Tuesday, January 27, 2009

lagi walimah..

Satu lagi ikatan perkahwinan terjalin.
Tahniah buat
Qurratu 'Ain Allen Peter & Mus'ab Umar Thabii
.
yg telahpun selamat bernikah pd
24 jan 2009
Sorg lagi banat batch ke 10 Smiaag yg officially dh jadi puan :)
Semoga perkahwinan ini diberkati Allah & kedua2nya menjadi pasangan yg memperjuangkan Islam.
amin..



^-^ ihsan gambar dari Khansa' ^-^

Saturday, January 24, 2009

sebelum semasa & selepas

Sebelum gaza diserang Israel baru2 ni..ramai yg 'tidur' dan tidak ambil kisah ttg isu Palestin. ada juga yang tahu, tp kurang alert & sbgainya. wpun sebenarnya bumi Palestin diceroboh tiap saat & waktu. ruangan berita dunia di televisyen & surat khabar x henti2 paparkan keadaaan yg terjadi kat Palestin. tp masih..mc donald masih dikunjungi. tesco masih mjadi pilihan tmpt utk membeli belah. masa ni, mungkin masih ramai yg x sedar atau mmg x tahu.

Semasa peristiwa Gaza diserang Israel..alhamdulillah ramai yang bersemangat & berkobar2 utk menunjukkan rasa marah & tidak setuju terhadap tindakan Israel. Rakyat Malaysia rata-ratanya bangkit dgn berdemonstrasi, menyumbang wang masing2 utk membantu saudara kt di Palestin. tak ketinggalan operasi memboikot apa saja barang yg ade kaitan dgn Israel & sekutunya. Di UIA.. masih ada segelintir penuntut yg tertanya2. Gaza tu negara ape?? sedih kan..mmg betul ini yg terjadi.

benarlah apa yg baru berlaku di Gaza menjadi titik tolak ramai org utk lebih ambil tahu ttg isu Palestin. wpun ini sebenarnya sudah lama berlaku. ramai yg lebih sedar ttg kepentingan bersatu, bersaudara & lebih menghayati kesyumulan & keindahan Islam. juga lebih jelas ttg siapa yg menjadi dalang ..siapa pula yg menjadi mangsa. benarlah peringatan drpd Allah swt boleh dtg dlm apa jua cara. tiap ape yg berlaku mmg ade hikmah di sebalik.

Selepas gencatan senjata di Gaza...sy tertanya2. apakah kt masih dlm hamas/semangat yg sama dgn keadaan semasa Gaza diserang?? adakah kt akan 'tidur' semula & buat x kisah semula?? adakah kedai Mc donald & sebagainya(barang yg ade kaitan dgn Israel & sekutunya) akan dikunjung semula?? adakah kt benar2 faham apa sebenarnya yg terjadi di Palestin?? adkh ia cuma konflik peperangan yg biasa?? ini adlh atra persoalan2 yg perlu kt tanya pd diri sendiri.

teringat sblm ni dengar radio ikim..bkenaan isu boikot nih. ada seorang peniaga pasaraya ni, dh pun mjalankan kempen boikot barangan Israel & sekutunya selama 7 tahun. wpun mengakui pd mulanya ia adlh satu benda yg susah & mencabar, tp dia ttp teruskn jugak..sbb ape? sbb kesedaran yg dia ada & kefahaman yg dia peroleh ttg isu Palestin. tp bisnes dia still on & alhamdulillah berjalan lancar mcm kedai lain.

mahu/ tidak..

sedar/ tidak..

dunia ni sekejap je..
bila2 masa, klu Allah nk tarik nikmat kt..sekelip mata je boleh hilang.
na'uzubillah klu dh ditentukan malaysia alami perkara yg sama, sudhkah kt bersedia??
ayuh back to root..kt kembali pd asas, pd asal usul kt.
basahkn hati dgn ayat2 Quran & mula menghayati Islam..

..jgn takut utk 'bermula'. tp takutlah klu hidup kt berakhir tanpa langsung pernah kt 'bermula'..


ni cuma sebahagian..


Tuesday, January 6, 2009

barat oh barat..

apabila dunia dikepalai org yg x sepatutnya..yg normal pun jd pelik. yg betul jd salah. teringat satu peristiwa yg pernah terjadi. dan percayalah peristiwa ni sgt membencikn. bukan aku mangsanya. tp aku kira dgn berkongsi di sini, lebih ramai yg boleh berfikir.

ada sorg budak ni die nk mandi kolam & die dah terjun pun dlm kolam tu. tp suddenly dtg pengawal/ pekerja yg jage kolam tu & halau budak tu pergi. utk makluman, ini adalah kolam umum utk semua. kenape ye adik td dihalau..

ape yg pengawal/ pekerja tu ckp lebih kurg camni: adik..x boleh pakai baju mcm ni.pegi bukk baju n tuka ke seluar pendek or lg pendek dari tu.." phm2 jela ape pakaian yg perlu dipakai. masa tu adik tu pakai baju t-shirt & seluar panjang bwh lutut. tp still kononnye utk tujuan keselamatn, kene jugk tukar ke pakaian mandi yg x reti nk tutup aurat. bile tgk kat tepi kolam tu, siap ade signage lg dgn gambanye. pakaian mandi yg mcm mne valid & not valid. mmg pun same dgn ape pengawal tu ckp. lg tak cukup kain, lg dibenarkan. ape nk jadi ni??

okla..klu nk kate, budak ni budak lelaki n masih belum baligh. tp bayangkanla..yg dtg kat situ bukannye budak kecik saje. so mcm mne dgn org dewasa?? wanita?? org Islam...?? pelikla..konfius betul..kat Amerika kah kt tinggal..venezuela kah..pun begitu, masih ade jugk yg akur pd rules mcm tu. semata2 nk mandi dlm kolam, agama digadaikan. worth ke x..baik cari tmpt lain/ mandi sungai ke..

inilah yg berlaku.. smue nk buat undang2 ikut acuan barat. smuenye nk follow barat. barat n barat. Islam dilihat sbgi konservatif & x maju. sedgkn Islam itu syumul, melengkapi seluruh inci kehidupan kt. tinggal kt je x explore betul2. boleh je nk berpakaian lengkap mase mandi kolam/sungai/ape2..bolh je nk berseluar panjang semasa bersukan & mcm2 lg.knpla masih nk mengikut yg salah.

bile fikir balik, kesian jugk dgn pengawal tu..ntah2 die pun serba salah. makan gaji la katekan. buat keje ikut arahan. tp smpi bile?? drpd hari2 bergelumang dgn dosa, lebih baik do something or juz cari keje lain.

- sekitar Demo Palestin & Task Force New Year -

DEMO PALESTIN

sebahagian..
tgh berarak..
jom sebarkn kat org lain jugk..
allahuakbar!!

saudara palestin..
Israel is not real!!
Palestin+Al-Quds is ours..

Al-Aqsa in the heart of MUSLIM UMMAHtimah-dayah-tim-maya-k farhah(sebahagian dr kami yg dtg)


TASK FORCE NEW YEAR 2008

Tak byk gmba mase task force kali ni yg menggambarkn situasi sebenar di KLCC mase tu. tp tgk sajela video ni. ini cuma video amatur. so kurg clear..^^ tp inilah realiti masyarakat di luar sane. masih 'tidur'..ape nk jadi ni..budaya hedonisme makin tebal. never stop doing amar ma'ruf & nahi munkar!!!

video

Sambut tahun baru cara barat. ni betul2 opposite pintu depan Suria KLCC. yg menari2 tu org putih. sambil minum arak. tp yg x sempat masuk dlm video..byk org2 kt tgh menari sakan. ade yg mcm mabuk. terjerit terlolong. punk, gothic, semuanye terserlah. mcm mne nk tolg derg ni..terlalu blend dgn care barat. mmg ideologi n pemikiran barat dh lame sebati dlm fikiran anak2 muda kt. bayangkan dlm satu malam ni..berapa ramai yg sudah terlanjur..atau dgn relanya berzina. brape byk untung peniaga yg jual arak. brape ramai yg tinggal solat isyak n subuh. ini realiti dunia!! makin pendek umur dunia, makin menjadi2 maksiat n kemungkaran. jom mengajak kpd kebaikan dan mencegah kemungkaran!!

video

Video ni pulak anda akn dgr byk suara terjerit terlolong. x taula ape yg seronok sgt. tyme ni..lautan manusia ..mcm2 jenis ade. terpaksa jln slow2 n pegg tgn kwn. klu terlepas..mmg boleh sesat.

Beza!! mmg berbeza..remaja & muda mudi malaysia dan palestin. kt masih punye mase utk bersuka ria. sedgkn mereka di sana menderita. syakhsiah & akhlaq yg jauh berbeza. faktor?mungkin tiap org boleh senaraikn 10.. masyarakat dh makin parah............

wallahu'allam.

PALESTIN hal kita bersama

Penindasan yg x kan pernah habis. Yahudi la'natullah terus-terusan membedil bumi Palestin. Konon serangan sbgi serangan balas pd Hamas. Tp kenapa hospital, universiti, sekolah, rumah d sbginya yg mnjadi sasaran!! Lorong2 dan jalan perhubungan ditutup habis. aktiviti perniagaan x boleh berlaku, makanan disekat dsbginya. AllahuAkbar..yakinlah wahai umat Palestin, janji Allah itu benar!! kemenangan akan datang.

Semalam sempat tgk BBC news. terus dipaparkn belang Yahudi yg laparkn darah umat Islam. Terlalu byk serangn bom sekitar Gaza. Tembakan sesat menggila. mangsa bertambah. hospital x cukup tenaga dan peralatan. Kereta kebal dh mula masuk dlm Gaza. dh pasti tiap rumah akn diceroboh. yg lelaki dibunuh. yg perempuan dinoda. mgkin juga ditangkap dan diculik. suatu aktiviti biasa para Zionis!! dan Yahudi terus berbangga dgn kereta kebalnya, dgn peluru berpandu yg dimuntahkn dr helikopter & sebagainya. mana la mereka x bangga..sbb byk sgt tukang support kat belakang. bekalkan mcm2 senjata..dan akhirnya nyawa kanak2, kaum wanita, lelaki2 melayang!! moga syahid semuanya.

Klu nk diikutkan dari segi kekuatan fizikal, this is definitely not a fair war. sbb satu pihak lengkap bersenjata canggih. sebelah pihak lg hanya boleh terus bjuang ke titisan darah terakhir. Tapi Yahudi sebenarnya takut & insecure. walaupun lawan mereka..hanya umat Palestin yg bersenjatakn batu2 & bom2 yg dibuat sdri. sbb Yahudi mmg sedia maklum..semangat para pejuang Islam berganda2 lebih dari mereka & sentiasa membara!! dari yg kecil hingga ke besar. hamas itu sentiasa ada. dan tak lain tak bukan semangat itu dtg dari Allah SWT. ape yg ade dlm jiwa pejuang Islam adlh bertunjangkn redha Allah. apabila seluruh kehidupan telah diserah 100% pdNya...keyakinan itu jitu dan takkan mudah goyah. sbb itu, bedilan demi bedilan terus berlaku. sbb mereka takut utk berada dekat n berhadapan dgn para pejuang Palestin yg sudh berikrar hidup&mati kerana Allah.

Kt rakyat Malaysia?? ade lg kah slogan aku2..kau2? kt lain warna kulit, kt lain bahasa n sbginya? siapa lg klu bukn kt sbgai umat Islam buat sesuatu utk saudara seIslam kt di sana. do something!! enough terlalu berseronok dgn hidup yg sekejap & sementara. tolgla tgk balik hala tuju hidup ke mane..back to Al-Quran. stop jd hamba pd hiburan melampau. tgk2 sekeliling kt ape dh berlaku. teringat mase demo Palestin baru2 ni..ade org kate kami bodoh n merungut2 dgn keadaan traffic yg agk slow. ntahla pakcik.. cube bayangkan klu ianya terjadi di malaysia sendiri & kt sendiri kehilangan keluarga tersayang. bodohkah tindakan kt menyuarakn ketidakadilan yg jelas berlaku di Palestin?? satu jenayah perang yg nyata!!

Dgn keadaan dunia skrg, ade mase lgi kah utk kt hidup dlm dunia sendiri..plz do something for our brothers in Palestin. jgn pernah berhenti berdoa moga mereka terus diberi kekuatan!! kumpul dana. satu tabung satu famili. sebarkan pd org sekeliling anda ttg ape yg sedg berlaku di palestin. sedarkn yg terlupa, kejutkn yg tertidur..moga Allah terus beri rakyat Palestin ketaqwaan yg tinggi. n moga kt semua terus berfikir utk berubah kpd yg lebih baik. berhijrahlah mjadi manusia & hamba Allah yg lebih baik dari semalam.


Allahuakbar!!

"Dan janganlah kamu mengatakan bahawa sesiapa yg terbunuh dlm perjuangan membela agama Allah itu adalah orang yang mati, bahkan mereka itu adalah orang yang hidup(dgn keadaan yg istimewa), tetapi kamu tidak menyedarinya" Al-Baqarah:154

"Allah akan memimpin mereka yang berjuang(ke jalan yg mendapat sebaik-baik balasan) dan menjadikan keadaan mereka baik dan berguna(di dunia & di akhirat)" Muhammad:5

"Serta memasukkan mereka ke dalam syurga yang telah dijanjikan dan diterangkan sifat-sifatnya kepada mereka" Muhammad:6