Tuesday, March 24, 2009

secebis drpd realiti dunia masa kini

Masa zaman sekolah dulu, selalu org cakap sape amek aliran sastera/art ni x yah risau sgt. subjek tak susah sgt. hakikatnye, aku yg sekarang sdg bertungkus lumus cuba menghadam pelbagai akta dan prinsip2 undang2 yg mcm2..aku dapati belajar undang2 bukanlah sesuatu yg mudah. di samping kene menghafal kes yg berderet, kene cari pulak mane ratio decidendi nye, kene apply pula principles yg ade dan mcm2 lagi, mmg agak melelahkan. tp sebenarnya, apabila kt belajar undang2,kt lebih memahami situasi2 sosial, politik dsbginya yg sedg berlaku di merata dunia, terutama di malaysia. realitinya byk teori kekal sebagai teori shj. bukan semua undang2 yg termaktub di dlm akta/ statute itu diikuti dan dipraktiskan. tapi hari ni bukan itu yg nk dibincang.

Sekadar berkongsi ape yg aku dpt mase kelas pagi td. subjek public international law. wlpun subjek ni sebenarnya agak mencabar, but still..ianya sgt interesting. kt akan belajar memahami undang2 antarabangsa. sekaligus kt akan menganalisis ape yg berlaku dlm skop yg lebih besar.

Personal Inviolability of Visiting Head of State. ini adlh prinsip undang2 berkenaan head of state/ presiden dsbginya. secara general, mane2 head of state is entitled to personal inviolability. yg bermaksud head of state cannot be violated in any means. jadi, mane2 head of state adlh immune drpd ditahan dsbginya. hatta sekalipun mereka melakukan jenayah, mereka masih 'kebal'. tp yg pasti, xde siape yg 'kebal' dari dosa yg dibuat semasa hari pembalasan nnt.

Cuba anda lihat peristiwa yg dh lame berlaku ni;
"..Bush kene baling dgn kasut.."

Semasa peristiwa ni terjadi, Bush masih lagi berstatus presiden. jadinye, perbuatan membaling kasut kpd dia dikira breach of the principle of inviolability. maka yg membaling kasut td bersalah wpun satu dunia tahu Bush tu siape & apa yg die dh buat.

Point di sini, bukanlah utk menggalakkan anda semua same2 membaling kasut jugak. bagi aku, kt perlu lebih rasional dlm tindakan, bukan emosional. lebih2 lg dlm mendepani situasi umat islam dihina dan dicerca. tetapi, itu yg lebih baik. ape pun, nk juga aku ucapkn tahniah pd si pembaling kasut tu :)

Apepun, lihatlah ape yg berlaku pd dunia skrg. ape yg terjadi, penegakan keadilan itu tiada. adakh klu kt punya lebih kuasa, kt ini mulia? adkh dgn adenya kuasa, kt adlh segala-segalanya. adkh dgn kuasa, darjat kt lebih tinggi?? adkh dgn kt ade kuasa, ape yg dilakukan semuanya betul belaka?? ni adlh slh satu contoh man made law yg x boleh kt ikut semata2.

Lebih2 lagi sbgi seorang pemimpin muslim. kt sewajarnya memahami bahawa tanggungjwb yg digalas itu bukanlah tanggungjawab semata2. tp ia adalh satu amanah yg besar dan wajib dijaga. amanah yg perlu dijawab di akhirat nnt. yg mane mulut kt akan dikunci dan anggota bdn yg lain yg akan menjawab. fikirlah..di mana kt di saat itu..

apabila semua manusia,
terutama seorang muslim..
benar2 meletakkan Allah sbagai ilah..
dh pasti dunia ni lebih indah..

Smpi di sini dulu buat mase ni. hrp2 sedikit perkongsian ni boleh membantu kt semua lebih berfikir..

Saturday, March 14, 2009

xtau jalan..mana arah tuju?

rupa2nya dh nk lebih sebulan blog ni x de entri baru. sibuk sgt ke smpi x sempat nk menulis. huu..idea. kebelakangan ni selalu ketandusan idea. nk menulis sthg yg boleh benefit org lain. idea sllu atas angin. bile berhadapan dgn skrin komputer..terbang. akhirnya usaha yg dituntut atas kt. klu kurg pandai menulis.menulisla selalu...wpun sedikit. lama2,inAllah mudah.

utk entri kali ni..aku nk berkongsi sedikit dari pengalaman semasa yoq adek2 uia pj & nilai last week. ini bukan sebelum atau semasa prog. tp selepas..

disebbkn masalah transport yg menyedihkan..bbrp buah kereta yg ade kene jln lebih sikit. utk hnta adek2 tu semua balik ke destinasi masing2. selepas bbrpa kali pusingan, akhirnya tertinggal sorg akhawat yg nk balik ke kelantan. tiketnye kat hentian putra, jam 9 malam. jam kat kereta menginjak ke 6.45 pm. mslhnye..aku sebagai org yg bermastautin kat KL ni pun, xtau mane hentian bas putra. pd awalnye aku cukup positif utk berhenti dkt kedai tiket bas kat greenwood tu utk tny samada bas transnasional akan lalu greenwood atau x mlm tu..allah betul2 nk uji kesabaran hambaNya. dlm banyak2 kedai tiket kat situ, transnasional saje yg tutup! cpt2 aku call 103..lps dpt no transnasional.....xde pulak org yg menjawab.

teringat dgn plan asal..klu konfem bas tu lalu gwood, aku nk drop die kat rumah fm smentara menunggu bas tibe. sbb lebih mudah n dekat. tp nmpknya kene fikir plan b.

aku manusia biasa. sedikit sebanyak aku tergugat kesabaran. mase tu..mmg xde lain dh. istighfar byk2. lgpun mimi ade kat sebelah. bagi aku, secara psikologinya, x elok bagi die tgk aku gelabah n bengang.

dlm kepala masa tu..cuma ade satu. aku nk die balik dgn selamat. tmbh2..die sorg2 je. plus die dh tunggu lame kat rebutia dgn tim. betul2 buntu. masa ni mmg marah diri sendiri sbb xtau jalan. lps tny org dekat rumah..dgn direction yg aku sendiri x sure. ikut arah pwtc..kami berdua amek keputusan utk try an error. jam sudah pukul 7.15pm. nk kejar magrib, nk kejar bas. dikhuatiri tersesat..drag masa byk.

cuba punye cube..alhamdulillah..dgn izin Allah, jmp sign board pwtc...masuk kiri. terus nmpk sign board hentian putra. segala puji bagi allah. syukur sgt dpt jmp jalan. senang je rupenya nk carik. lepas2 ni, senang. boleh hnt org lagi.huhu. so..mimi smpt sampai, sekurang2nya dh selamat smpi kat stesen bas. perjalanan seterusnya ke kelantan, aku cuma mampu doakan allah lancarkan perjalanannya tanpa ape2 kecelakaan. aku pun sempat solat magrib. akhirnye dari petang tu..tibe rumah kol 8pm. huu

moral of the story, sape lg nk tau n hadam selok belok kawasan yg kt duduk nih, klu bukn kt sendiri. huu..kene byk travel KL lagi ni. mmg susah klu xtau jalan. sbb bile xtau jalan, x nmpk arah mana nk pegi. mudah sesat dll. hala tuju kt ke mane. dlm dkwh..di uia..di KL..di malaysia .. di mana2. klu xtau arah tuju, kebarangkalian utk tersesat/ berpusing2 di tmpt same itu besar.

dn jugak we never know ape yg allah nk uji kt . sbb aku betul2 100% x sangka kedai tiket tu tutup. sbb mmg kebiasaannye bukak sokmo. dan jugak tiap pengalaman yg dilalui tu..ade hkmah di sbaliknya. ade manis n pahitnya. yg penting how u deal with it.

sesungguhnya dari sekecil2 perkara hingga ke sebsar2 perkara yg terjadi pda kt, aku percaya, allah sudah pun memilih kt utk berada dlm situasi tertentu. diuji, bengang, menangis dsbaginya. semuanya utk menjadikan kt manusia yg lebih baik, lebih sedar diri, lebih kenal diri, lebih bersyukur, dll lagi.

sorila klu kisah ni mcm ntah pape, tp besar ibrahnya utk aku:)

wallahu'allam.