Posts

Showing posts from February, 2009

9 februari 2009

Image
9 Februari 2009
Selamat jalan abangku Khubaib Azahari. Berjuanglah di bumi Perth. Tuntutlah ilmu dlm keadaan imanmu kpd Allah. moga senantiasa dirahmatiNya & sentiasa dipermudah urusan. Kak Aishah..bertahan utk 3 bulan kritikal ni..
ma'akumullah inAllah ^-^

seorang pendidik

Pendidik ni tugasnye besar. lg susah n complicated dari keje seorg jurutera, doktor, peguam dsbginye. mungkin tidak scra literal/ dr sudut pandangan bahasa. tp secara subjektif, kerja pendidik ni sgtla perlukan calon2 yg cekal & tabah. bukan sekadar pendidik biasa. klulah ade sesi interview utk jadi pendidik ni, rasenye x cukup dgn soalan latar belakang akademik shj. sbb klu manusia hanya bergantung pd sijil & prestasinya di sekolah atau di universiti..benarkah die betul2 boleh menghadapi realiti di depan mata..?

anak2 murid yg pelbagai. yg punya seribu personaliti berbeza. ade yg suka kongsi, ade yg tidak. ade yg mudah terasa, ade yg easy going, ade yg suke ditanya, ade yg independent..etc.mcm2 jenis anak murid. semuanya istimewa. semuanye pendidik perlu raikan.

pendidik ini hanya manusia biasa. manusia yg sama2 keluar menuntut ilmu / bergegas ke tmpt kerja masa pagi masih gelap. pendidik ini senantiasa berusaha menjadi lebih baik. die punya kelemahan diri. juga ade kelebihan …

bukan untuk si manja…. !

Pencerahan bukan untuk orang manjaTarbiyyah bukan untuk orang yang malas.
Dakwah bukan untuk orang yang takut nak bergerak dan mencabar diri.
Tarbiyyah bukan untuk orang yang cepat bosan, lari, lompat-lompat, sekejap down-sekejap up, cepat terasa.
Tarbiyyah bukan bagi orang yang memilih program untuk dia ikuti yang senang dan mudah join, yang penat, bersusah payah elak.
Bukan untuk orang yang mencari tarbiyyah hanya bila terasa diuji oleh tuhan. Kalau tak, batang hidung pun tak nampak.
Bukan bagi yang meletakkan dakwah hanya untuk mencari calon akhawat atau ikhwah sebagai sang isteri dan suami,
-yang join hanya untuk meminta tolong teman-teman pencerahan bila dia dalam kesusahan.
Tapi kesenangan dan kelebihan yang dia dapat, tak share pun dengan orang lain.-yang cepat mengalah,-yang meletakkan mabit, qiamullail, daurah, dan tathqif dalam diari hanya selepas ditolak dengan semua agenda dan upacara-upacara ‘penting’ yang lain.
-yang hanya pandai cakap (dan menulis), tapi amal kosong
-yang hanya …

jgn berhenti..

Image
Hari ni hati masih nk berbicara ttg Palestine. mungkin masih ttg isu boikot memboikot ni. sbb mengikut observation aku yg terbatas ni, rata2 rakyat malaysia ni masih lg x ambil serius dlm memboikot barang2 israel & sekutunye. kenape? aku pun x sure. mungkin dh terlalu sebati dgn makanan, produk & kedai2 mereka..smpi susah utk nk tolak. mungkin semasa Gaza baru diserang, semua org bersungguh2 boikot. tp bile dh ceasefire, kedai Mcd tu penuh balik dgn pelanggan. wpun sebenanye bukn betul2 ceasefire pun, klu ade yg masih x tahu/tak sempat bace suratkhabar & tgk berita, mereka masih diserang sehingga saat ini. isu ini sudah 60 tahun lamanya wahai rakyat malaysia.

aku teringat seorg schoolmate kat al-amin dulu. baru2 ni die ckp ade lecturer kat univ. die pro israel. ni bukan sesiapa ye. tp org melayu. sungguh aku bengang & x faham. apepun, org2 sebegini jgn sekali2 kt tolak ketepi. rasa kesian pun ade. mungkin benar sepanjang umur hidup die, maklumat yg die dpt terbatas. dan…

DIA tak pernah jauh..

Khas utk semua pejuang Islam, semua muslim..sesungguhnya kita tidak berseorangan.saat kt lemah, saat kt lupa, saat kt senang & susah, DIA juga yg kekal di sisi..Allah is always there for us. have faith in HIM.

Allah Knows by Zain Bhika

Suatu hari, seorang arab Badwi datang bertemu dengan Rasulullah s.a.w katanya, "Wahai Rasulullah, adakah Tuhan itu dekat sehingga kami dapat bermunajat kepadaNya? Atau Tuhan itu jauh sehingga kami perlu menyeru kepadaNya?" Rasul terdiam hingga turunlah jawapan terus dari Allah swt berkenaan pertanyaan Badwi tadi…

Dan apabila hamba-hamba- Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah-Ku) dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran. (Surah al-Baqarah ayat 186)

Berpergang teguhlah dengan janji Allah ini, kerana tiada yang paling setia dengan …