Sunday, September 19, 2010

Kenyataannya..


Kenyataan atau hakikat, mmg payah nak telan. lagi2 kalau kenyataan tu x manis mcm gula. walaupun dh tahu kenyataan ttg sesuatu, still lg best klu x tahu pun. kenyataan atau ade jgk org panggil kebenaran, selalunya tu lah yg paling payah kt nak telan n terima. kenyataan bhw kt ada certain kelemahan dlm diri & perlu dibaiki. klu x makan diri. ni lah yg plg pahit bukan? bila org menegur, kt masih melakukan kesilapan yg sama. masih mahu tarik muka n salahkan org lain.

Mmg kenyataannya kt mmg bukan hamba Allah yg perfect. tapi dlm masa yg sama kt perlu sentiasa cuba utk jadi n buat yg terbaik. tak kiralah dari sudut apa sekalipun. sudut akhlak, hubungan dgn mak ayah, dgn org sekeliling, dgn kawan, cikgu, jiran, mkck jual kuih dan lain2. tak lupa jugak pada iman n amal kt. kenyataannya takde siapa yg sempurna, tapi kenyataannya Allah itu sempurna. kalau orang lain tak tahu, Allah konfem tahu apa yg kt buat. bukankah Allah pemilik alam ini. ingat..bukan kt yg perfect. tapi Allah swt. maka tidak salah, dan sgt digalakkan spy kt mudah terima teguran org. pahit kenyataannya, tp mgkin itulah kunci utk kt berubah.

Dari satu sudut lain, bila kt tahu@tertahu satu kenyataan atau rahsia org, yg tak sepatutnya kt tahu. sgt rasa tak sedap hati. kdg2 sampai boleh ubah persepsi kt pada org yg berkenaan. allah..betullah gosip atau mengumpat dan sewaktu dgnnya sgt bahaya. wpun selalu org kate org lelaki suka borak2 lepak2 kat warung, perempuan mgkin lg hebat. duduk kat mana2 pun boleh borak2 kosong. ya borak kosong selalu slh satu punca mengumpat n gosip terlampau. astaghfirullah..berdoalah setiap hari spy mulut kt tidak menyebar fitnah yg bukan2. skrg mula nmpk dari gosip2 la byk rahsia terbongkar tanpa sengaja@sengaja. dan selalunya kenyataan dr rahsia2 tu lgsung tak menyedapkan hati..

Org mudah menolak kebenaran di depan mata, mgkin sbb sombong, atau nak cover silap sendiri, sbb malu, sbb tak mahu dipandang serong dsbginya. ya sgt sukar.tapi..

terimalah kenyataan bhw hidup ini bukan semudah yg disangka..
bukan semudah abcd..
setiap alam yg bakal ditempuhi ada duri yg berbeza..
yg bujang lain, yg sudah berkahwin lain, yg sudah ada anak lain dn mcm2 lagi
kt tidak boleh predict future sbb segalanya milik Allah
tp tak salah utk kt cuba utk jd muslim yg lebih baik
spy kt tak mudah tersungkur bila berdepan dgn ujian
bila susah terima kenyataan,
di situ akan mulalah satu kegelisahan dlm diri.
belajarlah utk terima kenyataan..
redha .



Monday, September 13, 2010

katakan TIDAK pd ghuruur.

bulan syawal tiba, berlalulah bulan ramadhan. syaitan juga back to business. kt bagaimana?

"Wahai manusia! Sungguh, janji Allah itu benar, maka janganlah kehidupan dunia memperdayakan kamu dan janganlah (syaitan) yang pandai menipu memerpdayakan kamu tentang Allah" [Faathir:5]

"Wahai manusia! Bertaqwalah kepada tuhanMu dan takutlah pada hari yang (ketika itu) seorang bapa tidak dapat menolong anaknya, dan seorang anak tidak dapat (pula) menolong bapanya sedikit pun. Sungguh, janji Allah pasti benar, maka janganlah sesekali kamu terpedaya oleh kehidupan dunia, dan jangan sampai kamu terpedaya oleh penipu dalam mentaati Allah"
[Luqman : 33]

Dua ayat ni antara ayat yg mana Allah ingatkn manusia spy jangan terpedaya & tertipu dgn dunia. bukan ayat ni shj, boleh jumpe dlm byk ayat lain lg. klu benda yg sama diulang2, mesti perkara tu sgt2 penting & tak boleh dipandang sebelah mata.

Bila baca buku Dr Akram Ridha ni, barulah tahu tertipu dgn nikmat duniawi, tertipu dgn rayuan syaitan & hatta tertipu dgn ketaatan kpd Allah dan menyangka ianya dah cukup & dah smpi ke gerbang keampunanNya...ni semua adlh satu sifat Ghuruur. Sgt bahaya. mgkin kt boleh sebut di mulut, saya x kena infection virus Ghuurur ni. tapi hakikatnya, mgkin lebih afdhol utk kt tanya diri masing2, intim di atra kt dan Allah shja..sbb sifat ni mcm yg ditulis oleh Dr Akram..Ghuruur ni umpama virus yg menular. mgkin dalam sedar@tak, kt sebenarnya dh sakit tenat dah..klu diagnose kat doktor pun x kan nmpk..

moga ramadhan yg baru berlalu mnjadikn kt muslim yg lebih baik. dlm menjalani kehidupan yg byk turun naiknya, byk juga cabarannya, byk juga twistnye, kt takkan tahu apa yg akan berlaku in the next second of our life. kt takkan tahu bila saat kematian kt, dan husnul khatimah kah kematian kt..allahuakbar..ramadhan yg dtg sekali, disambut dgn penuh syukur pula dgn kedatangan bulan syawal.

la in syakartum la azidannakum..bersyukurlah dgn setiap nikmat yg kt ada. jgn kufur nikmat..sbb nikmat itu bole ditarik dgn sekelip mata..berdoalah agar kt jauh dari sifat qhuruur ini..moga hati sentiasa terang dgn iman..

yakin dgn allah, bersangka baik dgn allah, spya hati kt lebih tenang. tenang itu pintu penyelesaian mslh. marah?? sombong?? riya'??

salam syawal.