Friday, May 29, 2009

tak suka..ape nk buat eh?

ape nk buat bile depan mata org tinggalkn bende wajib. situasi sy, solat jumaat yg hnya 2 rakaat utk kaum lelaki. ya. ini ttg kaum lelaki. dek kerja byk kat pejabat, solat jumaat letak kat blkg. sy jenguk2 jugak. biar benar die ni x solat. padahal kawan sekerja die bergegas je pi solat wpun mmg keje melambak & due date utk submit keje tu adalah by petang tu.

bingung nk mula dgn ape. sbb die orang atasan. so realitinye, mmg agak payah. tp..tensionnye tgk muka die td~

masa makan, org yg same tny .. korang ni sume dh ade boyfriend ke? bile kami geleng kepala, die ckp kesiannye korang..rugila muda2 ni xde boyfriend.. sy kata: what??(dlm hati jela..heh) kat depan dia, sy senyum saja. kitorg pun selamba je ckp rugi ape nye, waste of tyme & money je.(dgn nada gurau2)

dia jugak tny suka nyanyi x. bcoz tempat keje die ade instrument utk karaoke. siap ajak lagi kitorg. katenye biasenye mmg derg akan nyanyi2 klu tensen keje/xde keje. hmm..

jugak situasi makan meja sekali dgn lain jantina. daurah haritu penceramah jemputan ade ulas sket psl isu makan semeja ni. sy rase isu ni perlu dikupas lebih dlm. ya betul. selagi bole elak, elakkan. tp mcmne ye klu dh diajak sbb kami org baru kat situ. nk berkenalan. die antara orang atasan kami. situasi sy, die sorang je lelaki. sy bersama 2 orang lagi kwn perempuan. x suka situasi itu. tp sy rase sy ade jugakla belajar bende baru. teladan & tauladan.

susah rase. sumtyme rase macam nk tersungkur either sbb bengang dgn keadaan ni atau nk terikut sama dgn rentak mereka, tp mengenangkan xde sbb pun utk tersungkur..sbb xde faedah pun. mesti kuatkan hati!

byk lagi sennaye situasi2. ni yg sy hadapi. tentu ade lagi org lain yg berhadapan dgn cabaran yg lagi hebat.

akhirnya yg dalam ni kene kuat. spy kt tau what to do bole berdepan dgn situasi x best nih.

Tuesday, May 26, 2009

terlalu besar pengorbanannya..

Sila tonton video pendek ni. Ia ttg kisah pengakuan seorang anak ttg ibunya. very10x touching & menginsafkan. di mana kt letakkan ibu kt. sudahkah kt berterima kasih pd ibu kt/ senyum kpdnya etc hari ini? jasa yg terlalu besar. seorang ibu mampu menjaga 10 orang anak. tp selalunya 10 orang anak tak sanggup menjaga ibu sendiri. tak boleh tahan air mata tgk video ni..~


video

p/s: isu hangat skrg, Ledakan warga emas. sudahkah kt bersedia menghadapinya..fikir2kan

Monday, May 25, 2009

geleng kepala..

Hari ni kat pejabat, duduk je kat kerusi, terus kami on internet & bukk berita2 online. sorang search nst. sorang lagi klik berita harian, star etc. boleh kata tiap news yg kami bace buat kami mengeluh. baik isu nasional, isu artis, politik dll. penat rase nk bace. hari ni selamat bace bbrp berita yg menjadi buah mulut perbincangan kami arini. isu akhlak,moral dan seangkatan dgnnye yg makin parah. (bos tak masuk lg..sbb tu la..)

Charged with rape of own kin

KOTA BARU: A 34-year-old labourer was charged at the Sessions Court yesterday with raping his 3-year-old stepgranddaughter. He pleaded not guilty to committing the offence at a house at Kampung Sungai Hala, Machang, last month. The toddler was under his care after her mother died in a road accident a few months after giving birth in 2006. The accused, who was unrepresented, appeared calm when the charge was read to him before Sessions judge Che Mohamad Zulkifly Jusoh. Deputy public prosecutor Nor Hamizah Ghazali urged the court not to grant bail as the accused might repeat the offence or hurt the victim.

"The victim has been living with him and his wife since the victim's mother died in a road accident three years ago," she said. Che Mohamad denied bail and fixed June 24 for mention.

Jilted labourer gets revenge in sex with child

KUALA LUMPUR: An 8-year- old girl endured two hours of hell last week when she was forced to perform oral sex on a man who threatened to throw her from the 15th floor of a flat if she refused. The incident unfolded about 3pm last Monday when the man, in his 20s, saw her playing alone with her toy near her unit on the fourth floor of the Cochrane Perkasa low-cost flats in Cheras. A source said the man seized her toy and asked her to follow him to the 15th floor, which was hardly frequented by residents, if she wanted it back. "There, the man undressed the girl, molested her and instructed the victim to perform oral sex on him.

"Initially, the girl refused but was forced to comply after the man threatened to throw her, along with her toy, from the balcony of the 15th floor," said the source.
The girl was held captive for about two hours, during which she was forced to perform oral sex on the man three times. After he was done, the odd-job worker threatened to beat her if she related her ordeal to anyone, before letting her go. For two days, the child kept the matter to herself . But noticing the change in her behaviour, the family managed to get the truth out of her. They lodged a report at the Pudu police station. A suspect was later picked up and remanded to facilitate investigations. According to the source, the suspect was believed to have taken his revenge on the child after failing to woo the victim's elder sister, in her early 20s. City Criminal Investigation Department chief Datuk Ku Chin Wah confirmed the case but declined to elaborate.

Bila nafsu mengatasi akal, manusia bukan lg manusia. Kanak2 yg sepatutnya dilindungi & dijaga, dirosakkan sekelip mata. Kes2 ni dh lama berlaku, tp makin menjadi-jadi sekarang. Ghazwatul fikr dtg dlm byk medium. Ni la antaranya. Televisyen skrg makin x malu siarkn adegan2 yg x layak disiarkan. Bagi sy, sign seperti U dah takde bezanya dgn 18 SG atau 18 PL. tapi dlm masa yg same, stesen tv yg same paparkan rancangan2 agama dsebagainya. hak+batil= kekonfiusan yg kritikal. Kalau dekat youtube dsbginya, x payah klik ape2pun, kadang2 terpampang bende2 yg sepatutnya dilihat. Mcm mana kt nak kawal adik2 yg tgh nak membesar yg hidup dlm zaman teknologi serba canggih ni..sedangkan virus2 ni menular dgn sgt aktif. lama2 jadik wabak.

Sunday, May 24, 2009

dilema~

Akhirnya hari ni baru ade dtg semangat nk menulis balik. Banyak benda berlaku dlm 2 minggu ni. Nk bercerita psl praktikal. Baru2 ni sy dan lagi 3 orang kawan dihantar utk 2 hari ke sebuah firma guaman lain. Tugas kami ialah utk bantu para peguam yg terlibat utk satu kes yg besar. Bertimbun-timbun file kes, siap dgn afidavit.. yg perlu kami khatam dlm masa 2 hari tu. Bukan khatam je, kne identify claim apa yg nk dibawa oleh si pemohon & defendan. Masa hari kedua, suddenly bos firma tu kata kami akan dipindahkan ke firma dia, fully attached there. Sebab memandangkan mereka tak cukup tenaga kat situ. Panjangla ceritanya. Tapi dilema pun datang.

Ada 2 benda yg menyerabutkan. Pertama, klu nk carik pengalaman lebih, mgkin sepatutnye kami setuju dgn hati terbuka terhadap tawaran tersebut. Yelah.. bak kata pak2 lawyer yg dh akukenal kate.. awk kan nnt nk jadi lawyer.. jadi dgn pengalaman yg aku bakal dpt nnt, akan byk membantu di kemudian hari. Kedua, tempat praktikal yg dulu & yang kami kene pergi sekarang adalh sgt berbeza in terms of environment. Sgt berbeza. Ini yg membuatkn hati ni x nak kate setuju utk ke sana. Cuba fikirkn, org yg berfikrah & tidak. caranya berbeza, suasana nya berbeza & mcm2 lagi perbezaannya. Yg sama hanyalah disiplin terhadap kerja.

Adkh pening2 & serabut ni sebab aku masih seronok duduk dlm zon yg selesa? Belum bersedia utk terjun ke dunia sebenar kat luar sane? Atau takut tak pandai nk sesuaikan diri? tapi apa panduannya dlm fasa2 nk sesuaikan diri tu..bingung! ni baru praktikal. Belum lagi betul2 dh keja nnt. Kagum dgn makcik pakcik yg bekerja di luar sana tapi tegar & masih boleh bertahan di tengah2 masyarakat. Kata orang, klu nak berkecimpung dlm dunia perundangan ni, mmg kene kuat sket. sbb selalunya suasanannya begitulah. faham kan? haih..mana la pergi keberanian & kecekalan..

Klu nk ikutkan, dahsyat lgi pengalaman penceramah masa daurah td. Mcm mana bebasnya pekerja lelaki kat situ dgn perempuan yg bukn mahram. YA. Mungkin betul rupanya aku x sedia & x suka berada dlm situasi yg menyesakkan hati. Bila timbang2 balik, entah2 ada sebabnya knp tibe2 kami dipindahkn ke tempat yg sgt jauh bezanya dgn apa yg aku harapkan. Mesti ada something yg Allah nk suro aku belajar. new things. Sampai bila aku nak harapkan jalan yg dilalui itu sentiasa senang tanpa duri. Aku x kisah nk berdepan dgn bos yg garang. Tapi aku cukup bermasalah utk terima keadaan yg mengejutkan ni. Sungguh betul aku dilema. Sekarang aku betul2 rasa aku dh separa berada di dunia kat luar sane.

Astaghfirullah..ampunkn dosa aku byk merungut & mengeluh sbb ni.. Kene KUAT! Mampukah..

“Allahumma inni a’udzubika min al-hammi wa al-hazan, wa a’udzubika min al-’ajzi wa al-kasal, wa a’udzubika min al-jubni wa al-bukhl, wa a’udzubika min ghalabati ad-dayni wa qahri ar-rijaal.”

Thursday, May 21, 2009

~HARMONY CARNIVAL~


22nd May 2009 (Friday)


10.00am – 10.00pm Exhibition and promotion

Multimedia show

23rd May 2009 (Saturday)


10.00am – 12.00pm Exhibition and promotion

Multimedia show


12.00pm Briefing of Colouring Competition


12.30pm – 1.00pm Competition 1 : Colouring Competition (6-8 years) & (9-12 years)


2.00pm VIPs arrive (The Cultural Show : Lion Dance & kompang)

Open Speech by the President of Jamaah Islah Malaysia.


2.10pm Open Ceremony of Harmony Carnival 2009 by Chairman of JAIS

VIPs invited : Committees of MAIS, Chairman of ACCIN & NGOs.

Cultural Show : Lion Dance from SMK Bandar Baru Ampang.

Booth tour


3.00pm – 4.30pm Forum / Dialog – (Spiritual Solution to Ecomomics Problems -
Bro. Muhammad Abdullah, Dr Ahmad Zainuddin JIM, Rep of Malaysian Hindu Sanggam, Rep of Youth Buddhist and Rep of Christian)


4.30pm – 5.00pm Lucky Draw 1


6.30pm – 8.00pm Exhibition and promotion

Multimedia show


8.00pm Malam Harmony Carnival 2009


8.05pm Open show by Indian Cultural Musical

Acrobatic Kompang

Arab’s dance culture

Nasyid by Brothers

Lucky Draw 2

Silambam (Martial Art) Show


25hb Mei 2009 (Ahad)


10.00am – 6.00pm Exhibition and promotion

Multimedia show


11.30pm- 1.00pm Briefing of Drawing Competition

Competition 1 : Drawing Competition (6-8 years) & (9-12 years)


2.30pm – 3.00pm Talk 1 (Footsteps in the light) & Prize giving

By Brother Daniel Hakim Boey the Chairman of MACMA Selangor


3.00pm-3.30pm Talk 2 (Promises of God) & Prize giving

By Sister Lana Mohamed from IIS


3.30pm-4.00pm Talk 3 (Mercy like the rain) & Prize giving

By Syed Barkat the Chairman of Al-Hunafa’


5.00pm – 6.00pm Closing ceremony

VIPs : Chairman of Hidayah Centre

Monday, May 11, 2009

dunia x selamat~

Bukan xde mood. tp xtahu nk menulis ape. tp tibe2 teringat kisah umah seorng sahabat dimasuki pencuri baru2 ni. terase nk menulis pulak psl isu pecah masuk rumah yg dh makin menjadi-jadi skrg.

Kat tempat praktikal sy ni je, dah 2 cerita pecah masuk sy dengar. satunya, rumah slh sorg lawyer kat sini. pecah masuk rumah ikut dapur, perompak2 tu ikat semua org dlm rumah tu menggunakan wayar charger. pisau pemotong daging[yg besar gedabak tu] dihunus kat leher dia. akhirnya biiznillah dia tak ditikam, dikelar dsbginya. perompak tu lari keluar dgn hasil duit beribu2 & 8 biji handphone dikebasnya.

Kisah kedua, rumah sorg kakak yg sedg buat chambering kat sini. perompak2 tu pecahkan pintu bilik ayah dia dgn menggunakan tong gas. 3 parang yg panjang & tajam dihunus kat kakak tu bile die keluar dari bilik. n kakak ni terpaksa mengalah memandangkn mak ayahnye dh pun diikat. lepas dh amek barang2 yg derg nk termasuk kad atm, perompak2 tu siap ugut nk bawak pegi salah sorang dari mereka adik beradik klu kad atm tu tak boleh diakses.

Ade jugak kes kwn sekolah sy dulu. Satu keluarga diikat. nasib baik semuanya selamat.

Ape nk jadi dgn dunia masa kini. dunia akhir zaman. dunia makin x selamat. sekarg ni, rumah yg sptunye tmpt seseorg rase selamat dipecah masuk orang asing at any time. taman permainan bukan lg satu tmpt yg selamat utk kanak2 bermain. manusia yg memilih pekerjaan menculik pasang mata tiap masa. jln malam2 di highway yg agak sunyi pn dh x selamat. bukn sbb takut jmp hantu. tp makin ramai manusia jahat yg sengaja tumpahkn minyak/ buat2 kemalangan...dan akhirnya kereta yg terbabas/berhenti akn dirompak atau dirogol atau dicabul kehormatannya. sehingga mmbawa pd membunuh. sekrg ni, parents nk hanta anak kat pengasuh pun dh agak x selamat. tons of cases anak2 kecil ni dicabul d sbaginya oleh manusia yg berpenyakit Phidophilia
.

Ini semua jenayah yg jatuh bwh sariqah & hirabah. bwh hudud, berat hukumannye sbb tiap hukuman yg Allah bagi diselit dgn tujuan utk memberi amaran pd org yg membuat dan semua org. masih jauhkh impian itu..~

Sbb tu penting komunikasi & hubungan yg baik sesama jiran. rukun tetangga satu praktis yg sihat between jiran, tp dh makin dilupakan. terutama org yg hidup di bandar ni. terasa betul bile duduk kat KL ni. sy ingat dulu sblum pindah, kwsn rumah sy penah berjaga malam masa musim merompak ni. heh. jgn betul2 wujud musim merompak ni, dhla..

doa byk2 supaya seluruh keluarga kt & kawan2 kt dilindungi Allah tiap masa. plus take good precaution pd rumah kt. at least do sthg. selebihnye tawakal~ doakan fobia tim ilang, ameen.

Friday, May 8, 2009

sihat sebelum sakit~


Beberapa hari yang lepas, kami berpeluang utk borak2 ringan dgn supervisor kami, a.k.a second boss kat ofis. mase tgh makan dinner tu, topik makanan muncul. agaknye sbb tgh makan kot. supervisor sy sgt jarang makan nasi. katenye, drpd makan nasi, lebih baik die ganti dgn 2 biji pisang. khasiatnya same je.

sy tercengang.

katenye lg, klu nak makan pun, jgn makan lewat2 malam sgt. makan mase awal2 malam. mlm2 sy selalu makan oat atau buah je.

sy senyum tanda setuju dgn fakta jgn mkn lewat mlm tu. utk fakta makan oat je, sekali lg sy tercengang dgn kekaguman.

seterusnye die kate, pagi2 sebelum pegi pejabat, usually mmg sy akan pegi berjoging.

sy pun terimbas2 balik apela sy buat sebelum jarum pendek mencecah angka 9.


hmm..
kesihatan oh kesihatan
jom tingkatkn kesedaran utk jge kesihatan kt
ingat ye..
sakit jantung dh x kenal saiz dah.
klu jantung diselaputi lemak,
anytime leh kene.
bile dh sakit,
segala mcm bende berguna yg bole dibuat dh terhalang.


ingat 5 sebelum 5!!
~sihat sebelum sakit~

Tuesday, May 5, 2009

kpd semua ibu2 .. slmt hari ibu :)

Post ni sebenarnya tangguh dr tghari td. mata dh mula rase pedih2 menghadap komputer sejak pukul 9.30am tadi. ibu jari pun dh kejang asek scroll mouse laptop ni. buat research kes dan yg sewaktu dgnnya, dlm mase yg sekejap ni, sy cuma nak membwa pembaca sekalian imbas balik segala jasa ibu kt. arini kt bercakap ttg seorang ibu sbb memandangkn dunia dh mengiktiraf hari ibu 11 mei ni. wpun sbenarnye hari ibu adlh hari-hari :)

Teringat kata2 dr har mase prog ERAT 09 yg lepas. katenye, mulalah menulis ttg ibu kt sementara mereka masih ada. spaya mereka bole bace dll. yg sudh kematian ibu pun boleh tulis jugak. mmg satu idea yg baik yg bole kt semua buat kan. actually utk advantage kt juga sbgi anak. skrg sementara sihat lagi, masih ingat lg kisah2 dgn mak kt, better tulis sekarang. esok2 nnt bile nikmat sihat dh ditarik, xtaula bile nk cari peluang tu.

Izinkan sy nk bercerita sket ttg mak sy. awal bulan April baru2 ni, usianya dh pun mencecah 51 tahun. dn dalam 51 tahun tu, berjuta cabaran dh dilalui dlm usaha nk membesarkn 8 orang anaknya. panggilan yg saban hari meniti di bibir kami semua adlh
mama. bunyinye mcm manja je. tp hakikatnye, kami 8 orang dididik dgn ketegasan yg memadai. kami senang dgn cara didikan tersebut. hakikatnye, saban hari dia mendoakn kami di dlm solat. mama yg sy kenali ni seorang yg sgt tabah.

Dari tahun 1981-1998 kami lapan orang dilahirkan. bayangkn kami semua dilahirkn & membesar dlm jarak umur yg sgt dekat. berjuang dgn kerja, dkwh tarbiyyah, anak2 yg ramai..dptkah sy membayar kembali semua kesusahan & beban yg dilalui. sesungguhnya kami anak2 menyaksikn penat lelah mak kami, berusaha membentuk kami & membina kehidupan, berjuang bersama ayah kami. segalanya diharungi bersama. namun masih ade yg kate tempoh jatuh bangun mereka itu x bernilai & patut dilupakan. patutkh?

Sampai saat ni, cabaran terus dtg pd keluarga kami. tp dia ttp sabar wpun kali ni, airmatanya selalu turun wpun bukan depan kami. pengorbanan demi perngorbanan yg x semua mengerti, x semua menghargai, x semua sedar. ramai yg cuma lihat dr kulit, bukan tgk dari isi nya. wlu apepun, tu pun dikira cbrn jugak. klu itu yg perlu kami hadapi smpi ke saat akhir kehidupn, redhakanlah hati kami ya Allah. sabarkanlah kami ya Allah.

Tiada siapa yg tahu melainkan Allah.. ape yg dilalui oleh ibu kt dari saat kt dilahirkn smpi sekrg..jgn fikir bersalin itu perkara kecil. kerana bersalin/melahirkn kt adlh satu perkara yg sgt mulia di sisi Allah. melahirkn manusia2 penyambung generasi anbiya'. sakitnye bersalin itu x siape dpt bayangkn melainkan rasa sendiri. hargailh ibu kt. klu ade slh fhm, tersinggung mane2, marah dsbginya, segeralh mohon maaf. klu ibu kt seorg yg x pandai ekspreskn perasaan, turunknlah ego kt sbgi anak, show our love to them. inAllah takkan rugi smpi bile2.

Kenalilah ibu kt dgn lebih dekat.
Teruk mana pun, itulah ibu kt.
Esok2 bile dh jadi seorang ibu,
Tentu kt harapkn yg sama dr anak2 kt.

Kpd semua yg bergelar ibu/ummi/mama/mak/omma/mommy dll,
~Selamat Hari Ibu~
Hari-hari adalh Hari Ibu

~sentiasa di hati~

Sunday, May 3, 2009

jgnlah kamu bersikap lemah~


Tiap manusia dlm dunia ni tercipta dgn pelbagai kelebihan & kekurangan masing2. xde sorg pun yg perfect. hidup tiap orang tu pun xde yg perfect 100%. mesti ade bongkah2 cabaran, kelemahan diri, anasir dlm dan luar yg perlu kt lepasi. so klu ade yg kte i'm perfect. atau pun i want you to be perfect dll, org tu sebenarnye bermasalah besar. perlu cpt2 kembali pd landasan sebenar. ade juga word perfectionist iaitu org yg selalu nk kan kesempurnaan dlm tiap bende. huhu. x salah pun term ni. hatta org yg memiliki sifat ni pun x salah. tiap sifat yg ade pd kite adlh anugerah besar yg diberi.

Betul x ramai drpd kt sebenarnye belum lg 100% menghargai diri sendiri. ramai yg x nmpk lagi kekuatan & kelemahan diri. keliru dgn diri sendiri. akhirnye menjadikn kelemahan itu sbgi satu batu penghalang yg besar & sangat besar! dan batu besar ni x kan hilang walau ke mne pun kaki melangkah. dn ini sebenarnye menjatuhkn diri sendiri, membantutkn pemikiran yg sptutnye berganda2 bole berkembang. perlahan2 kt 'membunuh' diri & org2 di sekeliling yg sgt memerlukn kt. akhirnya.. org lain menjadi mangsa keadaan.

Batu2 tadi menjadi alasan utk kt terus duduk di takuk lama. smpi bile2 pun..kat situ jugak. di tahap tu jugak. mcm tekan enjin tp x angkat hand break. kan x jalan. bunyik enjin je ber drum2 keluar. siap berasap2 lagi.

Mmg sume ade kelemahan. tp bukan ke lebh baik kt terima kelemahan tu, cuba berubah & cuba & cuba, diikuti doa. dan yg penting kelemahan itu kt jgn jadikn sbgi alasan. mungkin juga kt x dpt/susah/lmbt utk keluar dr kelemahan tersebut..tp, klu batu itu kt pegg kat mane2 kt pegi, percayala...keje2 yg menanti kat luar sane akan terbantut. x rase muak ke ..selalu ckp camni: "sori2..lupe sgt nk wat. sy ni mmg pelupa sket. x reti nk plan..bla bla bla.." atau " sori sy xphm & xde komen ttg itu & ini sbb ni bukn bwh skop kerje Jk sy dll.." heh. muak kan..sy mcm dh sedikit muak dgn attitude sebegeni yg sy sendiri penah buat. x nk kembali pd mase lepas dh. dh terlalu byk masa dirugikan & orang2 yg terlepas mcm tu saje. esok2..kt juga yg akn ditanya oleh robbul 'alamin.mcm sket sgtla dlm akaun amal.

Hmm..

thanks shbt yg menegur & mengingatkn sy smlm :)