Posts

Showing posts from May, 2009

tak suka..ape nk buat eh?

ape nk buat bile depan mata org tinggalkn bende wajib. situasi sy, solat jumaat yg hnya 2 rakaat utk kaum lelaki. ya. ini ttg kaum lelaki. dek kerja byk kat pejabat, solat jumaat letak kat blkg. sy jenguk2 jugak. biar benar die ni x solat. padahal kawan sekerja die bergegas je pi solat wpun mmg keje melambak & due date utk submit keje tu adalah by petang tu.

bingung nk mula dgn ape. sbb die orang atasan. so realitinye, mmg agak payah. tp..tensionnye tgk muka die td~

masa makan, org yg same tny .. korang ni sume dh ade boyfriend ke? bile kami geleng kepala, die ckp kesiannye korang..rugila muda2 ni xde boyfriend.. sy kata: what??(dlm hati jela..heh) kat depan dia, sy senyum saja. kitorg pun selamba je ckp rugi ape nye, waste of tyme & money je.(dgn nada gurau2)

dia jugak tny suka nyanyi x. bcoz tempat keje die ade instrument utk karaoke. siap ajak lagi kitorg. katenye biasenye mmg derg akan nyanyi2 klu tensen keje/xde keje. hmm..

jugak situasi makan meja sekali dgn lain jantina. da…

terlalu besar pengorbanannya..

Sila tonton video pendek ni. Ia ttg kisah pengakuan seorang anak ttg ibunya. very10x touching & menginsafkan. di mana kt letakkan ibu kt. sudahkah kt berterima kasih pd ibu kt/ senyum kpdnya etc hari ini? jasa yg terlalu besar. seorang ibu mampu menjaga 10 orang anak. tp selalunya 10 orang anak tak sanggup menjaga ibu sendiri. tak boleh tahan air mata tgk video ni..~




p/s: isu hangat skrg, Ledakan warga emas. sudahkah kt bersedia menghadapinya..fikir2kan

geleng kepala..

Hari ni kat pejabat, duduk je kat kerusi, terus kami on internet & bukk berita2 online. sorang search nst. sorang lagi klik berita harian, star etc. boleh kata tiap news yg kami bace buat kami mengeluh. baik isu nasional, isu artis, politik dll. penat rase nk bace. hari ni selamat bace bbrp berita yg menjadi buah mulut perbincangan kami arini. isu akhlak,moral dan seangkatan dgnnye yg makin parah. (bos tak masuk lg..sbb tu la..)

Charged with rape of own kin
KOTA BARU: A 34-year-old labourer was charged at the Sessions Court yesterday with raping his 3-year-old stepgranddaughter. He pleaded not guilty to committing the offence at a house at Kampung Sungai Hala, Machang, last month. The toddler was under his care after her mother died in a road accident a few months after giving birth in 2006. The accused, who was unrepresented, appeared calm when the charge was read to him before Sessions judge Che Mohamad Zulkifly Jusoh. Deputy public prosecutor Nor Hamizah Ghazali urged the court n…

dilema~

Akhirnya hari ni baru ade dtg semangat nk menulis balik. Banyak benda berlaku dlm 2 minggu ni. Nk bercerita psl praktikal. Baru2 ni sy dan lagi 3 orang kawan dihantar utk 2 hari ke sebuah firma guaman lain. Tugas kami ialah utk bantu para peguam yg terlibat utk satu kes yg besar. Bertimbun-timbun file kes, siap dgn afidavit.. yg perlu kami khatam dlm masa 2 hari tu. Bukan khatam je, kne identify claim apa yg nk dibawa oleh si pemohon & defendan. Masa hari kedua, suddenly bos firma tu kata kami akan dipindahkan ke firma dia, fully attached there. Sebab memandangkan mereka tak cukup tenaga kat situ. Panjangla ceritanya. Tapi dilema pun datang.

Ada 2 benda yg menyerabutkan. Pertama, klu nk carik pengalaman lebih, mgkin sepatutnye kami setuju dgn hati terbuka terhadap tawaran tersebut. Yelah.. bak kata pak2 lawyer yg dh akukenal kate.. awk kan nnt nk jadi lawyer.. jadi dgn pengalaman yg aku bakal dpt nnt, akan byk membantu di kemudian hari. Kedua, tempat praktikal yg dulu & yang ka…

~HARMONY CARNIVAL~

Image
22nd May 2009 (Friday)


10.00am – 10.00pmExhibition and promotion
Multimedia show
23rd May 2009 (Saturday)


10.00am – 12.00pmExhibition and promotion
Multimedia show

12.00pmBriefing of Colouring Competition

12.30pm – 1.00pmCompetition 1 : Colouring Competition (6-8 years) & (9-12 years)

2.00pmVIPs arrive (The Cultural Show : Lion Dance & kompang)
Open Speech by the President of Jamaah Islah Malaysia.

2.10pmOpen Ceremony of Harmony Carnival 2009 by Chairman of JAIS
VIPs invited : Committees of MAIS, Chairman of ACCIN & NGOs.
Cultural Show : Lion Dance from SMK Bandar Baru Ampang.
Booth tour

3.00pm – 4.30pmForum / Dialog – (Spiritual Solution to Ecomomics Problems -
Bro. Muhammad Abdullah, Dr Ahmad Zainuddin JIM, Rep of Malaysian Hindu Sanggam, Rep of Youth Buddhist and Rep of Christian)

4.30pm – 5.00pmLucky Draw 1

6.30pm – 8.00pmExhibition and promotion
Multimedia show

8.00pmMalam Harmony Carnival 2009

8.05pmOpen show by Indian Cultural Musical
Acrobatic Kompang
Arab’s dance culture
Nasyid by Broth…

dunia x selamat~

Bukan xde mood. tp xtahu nk menulis ape. tp tibe2 teringat kisah umah seorng sahabat dimasuki pencuri baru2 ni. terase nk menulis pulak psl isu pecah masuk rumah yg dh makin menjadi-jadi skrg.

Kat tempat praktikal sy ni je, dah 2 cerita pecah masuk sy dengar. satunya, rumah slh sorg lawyer kat sini. pecah masuk rumah ikut dapur, perompak2 tu ikat semua org dlm rumah tu menggunakan wayar charger. pisau pemotong daging[yg besar gedabak tu] dihunus kat leher dia. akhirnya biiznillah dia tak ditikam, dikelar dsbginya. perompak tu lari keluar dgn hasil duit beribu2 & 8 biji handphone dikebasnya.

Kisah kedua, rumah sorg kakak yg sedg buat chambering kat sini. perompak2 tu pecahkan pintu bilik ayah dia dgn menggunakan tong gas. 3 parang yg panjang & tajam dihunus kat kakak tu bile die keluar dari bilik. n kakak ni terpaksa mengalah memandangkn mak ayahnye dh pun diikat. lepas dh amek barang2 yg derg nk termasuk kad atm, perompak2 tu siap ugut nk bawak pegi salah sorang dari mereka adi…

sihat sebelum sakit~

Image
Beberapa hari yang lepas, kami berpeluang utk borak2 ringan dgn supervisor kami, a.k.a second boss kat ofis. mase tgh makan dinner tu, topik makanan muncul. agaknye sbb tgh makan kot. supervisor sy sgt jarang makan nasi. katenye, drpd makan nasi, lebih baik die ganti dgn 2 biji pisang. khasiatnya same je.

sy tercengang.

katenye lg, klu nak makan pun, jgn makan lewat2 malam sgt. makan mase awal2 malam. mlm2 sy selalu makan oat atau buah je.

sy senyum tanda setuju dgn fakta jgn mkn lewat mlm tu. utk fakta makan oat je, sekali lg sy tercengang dgn kekaguman.

seterusnye die kate, pagi2 sebelum pegi pejabat, usually mmg sy akan pegi berjoging.

sy pun terimbas2 balik apela sy buat sebelum jarum pendek mencecah angka 9.


hmm..
kesihatan oh kesihatan
jom tingkatkn kesedaran utk jge kesihatan kt
ingat ye..
sakit jantung dh x kenal saiz dah.
klu jantung diselaputi lemak,
anytime leh kene.
bile dh sakit,
segala mcm bende berguna yg bole dibuat dh terhalang.

ingat 5 sebelum 5!!
~sihat sebelum sakit~

kpd semua ibu2 .. slmt hari ibu :)

Image
Post ni sebenarnya tangguh dr tghari td. mata dh mula rase pedih2 menghadap komputer sejak pukul 9.30am tadi. ibu jari pun dh kejang asek scroll mouse laptop ni. buat research kes dan yg sewaktu dgnnya, dlm mase yg sekejap ni, sy cuma nak membwa pembaca sekalian imbas balik segala jasa ibu kt. arini kt bercakap ttg seorang ibu sbb memandangkn dunia dh mengiktiraf hari ibu 11 mei ni. wpun sbenarnye hari ibu adlh hari-hari :)

Teringat kata2 dr har mase prog ERAT 09 yg lepas. katenye, mulalah menulis ttg ibu kt sementara mereka masih ada. spaya mereka bole bace dll. yg sudh kematian ibu pun boleh tulis jugak. mmg satu idea yg baik yg bole kt semua buat kan. actually utk advantage kt juga sbgi anak. skrg sementara sihat lagi, masih ingat lg kisah2 dgn mak kt, better tulis sekarang. esok2 nnt bile nikmat sihat dh ditarik, xtaula bile nk cari peluang tu.

Izinkan sy nk bercerita sket ttg mak sy. awal bulan April baru2 ni, usianya dh pun mencecah 51 tahun. dn dalam 51 tahun tu, berjuta cabaran…

jgnlah kamu bersikap lemah~

Image
Tiap manusia dlm dunia ni tercipta dgn pelbagai kelebihan & kekurangan masing2. xde sorg pun yg perfect. hidup tiap orang tu pun xde yg perfect 100%. mesti ade bongkah2 cabaran, kelemahan diri, anasir dlm dan luar yg perlu kt lepasi. so klu ade yg kte i'm perfect. atau pun i want you to be perfect dll, org tu sebenarnye bermasalah besar. perlu cpt2 kembali pd landasan sebenar. ade juga word perfectionist iaitu org yg selalu nk kan kesempurnaan dlm tiap bende. huhu. x salah pun term ni. hatta org yg memiliki sifat ni pun x salah. tiap sifat yg ade pd kite adlh anugerah besar yg diberi.

Betul x ramai drpd kt sebenarnye belum lg 100% menghargai diri sendiri. ramai yg x nmpk lagi kekuatan & kelemahan diri. keliru dgn diri sendiri. akhirnye menjadikn kelemahan itu sbgi satu batu penghalang yg besar & sangat besar! dan batu besar ni x kan hilang walau ke mne pun kaki melangkah. dn ini sebenarnye menjatuhkn diri sendiri, membantutkn pemikiran yg sptutnye berganda2 bole berkemb…