Friday, August 29, 2014

tanah airku.

Semalam ada uncle tolong bukakan penutup tong sampah utk aku buang sampah. masa tu dua2 tangan aku penuh dengan barang. Uncle ni selalu tegur aku, senyum semanisnya. tanya sudah sarapan? bila dia tgh cuci lantai, dia bagtahu pd saya ni saya tgh cuci najis anjing. jalan elok2 dan make sure hati2 sbb licin.

Lagi seorang aunty dari kedai lain juga selalu tnya nak balik dahh?? bila kami berjumpa di bawah.

nah. tiada boundaries dan halangan untuk kita berbuat baik pd semua org, utk kita senyum, utk kt sebarkan kebaikan pd sesiapa pun. tak semestinya sama agama, tak semestinya sama bangsa, tak semestinya sama warna kulit, tak semestinya sama labuh tudung dan sebagainya. 

ini semua perkara2 kecil yang sgt penting dlm memupuk perpaduan negara malaysia. menajga hubungan baik sesama manusia. 

aku berazam utk terus pupuk dan bina hubungan baik ini
biar kita mekarkan.

kalau nervous, senyum je dulu
memang kadang2 tak dibalasnya
tak mengapa, esok cuba lagi, cuba lagi
jgn baru sekali tak dibalas senyum,
balik rumah kita canang2 kata org kaum ni mmg teruk. kedekut senyum
aku tulis begini, kerana aku pernah encounter org2 sebegini.

jgn asyik melaung kita kena jaga keamanan negara, 
tapi sikap langsung tak mencerminkan apa yg dikatakan
klu nk hidup aman makmur, 
jagalah dulu tutur bahasa dan hubugan sesama individu.
jgn sibuk laung aku bangsa ni, dia teruk sbb dia bangsa lain..
ke mana malaysia?
ke mana kita?

aku seru pd kita yg dh islam ini, kita balik semula sama2 pd ajaran islam yg terlalu indah
islam itu selamat, islam itu lengkap, islam itu tidak menyusahkan.
dan islam itu hikmah.
semoga dr hubungan baik ini,
akan membawa ke satu stage yg baru pula
stage utk kita cerita ttg islam

insyaallah..

malaysia, semoga tetap aman.
malaysia, semoga allah pelihara sebaiknya.
malaysia, semoga alah berkati seisinya..

ameen.
salam 31 ogos


Thursday, August 28, 2014



wahai allah, 
peliharalah ukhuwwah yg telah terbina.
semoga kami saling tak lupa 
utk mengirim doa
biarlah ruh juang kami
terus hidup
di mana sahaja
kami menghirup udaraMu
.

Wednesday, August 27, 2014

your happiness, my happiness

ya allah, i have nothing more to ask except for your mercy
and your blessings to the people I love 
protect them from any hardships that they cannot endure
ease their struggle, content their heart with iman & taqwa
shower them with your ni'mah & happiness.

i will continue praying for them
from a far.
insyaallah

sincerely,
small particle.





Only you.

This ..just fits me now.
To Allah I seek help and wisdom
To Allah only I share all the burden inside.

MAKE ME STRONG 
[Sami Yusuf]



I know I’m waiting
Waiting for something
Something to happen to me
But this waiting comes with
Trials and challenges
Nothing in life is free
I wish that somehow
You’d tell me out aloud
That on that day I’ll be ok
But we’ll never know cause
That’s not the way it works
Help me find my way

My Lord show me right from wrong
Give me light make me strong
I know the road is long
Make me strong
Sometimes it just gets too much
I feel that I’ve lost touch
I know the road is long
Make me strong

I know I’m waiting
Yearning for something
Something known only to me
This waiting comes with
Trials and challenges
Life is one mystery
I wish that somehow
You’d tell me out aloud
That on that day you’ll forgive me
But we’ll never know cause
That’s not the way it works
I beg for your mercy

My Lord show me right from wrong
Give me light make me strong
I know the road is long
Make me strong
Sometimes it just gets too much
I feel that I’ve lost touch
I know the road is long
Make me strong