Thursday, April 30, 2009

baru nak rasa..

Sekarang pukul 13:27. sy di pejabat, baru sempat membelek blog nih. arini x mcm semalam. sbb hari ni got some works to do. esok pulak cuti 1 Mei. cut labour day. praktikal ni betul2 byk bagi sy peluang utk muhasabah hidup ni. praktikal selama 2 bulan lebih ni merupakan pengalaman pertama sy merasa suasana bekerja. selama ni pun, cume tolg2 jaga mesin duit kat farmasi keluarga greenwood. bile bekerja ni, kt ade disiplin masa yg pelru dipatuhi. klu mcm sy dlm bidang law ni, sbgi student praktikal, sy kene bantu supervisor sy utk buat research, cari kes dll. it all requires 100% effort, 100% strength physically and mentally and so on. bende2 mcm nila buat sy lebih menghargai pengorbanan & jerit perih ibubapa yg sush payah nk carik duit utk sara keluarga. ni pun baru praktikal..belum lg betul2 kerja.

kdg2..sy pernah terdrngar rungutan drpd kwn2 yg merungut mcm ni: "gaji ayah x besar mcm org lain. die xtau ke anak die ni sush hidup.." ataupun "apa yg aku mintk kat mak selalu je xdpt.." dan mcm2 lagi. pd sy, ni adlh bende yg paling x patut sekali dituturkan oleh seorang anak, mahupun isteri/suami. apabila kt betul2 duduk dan berusaha utk bekerja, bangun awal pagi2, keluar rumah gelap2, balik lewat petang atau mlm..tentu sgt kecewa dan sedih bile ade yg ckp mcm tu pd diri kt. fikir2kan sebelum mulut tu bercakap. krn mulut, badan binasa. tak kiralah sket/besar pendapatan dan rezeki seseorg tu, adlh lebih baik utk kt bersyukur dgn ape yg ade & turut sme membantu mringankan beban si ayah/ibu. ini boleh dtg dlm pelbagai cara. x semestinye dr segi material..tp dari segi sokongan mental ataupun belajar bagus2 & jadi manusia yg berguna. something..not nothing!

teringat sy mse sekolah dulu, pernah sekali mak sy ckp: "knpla korg x habiskn mknn ni. tau x, sush nk cari duit..." 10 tahun yg lepas, dgn 8 anaknye...dn zaman ekonomi yg agk teruk..padanla mak sy ckp mcm tu. mase tu, x nmpk lagi kesusahan mak ayah tu, masih lagi rase seronok n tak bersalah bile x tutup lampu bile keluar bilik. kdg2 lupe tutup air dll...mase tu mmg kt tak rase & x appreciate usaha mak ayah kt dlm menyara famili. lagi2 famili yg besar. sy respect dgn adik NurMadihah. kenal kan? yg mdpt 20A utk SPM baru2 ni. di pesta buku antarabangsa baru2 ni, ayah sy beli buku ni. mmg sedih bile tgk dan bace kisah hidupnya. lihat saje keadaan rumah yg x kukuh, ayah yg bekerja sbgi nelayan & x mendapt pndptn yg tetap..lihat sje betapa sushnye hidupnye. tp seingt sy bace buku tu, die x pernah merungut dgn kemiskinan yg dihadapi. x ramai kwn2 n cikgu yg tau die sebenarnye hidup melarat. sbb ape? sbb die x pernh sekalipun merungut pd kawn2 n selalunye die berpuasa isnin khamis. allah. tentu sekali adik NurMadihah benar2 memahami & menghargai segala pengorbann ibu bapa nya. kt mcm mane pula?

belajarlah utk menjadi seorg yg lebih bersyukur dan menghargai org lain. hargailh pengorbnn ibu bapa kt dlm mencari nafkah utk keluarga. dlm menyekolahkn kt smpi dpt bergulung2 ijazah dll. biaselah kdg2 mereka marah kt sket2 tu..jgn terlalu cepat merajuk & menyalahkan mereka. sayangi mereka sbgaimana mereka menyayangi kt. x ramai ibu bapa yg pandai menunjukkn rasa kasih & sayangnye pd anak2. manusia tu berbeza kn. ade yg xde mslh nk ckp "ummi syg awk nak" dsbginya. ade plk yg rase klu die ckp camtu, jatuh pride nye sbgi parent. ya. mmg manusia pelbagai. tp sejauh mana kt bersedia & berusaha menghadai kepelbagaian ni. so appreciate other people & u'll be appreciated. inAllah hidup lebih tenang~

Wednesday, April 29, 2009

ERAT yg mengeratkan hati & ukhuwwah kami..(edited)

Alhamdulillah summa alhamdulillah ERAT 09 baru saje berlalu. mohon doa semua spaya adek2 protege kt nih lebih jelas dgn arah tuju masing2 nk ke mana lps ni, spya adik2 ni lebih bersedia melangkah ke alam yg berbeza dr alam sekolah, yg mane ade seribu satu dugaan. dn doakn mereka ketemu dgn dkwh & tarbiyyah yg sebenar2nya. laporan bergambar ini hnyala dari hari ke-2(mlm) smpi hari terakhir. sbb sy x dpt dtg 1st day dek kerja. hari kedua tu pulak entah knpa x ingat nk keluarkn kamera. pagi hari kedua ade jungle trekking dgn check points yg menarik. hari kedua petang ade aktiiviti best!!

tmbhn gamba ni dari kamera cik raihan MK. jzkk .

ade mslh sket mase nk edit gamba. wat kesilapan sket. akhirnya post yg same sblm ni tpakse delete. beserta komen2 yg ade, maaf ye.

anyhow, perkataan 'episod' tu hanyalh nk tunjukkn sequence of event :p lokasi program di UIA Gombak & Rebutia Training Centre. terima kasih buat semua pemilik2 kereta & van yg sudi pinjamkn kenderaan antum. may Allah bless all of u..
...............


episod satu: forum antara Cinta & cita-cita. disampaikn oleh ummi ros, k roha & Fadhli. moderator raihan MK. ha adek2..mcmmne? nk cinta/cita2? atau dua2 sekali. recall balik ape adik2 dpt mase forum tu ye :)








episod dua: petang yang best, happening & penat!! bayangkan..ade 11 checkpoint yg protege2 perlu lepasi. ade c.point belon air, fear factor (tempoyak, budu, peria, air teh garam, bwang mentah, sambal mentah, ikan masin dlll. semuanye dicampur2 dgn kreatif oleh kak asma', k farhah, fitri dn bbrpa lagi. ade yg sakit perut huhu), setelkn puzzle+kuiz, spider web, tiup tepung smpi putih satu muka, dan mcm2 lg. di sini, hrp ukhuwwah atra prtege2 dlm grup masing2 lebih utuh. n tiap check point tu ade pengajaran tertentu. hadamkn sme2 :)








episod tiga: as usual, x lengkap program klu xde mlm seni/ mlm kebudayaan. kali ni namenye MANIS. so adik2 ni diberi mcm2 task. each group dpt satu task. ade kene wat lakonan sinetron, wayang kulit, boria, lakon iklan, dikir barat dan mcm2 lagi. overall, not bad. dgn masa yg singkat n bdn yg penat, adik2 sebenarnye dh pun berjaya mempersembahkan bakat masing2. esok2 bole asah lagi^^ kakak2 mentor pun x kurg hebatnye. bincang 10 minit dan terus wat persembahan. cmne performance kmi adik2..:)









episod empat: pagi hari terakhir, masa utk semua menguli tepung utk buat donut. tgkla sume. cube goreng. gerenti sedap. gamba di bwh ni adlh donut yg dihasilkn oleh protege perempuan. yg lelaki punye pun sgt kreatif. lepas tu, sesi bersama Dr Zulfakar & Dr Harlina Halizah Hj Siraj. byk pengalaman yg dh dikongsikn dgn adek2. next gamba mknn dlm plastik tu saje je letak sbgi hiasan ;) itu menunjukkan masing2 x saba nk lunch.








episod lima: ini pula adlh sesi bengkel kerjaya. pd sesi petang ade sesi bengkel IPT. dlm bengkel kerjaya, kami buka byk booth bbrp bidang yg ada. setiap booth ade wakil mentor yg mengambil kursus berkenaan. ade juga booth yg diwakili oleh jemputan ikhwah/akhawat lain. antr booth yg dibuka ialah kursus sains, ekonomi & pengurusan, kejuruteraan, undang2 civil & syariah, perubatan, ape2 bidang berkaitan sains, business, IT, pengajian islam, kaunseling, sains marin, bidang seni/architecture dan mcm2 lagi. kali ni, booth undang2 lengang. huhu. kenapa ye x ramai dh nk amek law? it is necessary nowadays, u know.. bolh perjuangkn pelbagai isu especially berkaitn position of Islam in Malaysia itself. heh. kempen plak kat cn. utk bengkel IPT pula, kami buke booth ini utk bantu adek2 utk lebih kenal mane2 tmpt yg sudh dipilih samda ke matriks, IPTA, IPTS, persediaan ke luar ngra dsbginye. atra booth yg ade ialah Uitm, Unisel, Uia Gombak, Uia Kuantan, Inteq/overseas, Darul Quran dn lain2. mase bengkel ni, booth inteq/overseas & uitm mdpt sambutan yg extraordinary dr adek2. huhu. kami harapkn agar adik2 sedikit sebyk mendpt manfaat drpd perkongsian setiap mentor & jemputan. moga ia byk membantu adik2 lebih tekad dgn keputusn yg sudh diambil..








episod enam: sesi Keindahan BersamaMu(KBM) bersama Hafiz Bai. para peserta telah sama2 berdiri menyanyikan lagu tema prog. seterusnya sesi menyelami di antara satu sama lain pun bermula. protege2 juga berpeluang menulis surat cinta kpd shbt sejantina masing2. ramai adek2 perempuan yg menitiskn air mata. tentu protege lelaki pun same. setiap senyuman yg disedekahkan seikhlas hati kpd sahabat kt inAllah diberkati Allah juga. amalan bermaaf-maafan pun sgt mmbantu dlm menyegarkn kmbali pershabatn yg dh tersuram, tersakit hati dll.

















episod tujuh: hujung rancangan. bertemu dan berpisah itu di tangan Allah. sesunguhnye kt bertemu & berpisah keranaNya:)






episod lapan: beberapa gelagat mentor2. trima kasih pd semua mentor yg sgt gigih. bekerja keranaNya, bukan kerana manusia ek. huhu. hrpnye mu'ayashah kt bersama spnjng 3 hari 2 mlm ini diredhai robbul 'alamin. doakan semua2 adek2 yg dtg turut sama berjuang dlm medan dakwah & tarbiyyah. ameen.
















lain-lain: makan tyme..tq team catering yg berusaha. air x ckup tu next tyme leh improve lg. yg penting xde sape tercekik. haha. bersyukur 'ala kulli haal ye adek2 sekalian..



denda tyme^^ knp xpasti. x berada di tmpt kejadian.





tammat siaran
(^_^)