Posts

Showing posts from March, 2009

secebis drpd realiti dunia masa kini

Masa zaman sekolah dulu, selalu org cakap sape amek aliran sastera/art ni x yah risau sgt. subjek tak susah sgt. hakikatnye, aku yg sekarang sdg bertungkus lumus cuba menghadam pelbagai akta dan prinsip2 undang2 yg mcm2..aku dapati belajar undang2 bukanlah sesuatu yg mudah. di samping kene menghafal kes yg berderet, kene cari pulak mane ratio decidendi nye, kene apply pula principles yg ade dan mcm2 lagi, mmg agak melelahkan. tp sebenarnya, apabila kt belajar undang2,kt lebih memahami situasi2 sosial, politik dsbginya yg sedg berlaku di merata dunia, terutama di malaysia. realitinya byk teori kekal sebagai teori shj. bukan semua undang2 yg termaktub di dlm akta/ statute itu diikuti dan dipraktiskan. tapi hari ni bukan itu yg nk dibincang.

Sekadar berkongsi ape yg aku dpt mase kelas pagi td. subjek public international law. wlpun subjek ni sebenarnya agak mencabar, but still..ianya sgt interesting. kt akan belajar memahami undang2 antarabangsa. sekaligus kt akan menganalisis ape yg ber…

xtau jalan..mana arah tuju?

rupa2nya dh nk lebih sebulan blog ni x de entri baru. sibuk sgt ke smpi x sempat nk menulis. huu..idea. kebelakangan ni selalu ketandusan idea. nk menulis sthg yg boleh benefit org lain. idea sllu atas angin. bile berhadapan dgn skrin komputer..terbang. akhirnya usaha yg dituntut atas kt. klu kurg pandai menulis.menulisla selalu...wpun sedikit. lama2,inAllah mudah.

utk entri kali ni..aku nk berkongsi sedikit dari pengalaman semasa yoq adek2 uia pj & nilai last week. ini bukan sebelum atau semasa prog. tp selepas..

disebbkn masalah transport yg menyedihkan..bbrp buah kereta yg ade kene jln lebih sikit. utk hnta adek2 tu semua balik ke destinasi masing2. selepas bbrpa kali pusingan, akhirnya tertinggal sorg akhawat yg nk balik ke kelantan. tiketnye kat hentian putra, jam 9 malam. jam kat kereta menginjak ke 6.45 pm. mslhnye..aku sebagai org yg bermastautin kat KL ni pun, xtau mane hentian bas putra. pd awalnye aku cukup positif utk berhenti dkt kedai tiket bas kat greenwood tu utk tny…