Tuesday, December 9, 2014

maghrib di airport jakarta

bismillah

bila waktu maghrib hmpir masuk di airport jakarta, kami bergegas ke surau airport. agak kecil saiznya. dan suraunya campur lelaki perempuan. tapi bilangan manusia yg masuk makin ramai. surau semain penuh. berbondong laju masuk ke surau.

abang cleaner yg sebelum azan td sibuk mengemop lantai di area wudhu dgn segeranya ke barisan hadapan dan melaungkan azan maghrib. kemudian terus seorang lelaki lain yg juga mengembara seperti kami mengimamkan solat. dibacanya surah2 dgn jelas. 

selesai kami berjemaah, terus dtg seorang lelaki lain megimamkan solat utk jemaah yg baru dtg. spirit yg sama seperti imam yg pertama. 

dan begitulah utk jemaah seterusnya.

betapa ramainya manusia lain yg menunggu di luar surau itu utk menunaikan tanggungjawab kpd Mu ya Allah.

semua ada.
org yg bermusafir,
pramugari-pramugari,
cleaner,
pak guard,
anak2 remaja & kecil

allah..
berkatilah manusia2 yg tetap tsabat dan tabah
menunaikan suruhanMu
di mana saja mereka berada

kau berikanlah hidayah kpd kami.
kau berikanlah hidayah kpd kakak2 pramugari yg masih terbuka auratnya, tapi berusaha menjaga solat mereka. bimbinglah hati mereka utk terus-menerus berubah menujuMu ya allah.
ampunkanlah dosa2 kami semua

***

senyummm panjang.
islam itu mmg sentiasa hidup di mana2.
ada kita atau tiada kita.



Friday, August 29, 2014

tanah airku.

Semalam ada uncle tolong bukakan penutup tong sampah utk aku buang sampah. masa tu dua2 tangan aku penuh dengan barang. Uncle ni selalu tegur aku, senyum semanisnya. tanya sudah sarapan? bila dia tgh cuci lantai, dia bagtahu pd saya ni saya tgh cuci najis anjing. jalan elok2 dan make sure hati2 sbb licin.

Lagi seorang aunty dari kedai lain juga selalu tnya nak balik dahh?? bila kami berjumpa di bawah.

nah. tiada boundaries dan halangan untuk kita berbuat baik pd semua org, utk kita senyum, utk kt sebarkan kebaikan pd sesiapa pun. tak semestinya sama agama, tak semestinya sama bangsa, tak semestinya sama warna kulit, tak semestinya sama labuh tudung dan sebagainya. 

ini semua perkara2 kecil yang sgt penting dlm memupuk perpaduan negara malaysia. menajga hubungan baik sesama manusia. 

aku berazam utk terus pupuk dan bina hubungan baik ini
biar kita mekarkan.

kalau nervous, senyum je dulu
memang kadang2 tak dibalasnya
tak mengapa, esok cuba lagi, cuba lagi
jgn baru sekali tak dibalas senyum,
balik rumah kita canang2 kata org kaum ni mmg teruk. kedekut senyum
aku tulis begini, kerana aku pernah encounter org2 sebegini.

jgn asyik melaung kita kena jaga keamanan negara, 
tapi sikap langsung tak mencerminkan apa yg dikatakan
klu nk hidup aman makmur, 
jagalah dulu tutur bahasa dan hubugan sesama individu.
jgn sibuk laung aku bangsa ni, dia teruk sbb dia bangsa lain..
ke mana malaysia?
ke mana kita?

aku seru pd kita yg dh islam ini, kita balik semula sama2 pd ajaran islam yg terlalu indah
islam itu selamat, islam itu lengkap, islam itu tidak menyusahkan.
dan islam itu hikmah.
semoga dr hubungan baik ini,
akan membawa ke satu stage yg baru pula
stage utk kita cerita ttg islam

insyaallah..

malaysia, semoga tetap aman.
malaysia, semoga allah pelihara sebaiknya.
malaysia, semoga alah berkati seisinya..

ameen.
salam 31 ogos


Thursday, August 28, 2014



wahai allah, 
peliharalah ukhuwwah yg telah terbina.
semoga kami saling tak lupa 
utk mengirim doa
biarlah ruh juang kami
terus hidup
di mana sahaja
kami menghirup udaraMu
.

Wednesday, August 27, 2014

your happiness, my happiness

ya allah, i have nothing more to ask except for your mercy
and your blessings to the people I love 
protect them from any hardships that they cannot endure
ease their struggle, content their heart with iman & taqwa
shower them with your ni'mah & happiness.

i will continue praying for them
from a far.
insyaallah

sincerely,
small particle.





Only you.

This ..just fits me now.
To Allah I seek help and wisdom
To Allah only I share all the burden inside.

MAKE ME STRONG 
[Sami Yusuf]



I know I’m waiting
Waiting for something
Something to happen to me
But this waiting comes with
Trials and challenges
Nothing in life is free
I wish that somehow
You’d tell me out aloud
That on that day I’ll be ok
But we’ll never know cause
That’s not the way it works
Help me find my way

My Lord show me right from wrong
Give me light make me strong
I know the road is long
Make me strong
Sometimes it just gets too much
I feel that I’ve lost touch
I know the road is long
Make me strong

I know I’m waiting
Yearning for something
Something known only to me
This waiting comes with
Trials and challenges
Life is one mystery
I wish that somehow
You’d tell me out aloud
That on that day you’ll forgive me
But we’ll never know cause
That’s not the way it works
I beg for your mercy

My Lord show me right from wrong
Give me light make me strong
I know the road is long
Make me strong
Sometimes it just gets too much
I feel that I’ve lost touch
I know the road is long
Make me strong

Saturday, May 31, 2014

ukhti

bismilllah.

alhamdulillah tsumma alhamdulillah banyak kenalan yg melangsungkan perkahwinan minggu ini terutamanya hari ni. berderet. 

agak sedih sbb pernikahan yg paling aku tunggu hari ini tak dapat aku hadiri. apapun, barakallahulakuma wa jama'naakum fi khair buat ex roomate bilik 816 mahallah khadeejah matrik pj i.e kak aishah fauzi@kak ecah. 

we have been through a lot together. di fasa2 muda belia baru habis SPM, banyak pengalaman dan perkara baru yg kita lalui bersama. kenangan dlm FRC antaranya yg banyak memberi kesan. mcm mana kita cuba fahami gerakan dakwah dan tarbiyah di situ. aku yg masih suam2 kuku nak faham perakara2 sebegini. kita lalui bersama. juga kenangan dlm society law. 

aku tak perasan bila masanya kita satu bilik mula jadi rapat. rasanya tak ambil masa yang lama pun. 

banyak masalah dan isu yg kita bincangkan. pendapat aku, pendapat kau. kita raikan. aku masih ingat bila kita sebilik berjaga malam mcm detektif sebab nak tangkap siapa yg selalu kacau dan buat panggilan telefon dan cakap bukan2 :) dan kita sebilik take turn amek upah jaga gym di mahallah khadeejah dan bersenam bersama-sama. dan mcm mana kita menangis dan risau bersama masa teman sebilik merangkap teman satu sekolah aku jatuh sakit dan terpaksa ambil study leave..menunggu, menangis dan sama2 bacakan ayat2 quran kepadanya semasa di hospital. dr kata kritikal tapi alhamdulillah allah takdirkan dia bangun dari koma..subhanallah!

aku masih ingat juga semasa matrik uia pj itu dikejutkan dengan mcm2 kes gangguan makhluk halus. hampir setiap malam ada student yg diganggu dsbginya. dan kau sbgi seorang yg terdedah dan ada belajar ilmu ruqyah, selalu ke sana sini utk mebantu. aku juga pernah ikuti salah satu proses ini utk cuba bantu. subhanallah banyak pglmn manis kalau nk disebut.

terlalu banyak jika nak ditulis di sini. selalu org kata dia orgnya happy takde masalah. tapi dia juga selalu diuji dgn bermacam dugaan. namun aku lihat dia konsisten dengan amal2 fardhinya. i know she is strong from within.

memang kau bukan sempurna. of course takde siapa yg sempurna, tapi dlm ketidaksempurnaan ini, banyak aku lihat dan aku rasa perkara-perkara yg baik dr empunya badan kak ecah terutamanya dlm 3 tahun pertama kita kenal. dan aku berterima kasih kpd allah atas perkenalan ini. 

dear kak ecah, 

selamat melangkah ke alam baru, naik tangga kedua baitul muslim. binalah baitul dakwah yg diredhai allah dan semoga terus dikurniakan rezeki yg melimpah ruah. seseungguhnya allah telah rancang semuanya dengan cantik. 

semoga kak ecah kuat dan sabar berdepan dengan mehnah dan ujian di masa hadapan. semoga terus tsabat di jalan dkwh yg telah kau pilih ini, terus diberi kefahaman fikrah yg jelas dan keazaman yg kuat insyaallah. semoga persahabatan kita allah redhai dan berkekalan sehingga syurga :')

buat akh dhany, merangkap si suami, selamat mengetuai bahtera perkahwinan dan membimbing kak ecah dengan penuh taqwa dan sabar sehinnga ke jannah insyaallah. semoga makin melaju dlm dakwah dan tarbiyah and support each other. Good luck and all the best :) 

lots of love,
uhibbuki fillah my dearest kak aishah fauzi.
stay strong and beautiful 

:)



emo.

bismillah. me being me. seperti biasa mata susah nak lelap lagi. tapi aku gembira. jadi rasa nak menulis. mungkin ini benda yg penting utk malam ini utk aku coretkan di sini. kata sahabat baikku, ini slh satu cara utk mudah tidur. so let's try  :)

jika niat awal kita utk buat sesuatu adlh baik, insyaallah Allah akan buka jalan seluasnya walaupun tetap ada cabaran dan halangan di tengahnya. hati jadi tak takut wakaupun gugup di pandangan mata manusia. allah itu sentiasa memudahkan. dan yg paling penting, sentiasa memberi semangat dari dlm. 

bagi aku, apa yg berlaku dlm 2 minggu lebih ini bukan mudah. tak aku jangka ada sambutan yg baik dr family. melebihi jangkaan awal aku. aku umpamakan cthnya awal2 kita bajet dapat rm200. tapi akhirnya dapat 4x ganda. walau gugup nak mula, tp gembira di akhirnya. alhamdulillah ..

kerana yg menggerakkan hati itu adalah Allah swt. tiada yg lainnya. 

wahai allah yg sentiasa mengawasi,

semoga kau terima ia sebagai amalan kami, ampunkan dosa2 kami, pelihara keluarga kami dr azab api neraka dan bahaya di dunia. 


“We make a living by what we get. We make a life by what we give.” 
― Winston Churchill --

Thursday, May 29, 2014

nametag: AYAH





Gambar ini semasa aku di kuantan, melawat kawan yg baru kematian ibu. tak tahu kenapa gambar ini selalu buat aku rasa teringat pd satu susuk tubuh yg bernama ayah. usangnya bot ini, luasnya pemandangan laut dan kelabunya air laut..mcm satu simbol seorang ayah. penat lelah dia, beban yg ditanggung dan lain2. 

ayah seorang lelaki, pemimpin,selalu tenang, kadang misteri, tukang cerita dan tukang bg teka teki etc. setiap ayah itu ada specialnya. ada trait msg2. walaupun kdg kita rasa ayah kita lain dr ayah org lain, dia tetap satu kebanggaan seorang anak. nama ayah itu tetap disebut dlm doa. kita akan tetap nakkan yg terbaik dan berharap benda yg baik2 saja berlaku pd ayah kita. kita tetap nak berjumpa dgn ayah kita di syurga..bersama ahli keluarga yg lain.

salah silap dia, buruk baik dia, ayah itu tetap ayah. ayah itu tetap kebanggaan aku,kita. 

belajar dan teruslah belajar.

sejak 2005, aku banyak belajar ttg hidup in a bigger picture. ttg percaya. ttg arah tuju hidup. most importantly ttg insan yg bernama ayah dan keluarga.

allah pilih. maka, laa tahzan. dengan syarat, belajar. aku berfikir begitu utk pastikan aku terus berpijak di bumi nyata dalam waras akal manusia. 

alhamdulillah..allah itu maha pengasih maha penyayang.

memang  apa yg berlaku tak pernah sia-sia walaupun kita jatuh terduduk sekalipun. dia cuma mahu kita lebih dekat pdNya, rasa kasih sayangNya yg lembut dan tak terkata manisnya walau hidup kita dalam badai. tunduklah kepada allah. kembalilah kpd allah. 

terutamanya aku.

happy father's day, 
hari-hari hari ayah.

:)
**********
“Kasih sayang yang sangat indah adalah kasih sayang seorang ibu dan perjuangan yang sangat istimewa adalah perjuangan dan pengorbanan seorang ayah demi menghidupi keluarganya.”

“Muliakanlah ibu dan ayahmu dengan sepenuh hati, maka para penghuni bumi dan langit akan memuliakanmu dan menjaga mu dari setiap ayunan langkah kakimu"

Wednesday, May 28, 2014

hijrah ini



hijrah ini,
memberi satu rasa baru pd jiwa.
ya rabb, permudahkanlah segalanya.