Thursday, October 22, 2009

balik lewat..oh balik lewat...

Dh dekat 3 tahun lebih duduk di uia ni, xdpt nk dikira dh berapa kali balik lewat mlm. masa masih duduk dlm kampus, xdela mslh sgt klu balik lewat after 12 am pun. sbb still dlm kwsn uia.klu takut pn, anjing jela.uia mmg byk anjing berkeliaran.kadang2 tibe2 muncul di sblk kereta dsbginya. sekarang dh 4 sem duduk rumah sdri, rutin balik lewat tu masih x berubah. yelah, kt balik lewat ni pun bukannye saje2. klu ade meeting, usrah dan bbrpa bende lg, memg balik lewat.

Muka ni mmg famili dh tau, selalu balik lewat sbb ade tuntutan2 tadi. ibubapa memahami sbb mereka berdua pun selalu balik lewat atas sebab2 yg same. jd, tak susah mane. cume bagi msg/call, utk maklumkan knp blk lewat dsbginye. tapi bukanla perkara mudah utk kt fahamkan pd semua tt perkara ni. klu nenek sy ade kat rumah, diela yg selalunye jd penunggu kat rumah. sbb risau. yelah..anak dara balik lewat malam. drive sendiri sorang2. klu balik berdua pun, akhirnye tibe rumah sorg2 jugak sbb rumah bukan satu taman.

Klu ikut logik akal, mmg x bagus pn. balik lewat2 mlm mcm tu. ape org lain ckp dh satu hal. soal keselamatn lagi satu hal. makanya, x semua bole terima. sy sendiri x harap mereka terima sbb bile tibe bab keselamatan, perempuan tetap perempuan. lagi2 hidup dlm zaman skrg yg sgt penuh dgn manusia2 yg bertunjangkan nafsu & syaitan. klu dpt balik lebih awal, lebih baik. tp klu mmg tepaksa lewat, tiada pilihan, kt perlu atasi perasaan takut yg tabi'e tu dgn tenang.

Mmg x dinafikan, setiap kali kene balik lewat tu, takut mmg ade. cume bertwakal dan byk berdoa di spnjng jalan. dan yakin, apabila kt bekerja utkNya, inAllah ade berkat n pertolongan dari mana2 sudut. dan bukan tu saje, bende2 praktikal lain jugak jgn dilupakan.mksudnye, jgn bertawakal saje tnpa buat ape2. yg biase sy buat, setiap kali kene balik lewat, sy akan bwk charger dr rumah spy mase balik lewat tu, hphone sentiasa on, dan bukannye silent. dan jugak pastikn dlm kereta masing2, letak somethg as senjata. n better avoid jln yg x byk kereta. klu nk jadik jugak ape2 di tgh jalan, itula senjata kt, di samping perkara wajib iaitu berdoa, bertwakal n berhati2. satu lg, bile dh smpi depan rumah, be4 unlock pintu, pastikan kat tangan dh pegang kunci rumah(klu xde sape leh bukak kan, better suro org kat rumah siap2 unlock gate) sbb skrg byk kes org serang dpn rumah sebaik saje kt kuar kereta.

Harapnye kt sbgi wanita, pandai menjaga diri x kira di mane kt berada. siang atau malam. satu saje tmpt kt boleh bergantung iaitu Allah. klu bende nk jadi, jadik jugak. sekurang2nye, kt ade persediaan. ape2 boleh jadi klu Allah izinkan. ttb kereta rosak tgh jalan, ditahan mane2 orang dsbginya....oh dunia mmg sgt x selamat! ingat lagi mase kecik2, mmg rase selamat je. mcm nenek sy kate mase zaman die dulu3x, lagila x rase takut. hm..tapi,itulah dunia yg perlu kt hadapi skrg.

Ingatlah kate2 ni, jangan jadi terlalu penakut dan jangan juga jadi terlalu berani. klu terlalu penakut, habis sume meetg/usrah/etc x datang. klu terlalu berani pulak, bertambah2 kesan negatifnye. bukankah Allah sudah kate ,kt perlu moderate dlm setiap yg kt buat...

moga setiap dari kite, dilindungi Allah senantiasa.

Tuesday, October 13, 2009

pening..

aslm..

Mase dalam kelas EAP, kawan sekelas tunjuk satu buku yg berkulit biru. tajuknye ttg QUran & Woman. tajuknye nampak bagus. bile tengok penulisnya, sy terfikir kejap. rupe2nye dia ade tulis buku. fikir lagi..ohh padanla. penulis ni dh ade mcm2 kelulusan dlm tangan. sampai ke pHD. penulis ini namanye Amina Wadud. wanita yg memperjuangkan hak wanita, sehingga wanita juga berhak menjadi imam kepada kaum lelaki. apekah?

Makin tinggi ilmu yg kt ade, makin banyak kt diuji. itulah realiti dunia. sama juga dgn ujian harta. makin banyak harta yg kt miliki, makin hebat ujian yg akn kt harungi. setinggi mane pun ilmu yg ade dlm dada, akhirnye sepatutnye semuanya kt kembalikan pd Allah. kerana semuanya dtg daripada Dia. bukan hak kt untuk interpret ayat2 quran ikut sedap rasa. ikut mane2 keadaan yg sesuai dgn kt. bukankah Al-quran itu syumul, melengkapi tiap inci kehidupn manusia. juga bukan hak kt utk menolak hadith. bukankah hadith/sunnah itu juga salah satu sumber yg paling benar??

Islam dh sediakn satu panduan yg lengkap utk manusia, tp mengapa masih lagi ade golongan yg suka memutar belit. sedihnye.. klu x pasti, bertanyalah pada orang yg betul. bukan mengikut perasaan semata-mata. hakikatnya, teori sudah ade. cume umat Islam itu sendiri yg x praktik mengikut landasan yg dah sekian lama digariskan. jgnla disebabkan marah dgn ape yg berlaku, al-quran dan sunnah ditafsirkan sesuka hati. hidup ni bukan semata-mata ttg hak. tp jugak ttg tanggungjawab. tunaikanlah tanggungjawab kt yg paling utama iaitu pd Allah. sesungguhnya kedudukan wanita itu cukup cantik. Islam menghargai insan yg bernama wanita. jgn lupe jenguk kisah2 dlm sirah..ayat quran yg ade, jgn dibaca tanpa tgk pd hadith. hadith/sunnah itu atra fungsinya ialah menjelaskan ayat quran itu sendiri. makanya, don't judge book by its cover.

p/s: x saba nk bace buku amina wadud tu. nk tgk ape yg cube disampaikan.