Posts

Showing posts from February, 2012

tak mengapa menangis, tp jgn mengalah

Image
hidup ni boleh umpama mcm steamboat yg dimasak di tepi sungai ni. penuh cabaran, ada juga warna warninya, rasa berbeza ada pedas, pahit, payau, masin dan masam. kerana hidup ini adalah struggle, dlm mencari kebenaran & yakin & berpegang pada kebenaran, di tengah dunia yg penuh kebatilan & fitnah.  bersama diri yg perlu sentiasa dibina menjadi kuat. supaya kita boleh menjadi sumber kekuatan buat org sekeliling kita. di tengah2 kekeliruan & rasa hilang yakin diri ini, aku harus yakin jalan yg Allah hamparkan buatku. ia jalan yang sukar, but im there, i know i almost there..  tiada yg lebih penting selain yakin, yakin, yakin & sentiasa positif.

kerana aku punya kamu

bismillah.. 


dalam merangka-rangka masa depan aku dari sudut pekerjaan, satu kata2 yg telah menaikkan semangat aku yg sgt byk fikir ni.

just be yourself, dan pastikan bawa diri dengan sifat seorang muslim yg betul.


memang sgt betul kata2 ni. tapi biasa lah hidup bukan sekadar formula, tapi jugak realiti & praktikalnya. 

sifat seorang muslim..ape lagi klu bukan 10 muwasofat. seorang ukhti pernah sebutkan, sebenarnya klu tgk kat 10 muwasofat itu, dah lengkap dh sebenarnya. yet terlalu byk yg belum dicapai. mungkin kerana itu aku masih risau memikirkan apa yg bakal berlaku nanti.


dlm risau2, teringat dgn slideshow k sumayyah masa tazkirah after qiyam terakhir utk semester terakhir aku di uia. kebanyakan yg kita risaukan, selalunya 8% je yg jadi. huu sgt betul.


Allah menghapuskan apa jua yang dikehendakiNya dan Ia juga menetapkan apa jua yang dikehendakinya. Dan (ingatlah) pada sisiNya ada "Ibu segala suratan".


bila aku belek2 ayat2 ni, it's tyme to muhasabah myself & m…