Friday, August 13, 2010

transform!




"Kau tak faham..bukan mudah nk berubah."
"Bukan senang nk tinggalkan habit yg dah biase buat."
"Org2 mcm aku ni mmg takde harapan da.."

Biasa kan dengar statement2 ni. mungkin kt sendiri pernah melaluinya, masing2 ada kisah hijrah masing2 bukan? drpd sekecil-kecil perubahan smpilah ke besar. hakikatnya, mmg nk berubah bukan satu bende yg senang & petik jari je. bayangkanlah, klu nk pindah rumah pun bukan mudah. byk involve emosi sbb dah biasa dgn tmpt lama,dh ada kawan2, nnt pg tempat baru, nk kene sesuaikan diri pulak dsbinya. tak masuk lg proses nk pindah tu.

Ini adalah perumpamaan kpd kt manusia ni yg sedg melalui fasa2 perubahan@hijrah mjadi manusia a.k.a hamba Allah yg lebih baik di mataNya. spatutnya mmg setiap hari perlu ada peningkatan dlm diri masing2. biarlah kecil sekalipun, yg penting Allah tahu :)

Bulan puasa pulak dah dtg menjengah. dah pun masuk hari ke-4. apa amal yg dah pun kt lakukan selama 3 hari berpuasa ni? astaghfirullah..sama2 check 'beg galas' masing2, sudah berapa byk kt bace AlQuran & mentadabbur, dh berinfaq@belum,dah belanja kawan2@famili utk berbuka puasa, solat terawih ape kaba, lidah jaga ke tak, telinga, mata dan mcm2 lagi.

Lidah akan masih suka ckp perkara2 yg tak elok, masih suka mengumpat dbginya..selagi tuan punya lidah tak cuba berubah. mata pun masih melilau-lilau tgk benda tak elok selagi tuan punya mata tak cuba nk kawal. Lalu ALlah hadiahkan bulan Ramadhan yg cuma sekali setahun dan cuma 30 hari shj, tapi penuh dgn mcm2 rewards yg tak ternilai harganya. para syaitan pun dirantai spy tak kacau kt.

Skrg, tinggal nafsu je yg perlu kt lawan. jgn dibiar nafsu yg tak baik tu memakan diri, dan akhirnya ramadhan kali ni berlalu sebegitu shj..klu ada sale kat shopping complex yg selalunya mencecah 70% sale tu kt berebut2 nk beli, klu ramadhan ni, sepatutnya kt lg semangat nk dpt pahala yg berganda2 tu..

Jdkan ramadhan ni satu titik perubahan. jom transform jd manusia yg lebih cemerlang lps habisnya ramdhan 1431h ni..ultraman baling & bunuh raksasa.kt pulk kenela cube buang jauh2 sifat2 mazmumah yg ada dlm diri, habit2 yg x bermanfaat & sume anasir buruk. sulam & ganti dgn tadarrus,istighfar,tahajjud dan ssunguhnya semua ini perlukn mujahadah. yuk!!

klu bukan skrg...bile lagi kan? :)