hari akhirat yg tentunye lebih dahsyat dari ni..



Kalau fenomena alam semulajadi yg mcm ni pun dh menggentarkan jiwa,apatah lagi keadaan hari akhirat yg sememangnya benar..!!






p/s: terserempak dgn pelancong dari korea kat r&r.mereka pun bcakap sesama sdri sambil tgk langit..moga diberi sinar hidayah drMu.

~Success BREED success~



There was a farmer who grew superior quality, award-winning corn in his farm. Each year, he entered his corn in the state fair where it won honours. & Prizes.One year a newspaper reporter interviewed him and learned something interesting about how he grew his corn. The reporter discovered that the farmer shared his seed corn with his neighbours.

"How can you afford to share your best seed corn with your neighbours when they are entering corn in competition with yours each year?" The reporter asked. "Why sir, '' the farmer replied, "Didn't you know? The wind picks up pollen grains from the ripening corn and swirls it from field to field. If my neighbours grow inferior, sub-standard & poor quality corn, cross-pollination will steadily degrade the quality of my corn. If I have to grow good corn, I must help my neighbours to grow good corns."

The farmer gave a superb insight into the connectedness of life. His corn cannot improve unless his neighbours' corn also improves. So it is in the other dimensions and areas of life! Those who choose to be in harmony must help their neighbours and colleagues to be at peace. Those who choose to live well must help others live well. The value of a life is measured by the lives it touches...

Success does not happen in isolation; it is most often a participatory and collective process. So share the good practices, ideas and new knowledge with your family, friends, team members and neighbours & all.


p/s: a good story to reflects ourselves ^ - ^

Monday, April 21, 2008

alarm drNya utk diriku

18 april aritu me n my dad travel ke bumi matrikulasi tangkak..amek adek yg baru je complete matrik..spnjg pjlanan tu..hujan sgt2 lebat sampi x nmpk ape bende ade kat dpn mata.wiper mjadi pembantu tatkala hujan2 camtu.byk sy berfikir dlm kete..hujan2 lebat mcm ni..klu sthg tejadi tyme pjalanan macamne?kete slide ke..langgar kete depan ke..

adkh sy sempat jelaskan hutang2 yg ade...sempat x nk minta maaf dr sume org..solat sy selama ni ok ke tak..bape byk amal yg dh dibuat..ape yg sy buat be4 dis masuk account amalan x..

hmm..lots of simple things muncul kt otak..tp yg simple2 tu lah btindk sbgi ejen penyedar diri sendiri.ohh..rupe2nye byk tazz peringatan diri yg sy dpt spjng pjalanan tu..coz initially malas rase nk travel jauh2.but then..i got lots of simple tazz,juz becoz of tht heavy rain..wut a lovely message He gave 2 me.klu x ikut ayah pegi tangkak tu,mmg tgk tv la jwbnye kat umah tu..
so..believe me.we have d power 2 choose what to do..jalan kiri/jalan kanan...atau jalan tengah yg kabur..

...think about it...

slm ukhuwwah

slm ukhuwwah pd semua. time kasihla pd yang sudi lawat blog yg dah mcm stor nih.rase mcm dh berabad tak login 'rumah' ni.klu login pun sekadar singgah 'umah' org lain.x sempat update.hehe.dah lama jugak jari x sentuh papan kekunci komputer.mcm lembab sket menaip.huhu..inilah bahananya klu lame x bukak komputer. nk menype pun mcm bdak baru blaja. knape lame x bukak..??tanya maya kot. ^.^

papepun,suke tgk 'rumah' org lain yg tak pernh jemu update 'rumah' derang.alhamdulillah.rupe2nya diri sendiri dh jauh tertinggal.

spanjng cuti ni mmg dh jdk suri rumah jelah.klu xde prog,mmg mengurus rumah jela.x saba rase nk mule short sem..korg cane?

hmm..9-11 april lepas diberi peluang utk join prog yg sgt best!!best gile..hehe.itulah prog Akademi Murobbiah or name glamornye..(AM). ape yg best ttg AM;

-akhawat saje(jarang dpt rase)
-kakak2 fasi yg sgt baik
-prog yg simple but practical esp lakonan(i learned a lot from this)
-venue yg best
-peserta yg best
-peserta lain yg kbykn kakak ^.^
-mesej prog yg hebat (mcm kne tembak dgn M-16)
-3 hari 3 tmpt berbeza
-mkn dlm dulang(mmg rindu mkn gaye ni)
-tazz psl akhir hayat Rasulullah yg cukup mginsafkan+merangsang
-tido yg cukup..hehe
-dan mcm2 lagi..

kene tembak bertubi2 tyme prog..doakan dos semangat yg disuntik merebak dlm darah kite sume!!do wut u can do..

Friday, March 7, 2008

sekitar P R U 2008

Salam
Ini ayat puisi Wiji Thukul yang hilang akibat dibedil Orde Baru Indonesia dalam sejarah berdarah 27 Julai 1996. Walaupun mati dan hilang ditelan kezaliman penguasa, tapi semangat puisinya tetap hidup dalam mewarnai perjuangan menegakkan demokrasi.
Apabila usul ditolak tanpa ditimbang
suara dibungkam kritik dilarang tanpa alasan
dituduh subversif dan mengganggu keamanan
maka hanya ada satu kata: lawan!

(Peringatan, Solo, 1986)


By : Dr Hafidzi

sekitar P R U 2008

Walaupun x dpt join bantu kat bilik gerakan for this pilihan raya..
sbb kekangan assignment + exams n so on..
doa dan solat hajat kene wat ye
moga yg haq ditegakkan..!!
Pada yg boleh mengundi esok..jgn lupe mengundi!!
tentukan masa depan Malaysia nih

Thursday, March 6, 2008

- Peringatan utk penulis & semua -



Konpem ke aku betul2 rase aku ini bukan berseorangan
tak kira kat mane..
tak kira ape yg aku buat..
tak kira ape yg aku pk..

Konpem ke aku mmg rase kewujudan Maha Kuasa
dlm tiap tindakan,kata2 n apa sajelah yg dibuat
betul ke ni?
hmm..hati jawab..ntahlah: biasenye solat aku pun xdela ok sgt
asal dpt complete 4 rakaat..oklah..
ataupun hati jawab: emm..lantak la.bukan derang tau pun sbb ape aku buat ni.
hmm..mcm tu ke klu aku claim kewujudan Maha Kuasa..??

tak..tak.aku tau Dia ade kat mane2.tgk dan nilai ape yg aku buat tiap saat
aku tau..

Dia ade kat mane2..

aku tgh sedih..Dia ada
aku tgh ketawa..Dia ada
aku tgh mengumpat..Dia ada
aku tgh berbisik..Dia ada
aku tgh berfikir..Dia ada
aku tgh termenung..Dia ada
aku tgh marah..Dia ada
aku tgh sujud di tikar sejadah..Dia ada.....

Allahuakbar..Dia ade di tiap saat aku bernafas..di setiap degupan nadi dan jantung aku..
tak tergamak aku nk belakangkan segala ape yg Dia anugerahkn kat aku....
byk cantik..hmm
'tebalnye muka' aku klu aku betray Dia..
'nipis2 kanlah'..
sbb makin 'tebal'..makin 'keras'

Ada..Dia memg ada!!
Klu aku kate aku yakin Allah itu wujud...prove it

Wednesday, March 5, 2008

Generasi masa depan

Makin lame tgk derang due ni..buat diri sndiri terpk..
realitinya,satu mase nnt budak 2 org ni akan membesar..siapa agaknye diorang lagi 20 tahun..
jadi manusia berguna atau biasa2 saje..
it all depends on us..generasi masa kini..membentuk generasi masa depan..
haluan kiri / kanan yg kt mahu utk mereka.....atau haluan tgh yg keliru
kt yg menentukan..sayangi adik2,anak sedara,sepupu,dsbginya...
klu bukan kt yg sayang,sokong,didik n bantu drg..sape lagi????

'aina


hazim

Saturday, March 1, 2008

di mana ye kt??

Alhamdulillah.Baru selesai individual presentation utk leadership
mcm ape je..xde topik sgt
so terus amek nota berguna dari dr baha
n cakap pasal MENTAL DISORDER..uhuh..
hope i'm not in any of the categories
mintak dijauhkan lah ye..
sbb once dh ter affected sket,dh susah kt nk wat bekerja dgn pantas dan maju..
so..moral of the stories,hargai mase kt sebgi manusia normal ni slagi termampu

byk ek persoalan2 hidup ni yg sumtime kt xleh nk jawab
tnyla byk kali pun..it depends on person n situation
ade org wpun dtimpa prob..dh jatuh ke bumi
ade org steady lagi
hmm..kt di mana ye??
terngiang-ngiang kate2 dr har tyme prog KONTARN 07(klu xsilap)
"it's OK for you not to be ok.."
phm ke?hehe.senang je
kt ni kan human being..cemane2 pun..Allah pasti akn uji kt sume
cume lain2 cubaan lah..so wpun kt seorg da'ie,we r still human being like others
don't deny that fact.
so klu kt sakit,x larat,penat,tensen dsbginye..
it's ok for u not to be ok..
tp kene kesan awal2 n berpada2.coz yg jdk mslhnye..
diri sendiri senanye ade mlsh..tp,x perasan jgk.
bile jadi cani..takut nnt kt collapse
bile Allah betul2 'lempar' ujian yg besar kat kt
kt xtau adkh iman kt skrg same levelnye dgn iman kt mase akan dtg
n we will never know ape yg Allah nk uji kt
ketahuilah..once kt dh collapse..it's hard to stand up again
xkan kt nk start all over again..???betul x..

utk jadi da'ie as well as manusia yg sukses kat sini dan kat 'sana'..
knal diri sendiri dulu..knal hati budi sndri..
tampal mane yg lubang/koyak
tambah mane yg sket n so on..NOBODY IS PERFECT!!
but the one yg PERFECT kat mate Dia is the one yg iman kt,ikhlas,slalu cari Dia n so on..
jom kt same2 ketuk hati dn kepala masing2(jgn ketuk betul)^ . ^
pk dan pk dan pk dan pk..
org yg byk berfikir inA slalu ketemu kebenaran..ameen

Wednesday, February 27, 2008

UNDI + DAFTAR

Kpd yg dah mencapai umur 21 atau lebih..
sila jalankan tanggungjawab korang sume
jgn lupe mengundi 8 march 2008 ni ye

kpd student uia sekalian..
tanggungjwab register subject jgn lupe ye!!
cpt2..nnt xdpt.
tp jgn lupe bace doa dulu..
mintak senang sket daftar subjek..hehe
apepun..usaha dan redha..!!






GOOD LUCK..!!!

hmm...cc yg bising

at this moment..tgh mengadap komputer kat cc dekat dgn IIC.
ramai sungguh budak2 sekolah dlm cc ni
dan bising nye xyah tanyela..naik pening kepala ni
tp register subjek punye pasal..terus saba dan saba jela ye
bile tgk derang ni..adoi..ade jugakla mengeluh sket
tepk2 apela agaknye yg derg tgk kat tenet ni
jom kt teliti same2..

yg sebelah kanan ni tg bz main game tembak2
yg sebelah kiri ni plak tgh register akaun baru utk myspace..
umur baru setahun jagung..dh sibuk join myspace
nk bekenalan ngan sape ntah la...

yg lain plak main game
yg tmpt tersorok sket tu..wallahu'allam
yg tak larat tu..bsepah-sepah dgr bdk2 nie mencarut..
bodoh..badak..n binatang warna pink tu..phm2 jela

adoi adik2 kusayang oii..
pegi sekolah..balik sekolah pi cc.ntah ape yg die surf kat intenet
Allah jela yg nmpk sume..cne ek..
...generasi mase depan malaysia mcm ni ke?
yg nk sambung keje2 islam nnt..
pk dan pk dan pk..
kbnykn budak2 ni umur darjah 4 smpi form 5
ade yg menth2 lagi..dh expose dgn bende2 x elok camni
klu takat main game..xpe jugak.tinggalnye lagha la byk sgt main
tp ni yg dh tersasar bukak mcm2 website
klu ikut hati rase nk buang je komputer..buang sistem tenet dlm dunia nih
huhu..but that is not a wise action
nk biar je ke???

hmm..terbayang adik lelaki sy yg baru darjah 4
kat umah tu mmg tak terkira la
byk sket restrictions bab2 bukak tenet nih..almaklum..nk jage die
dr ter expose ngan bende ngarut2 nih
huhu...kesian die..tepaksa deal ngan kakak2 die yg mcm2..heh
tp sbg seorg kakak..
kt sume ade kewajipan besar utk jage adek2 kt dlm mcm2 perkara
sbb tula generasi penyambung kt lps2 nih..

Wednesday, February 20, 2008

2 crmh motivasi dlm sehari

Kadang2 kt rase diri kita penat sgt
tensen dgn keje2 kuliah
dgn keje dakwah yg mmg wajib kt buat
mmg betul
perasaan penat,tensen,nak lari n mcm2
akan selalu kt rase
tapi sejauh mana kt bijak
utk berdepan dgn bende2 ni

smlm pg liqa' pakcik hasni..
ala2 motivational talk
mmg macam kene tembak bertubi-tubi kat muka ni
claim diri sendiri da'ie
tapi diri sendiri x reti nak atur mase
mcm pkck kate, elok utk manusia ni
buat satu plan for lifetime
fuh!!payah gak tu..lg2 utk org yg menaip ni
agak2nye kalau buat plan pun..
x terdaya nk follow..takut2
janji nk buat mcm2 dlm plan hidup..
tp x terlunas..bahaya nih!!huhu
mmg sgt respek la pd org yg ade plan hidup
as a student and da'ie
dan die boleh follow ape yg die tulis dan janji dlm plan die
bagus2x..

that nite plak..ala2 dgr motivational talk plak dr lecturer criminal
yg dihormati..tujuannye utk alarm org2 mcm sy ni
yg kurang reti dlm atur mase..heh
bukannye xde mase nak bace kes2
dan extract ratio decidendi dr tiap kes..
tp diri sendiri je yg x cukup usaha lagi
anyway..
suke betul dgr lecturer tu ckp
wpun actually kne 'hentam' dgn care lembut^ . ^
mcm rase sorang ayah ckp kat anak die
tp speaking la..hehe

itulah stakat ape yg belaku smlm..
lpas beberapa minggu x dpt nk sapu sawang kat blog nih
~moge2 tiap langkah kt Allah berkati~

Monday, February 4, 2008

Back to Quran..

Jom bukak al-quran masing2
dan teliti betul2 ayat2 dlm surah ni

~ Al-An'am : 33 - 35 ~

Moge hati2 kt terhibur
sepertimana terhiburnya Rasulullah SAW
tatkala membacanya...

MIN '08 - penat..atau puas??

MIN '08 dah berlalu..
ternanti-nanti ape lg prog seterusnya
lusa..pas cuti mid sem ni..
moge program bukan sekadar prog
bukan sekadar planning n so on
objektif yg dibuat
kene dilaksanakan..
resolusi kene ade..
pelaksanaan tyme prog jugak mesti mau bagus

lps sesi muhasabah pagi2 td..
rupe2nye byk lg kelemahan diri kt kan
samada yg org nmpk/x nmpk
anyway..Allah tau tiap inci kelemahan n kelebihan kt
tht's why..manusia mst tau appreciate manusia lain
tp tu yg agk susah..* . *
inAllah utk hari2 yg seterusnya
setiap sorg dr kite ni dpt cooperate lbh bagus
lebih telus..lebih mendengar dan memahami
fuih..payah gak ni..huhu

btw..
Ni skdr ape yg sy analisis sndri scra general..
x tuju pd sape2..tp utk sume yg terang hati n minda
dan batang hidung sendiri ^-^
moge kt capai penat dan puas sekaligus..bukan penat je
nk mintak maaf jgkla akhwt ade tertinggi suare
termasam muka n sbginya.maklumla..perempuan..[' - ']
yg kena baiki..kt elokkan
yg dah sedia bagus..keep up d gud work!!
bukan kesempurnaan yg kt cari,tp redha Ilahi..

~...bekerja biar dilihat Allah..bkn dilihat manusia...~

^ . ^same2 menuju puncak!!!^ . ^

Friday, February 1, 2008

Turunlah wahai hujan

Bestnye tgk langit gelap arini
eh..knape plak best tgk langit gelap
mestila best..dh dkt seminggu lebih(klu x silap),
bumi gombak ni x hujan.
klu ade pun..segan2 je..huhu
pokok2 bunga n rumpit pun dh mule tuka warne
dr hijau jadik coklat2
tekak pun selalu kering..^ . ^
hope today we are blessing wif the rain...
thanx Allah.

Thursday, January 31, 2008

Enjoy this video!!

video

Kalau tgk dgn kelajuan biase n normal..cam biase je.
tp bile tgk slow2..
you'll be amazed
lg2..part air tumpah nnt
subhanallah!!

Wednesday, January 30, 2008

Doa Rasulullah SAW

Doa Rasulullah SAW setelah dibaling batu dan dilindungi oleh Zaid bin Harithah. Zaid terluka di kepalanya....

" Ya Allah, kpdMu aku mengadukan kelemahanku, kurangnya kesanggupanku, dan ketidakberdayaan diriku berhadapan dgn manusia. Wahai Zat yg Maha Pengasih lagi Maha Penyayang, Kaulah pelindung bagi si lemah, dan Kau jualah pelindungku! Kpd siapakah diriku hendak Kau serahkan? Jika Kau tidak murka kpdku, maka semua itu tak kuhiraukan, kerana sungguh besar nikmat yg telah Kau limpahkan kpdku. Aku berlindung pd sinar cahaya wajahMu, yg menerangi kegelapan dan memdatangkan kebajikan di dunia dan di akhirat, dari murkaMu yg hendak Kau turunkan kpdku. Hanya Kaulah yg berhak menegur dan mempersalahkan diriku hingga Kau berkenan. Sungguh tiada daya dan kekuatan apa pun selain atas perkenanMu. "

Antra Doa yg sgt baik utk kt same2 amalkan.Klu Rasulullah yg terang2 ma'sum tu pun x penah jemu minta ptolongan Allah..apatah lg kite yg xde pape ni..doa yg sgt menginsafkan n pasti mbuat kt menangis sbb mmg manusia ni xde ape tanpa Allah...slmt bermunajat..!!!

Sunday, January 27, 2008

..DF..

slm semua
lps wat lawatan 5 min kat blog tim
rase tergerak nk suarakan
agak2nye pd kt semua yg dtg prog aritu,
ape agaknya resolusi kt
ape agaknye gerak keje yg kt nk wat
n bukan skdr planning
jln/x kerja DF kt
is actually up to each n everyone of us
btl ape yg tim ckp...
perjanjian kt dgn Allah
bkn terletak pd kertas MOD tu
atau ape2 ketas sekalipun
tp pd diri kt sendiri
nk x nk..soal balik hati kt
hati yg sebak bile dgr kate2 smgt akh n akhwt aritu
sbnarnye belum cukup
n belum penentu samada kt ni golongan bekerja/x
so..try to utilize everything around us
manfaatkn borang MOD tu..spy dpt jdk pemangkin smgt kt semua
hrp2 prog aritu bkn sekadar prog
tp prog yg dpt menggerakkan kt semua
ini adlh DF..
antara sdkit amalan yg ade utk kt bwk jmp Allah
(tazz utk ana jgk..)

sedikit coretan

Yakin dgn setiap aturan perjalanan hidup daripada Allah utk kt
Only HE knows the very best for us
jgn mudah jatuh
bile jatuh..wajib utk bangun
bangkit dan terus bangkit
skrg ni fikir ape nk buat lps ni
tugas besar yg wajib dilunaskan
tingkat prestasi iman
dan prestasi akhlak
moge borang MOD yg baru dpt tu
x disia-siakan
yg penting pk ape yg nk kt persembahkan pd Allah nanti
moge kite semua dilindungiNya ...

Monday, January 21, 2008

allah je yg tau

hari ni melalui 1 hari yg agak penat
tp alhamdulillah..jmp teman sperjuangan
rase penat tu kurang sket
slain klas yg tetibe cancel

arini rase tension lg..
sbb aku kene dgr mslh n cerita yg same
tiap2 hari
ade je cerita yg merosakkan mood aku
knape..dan kenape
bukan 1 soalan yg elok utk kt slalu sebut
yela..as if kt x grateful dgn sgl nkmat tuhan

slalu hati org kt kene jage
bkn kene..tp wajib jage hati org
tp knape org lain xnk jage hati kt
knape 1 dunia kne jage hati seorg manusia
knape x sume org dlm dunia ni
berpijak di bumi nyata
hidup dlm realiti
hidup tolg menolong..same2 jage hati masing2
bknnye hidup sbb nkkan perhatian org n so on
mmg aku x phm dan i need the answers...

Sunday, January 20, 2008

ntah bile nk berakhir

bedebuk..bedebuk!!
lps satu masalah..satu lagi dtg menjenguk diri ni
byk btol kisah baru aku dgr
sgt sakit hati..
rase tension..penat..
rase nk menjerit dn mcm2 lagi
Allah je yg tau sbb sesungguhnya Dia yg beri aku maslh tu
redhalah hati ni
senyumlah wahai bibir
bukan kau saje yg ade mlsh
org lain lagi dahsyat dugaannya
takkan terjatuh sket dh nk menangis
mengeluh pun jangan
ingat!!ingat..

bukannye ape..cume x fhm
knape..
org yg dh lama bekerja tapi hatinya kosong
tp nmpk hebat di mata org lain
ntahla..bukan nk mengata
bukan nk judge org
bukan nk mengutuk
jauh skali nk kate diri ni perfect

tp kalau itu yg sebenarnya
knape dia terus bermaharajalela
yelah..buat mase ni aku hanya mampu
kembali pd ajaran AQ
sabar dan sabar
sabar agar x terlajak kate..
x terlajak perbuatan

mmg betul..sabar tu berbaloi
bkn..tp SGT BERBALOI
baru aku phm sabar tu sgt indah dan sgt membantu aku
agak2nye..
klu x saba..dh lame dh rumahnya aku terbalikkan
huhu..x lah sampai mcm tu
percayalah..aku masih berfikiran waras
masih berfikir atas landasanNya
blom tergamak lagi aku utk
anaiya shbt se-muslim
cume ya Allah
aku masih tertanya2..
ape sbnrnye yg Kau mahu tunjukkan
aku akan trus berdoa pdMu ya allah
berdoa dan terus berdoa