Posts

Showing posts from 2014

maghrib di airport jakarta

bismillah
bila waktu maghrib hmpir masuk di airport jakarta, kami bergegas ke surau airport. agak kecil saiznya. dan suraunya campur lelaki perempuan. tapi bilangan manusia yg masuk makin ramai. surau semain penuh. berbondong laju masuk ke surau.
abang cleaner yg sebelum azan td sibuk mengemop lantai di area wudhu dgn segeranya ke barisan hadapan dan melaungkan azan maghrib. kemudian terus seorang lelaki lain yg juga mengembara seperti kami mengimamkan solat. dibacanya surah2 dgn jelas. 
selesai kami berjemaah, terus dtg seorang lelaki lain megimamkan solat utk jemaah yg baru dtg. spirit yg sama seperti imam yg pertama. 
dan begitulah utk jemaah seterusnya.
betapa ramainya manusia lain yg menunggu di luar surau itu utk menunaikan tanggungjawab kpd Mu ya Allah.
semua ada. org yg bermusafir, pramugari-pramugari, cleaner, pak guard, anak2 remaja & kecil
allah.. berkatilah manusia2 yg tetap tsabat dan tabah menunaikan suruhanMu di mana saja mereka berada
kau berikanlah hidayah kpd ka…

tanah airku.

Semalam ada uncle tolong bukakan penutup tong sampah utk aku buang sampah. masa tu dua2 tangan aku penuh dengan barang. Uncle ni selalu tegur aku, senyum semanisnya. tanya sudah sarapan? bila dia tgh cuci lantai, dia bagtahu pd saya ni saya tgh cuci najis anjing. jalan elok2 dan make sure hati2 sbb licin.
Lagi seorang aunty dari kedai lain juga selalu tnya nak balik dahh?? bila kami berjumpa di bawah.
nah. tiada boundaries dan halangan untuk kita berbuat baik pd semua org, utk kita senyum, utk kt sebarkan kebaikan pd sesiapa pun. tak semestinya sama agama, tak semestinya sama bangsa, tak semestinya sama warna kulit, tak semestinya sama labuh tudung dan sebagainya. 
ini semua perkara2 kecil yang sgt penting dlm memupuk perpaduan negara malaysia. menajga hubungan baik sesama manusia. 
aku berazam utk terus pupuk dan bina hubungan baik ini biar kita mekarkan.
kalau nervous, senyum je dulu memang kadang2 tak dibalasnya tak mengapa, esok cuba lagi, cuba lagi jgn baru sekali tak dibalas sen…
Image
wahai allah,  peliharalah ukhuwwah yg telah terbina. semoga kami saling tak lupa  utk mengirim doa biarlah ruh juang kami
terus hidup
di mana sahaja
kami menghirup udaraMu .

your happiness, my happiness

ya allah, i have nothing more to ask except for your mercy and your blessings to the people I love  protect them from any hardships that they cannot endure ease their struggle, content their heart with iman & taqwa shower them with your ni'mah & happiness.
i will continue praying for them from a far. insyaallah
sincerely, small particle.




Only you.

This ..just fits me now. To Allah I seek help and wisdom To Allah only I share all the burden inside.
MAKE ME STRONG  [Sami Yusuf]


I know I’m waiting
Waiting for something
Something to happen to me
But this waiting comes with
Trials and challenges
Nothing in life is free
I wish that somehow
You’d tell me out aloud
That on that day I’ll be ok
But we’ll never know cause
That’s not the way it works
Help me find my way

My Lord show me right from wrong
Give me light make me strong
I know the road is long
Make me strong
Sometimes it just gets too much
I feel that I’ve lost touch
I know the road is long
Make me strong

I know I’m waiting
Yearning for something
Something known only to me
This waiting comes with
Trials and challenges
Life is one mystery
I wish that somehow
You’d tell me out aloud
That on that day you’ll forgive me
But we’ll never know cause
That’s not the way it works
I beg for your mercy

My Lord show me right from wrong
Give me light make me strong
I know the road is long
Make me strong
Sometimes it just gets too mu…

ukhti

Image
bismilllah.
alhamdulillah tsumma alhamdulillah banyak kenalan yg melangsungkan perkahwinan minggu ini terutamanya hari ni. berderet. 
agak sedih sbb pernikahan yg paling aku tunggu hari ini tak dapat aku hadiri. apapun, barakallahulakuma wa jama'naakum fi khair buat ex roomate bilik 816 mahallah khadeejah matrik pj i.e kak aishah fauzi@kak ecah. 
we have been through a lot together. di fasa2 muda belia baru habis SPM, banyak pengalaman dan perkara baru yg kita lalui bersama. kenangan dlm FRC antaranya yg banyak memberi kesan. mcm mana kita cuba fahami gerakan dakwah dan tarbiyah di situ. aku yg masih suam2 kuku nak faham perakara2 sebegini. kita lalui bersama. juga kenangan dlm society law. 
aku tak perasan bila masanya kita satu bilik mula jadi rapat. rasanya tak ambil masa yang lama pun. 
banyak masalah dan isu yg kita bincangkan. pendapat aku, pendapat kau. kita raikan. aku masih ingat bila kita sebilik berjaga malam mcm detektif sebab nak tangkap siapa yg selalu kacau dan bua…

emo.

bismillah. me being me. seperti biasa mata susah nak lelap lagi. tapi aku gembira. jadi rasa nak menulis. mungkin ini benda yg penting utk malam ini utk aku coretkan di sini. kata sahabat baikku, ini slh satu cara utk mudah tidur. so let's try  :)
jika niat awal kita utk buat sesuatu adlh baik, insyaallah Allah akan buka jalan seluasnya walaupun tetap ada cabaran dan halangan di tengahnya. hati jadi tak takut wakaupun gugup di pandangan mata manusia. allah itu sentiasa memudahkan. dan yg paling penting, sentiasa memberi semangat dari dlm. 
bagi aku, apa yg berlaku dlm 2 minggu lebih ini bukan mudah. tak aku jangka ada sambutan yg baik dr family. melebihi jangkaan awal aku. aku umpamakan cthnya awal2 kita bajet dapat rm200. tapi akhirnya dapat 4x ganda. walau gugup nak mula, tp gembira di akhirnya. alhamdulillah ..
kerana yg menggerakkan hati itu adalah Allah swt. tiada yg lainnya. 
wahai allah yg sentiasa mengawasi,
semoga kau terima ia sebagai amalan kami, ampunkan dosa2 kami, p…

nametag: AYAH

Image
Gambar ini semasa aku di kuantan, melawat kawan yg baru kematian ibu. tak tahu kenapa gambar ini selalu buat aku rasa teringat pd satu susuk tubuh yg bernama ayah. usangnya bot ini, luasnya pemandangan laut dan kelabunya air laut..mcm satu simbol seorang ayah. penat lelah dia, beban yg ditanggung dan lain2. 
ayah seorang lelaki, pemimpin,selalu tenang, kadang misteri, tukang cerita dan tukang bg teka teki etc. setiap ayah itu ada specialnya. ada trait msg2. walaupun kdg kita rasa ayah kita lain dr ayah org lain, dia tetap satu kebanggaan seorang anak. nama ayah itu tetap disebut dlm doa. kita akan tetap nakkan yg terbaik dan berharap benda yg baik2 saja berlaku pd ayah kita. kita tetap nak berjumpa dgn ayah kita di syurga..bersama ahli keluarga yg lain.
salah silap dia, buruk baik dia, ayah itu tetap ayah. ayah itu tetap kebanggaan aku,kita. 
belajar dan teruslah belajar.
sejak 2005, aku banyak belajar ttg hidup in a bigger picture. ttg percaya. ttg arah tuju hidup. most importantly …

hijrah ini

Image
hijrah ini,
memberi satu rasa baru pd jiwa.
ya rabb, permudahkanlah segalanya.