Sunday, June 21, 2009

dah 29 tahun berlalu..



Tahun ni dah 2009, bermaksud dh 29 tahun baba & mama melayari kehidupan mbesarkan kitorg. Since hujung minggu semalam sambutan hari bapa, jadiknye, Selamat Hari Bapa utk baba & semua ayah di dunia ni.

Terima kasih yg x terhingga sbb tabah mendidik kitorg. mmg susah sbb dalam masa 9 tahun, anak dah 6 orang. Baba yg dikenali adlh seorang yg rileks, helpful, suka xtvt lasak(tp skrg x aktif sgt dh..huhu), sgt suka kucing, sgt suka berkebun, jenis slow talk dan sabar. Moga tiap kesabaran baba dlm berdepan dgn tiap dugaan yg ada diganjari dgn kekuatan iman.

Ktorang pulak yg akan jaga baba & mama in the future, inAllah. wpun memang tak akan pernah cukup utk balas segala jasa. Walau apepn yg pernah terjadi sblm ni, we'll always support you~

Ampunkn dosa2 kami, anak2mu :)

more than just words..

Apabila org dtg pd kt utk meluahkan masalah dia, adakah tu adalah indicator awal bhw org tersebut percaya pd kt?

Dia berdepan dgn kt dgn masalahnya yg sgt menjangkaui apa yg disangkakan. maksudnya, masalah yg sgt jauh dr masalah yg kt biasa dengar. cerita kehidupan yg sgt COMPLICATED. subjek matter masalh tersebut pulak sgt matang & agak beyond kemampuan kt.

Lebih parah lagi, berhadapan dgn org yg sudah ade kebiasaan dlm hidupnya dgn something yg adalah punca & simptom.

Dan org tersebut dtg consult dgn kt hampir setiap hari & of course berharap satu pndangan & penyelesaian. Sbb? katanya perasaannya rasa tenang.

Tp hari demi hari, rasa mcm dh x boleh nk digest. tibe2 rasa mcm tersekat & rase x boleh nk teruskan. Tak boleh nk dgr dh. teruk betul..haih..perlukan skill kaunseling!!

Bengang sbb rasa masih x berjaya nk fahamkan dia & bawa dia ke satu perspekstif yg lebih besar that life is more than just to marry a man, have kids, go to work etc..

Bengang sbb cpt sgt putus asa sedangkan dia seorang yg baik & mahukan kebaikan..

Bila difikirkan, klu kt hentikan proses tu, mungkin peluang utk amaru bil ma'ruf wan nahyu 'anil munkar itu disia-siakan. Dia adlh saudari seIslam kt.

Maaf klu x faham post ni.
Rasa tersepit..
Wallhu'allam..Allah Maha Mengetahui..


Thursday, June 18, 2009

kenapa kt bangun pagi?


Hari2 kt manusia ni bangun dari tidur. Bukak mata, bangun dari tempat tidur dsebagainya..ape agaknya yg menjadi misi kt? Cuba review balik sejenak..bangun pagi sbb nk siap2 pegi kerja, bangun pagi sbb nk jmp kawan, bangun pagi sbb ade exam pagi tu atau etc?

Tak pun, klu ade hari yg kt bangun lambat dlm kol 6.30am/6.45am & dlm masa sama pagi tu kt ade urusan kol 7.30am. Mesti gelabah kan. Tapi tengok balik, apa yg kt gelabahkan..nak cepat2 mandi & baru solat subuh? ataupun bangun tu gelabah sbb baju x gosok lagi. atau gelabah sbb waktu subuh dh nak habis..atau cne? ke mana pegi janji & ikrar kt pada Allah: innasolaati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirobil 'alaamin..

Situasi lain, susah bangun pagi. Pasang alarm dgn volume paling kuat & tone yg paling annoying pun x terbangun2 jugak. even letak hphone kat tepi telinga pun statik jugak. nk kene tunggu disimbah air dulu atau ditarik bangun ke tandas. huhu.

Ni semua adalah part of event yg kt lalui pagi2. Selalu mak sy pesan..klu mlm tu kt tidur & mmg kt niat utk bangun pagi tu utk solat subuh, inAllah kt akan bangun dgn sendirinya. dlm kata lain, kt sebenarnya dikejutkan oleh Allah. x payah pasang alarm kat jam/phone pun, sebenarnya kt mampu utk bangun sendiri.

Teringat kisah masa kat sekolah dulu, ade kawan yg tertido lepas qiyam. masa tu dh azan dh. and then die dgr ade suara panggil nama die dgn sgt kuat. sdgkan masa tu, xde sape antara kami yg panggil die. ade jugak abang sy tido mcm biasa..dan pagi tu dia rasa ade org goyang bahu dia. sedar2, masa tu tgh azan subuh. tentu ade antara anda yg pernah alami peristiwa2 mcm ni. hmm.. ini semua pertolongan & kehendak Allah. Dia yg mencipta manusia. dan Dia tahu manusia punya kelemahan. Klu sudah ditetapkan pagi itu ruh kt ditarik, buatlah mcm manepun, kt akan tetap x bangun.

wallahu'allam~