Saturday, December 21, 2013

stand still



Kalau ada tajuk essay pmr atau spm ttg kebaikan dan keburukan pembangunan teknologi, aku pasti akan masukkan ini sebagai salah satu point:

* Manusia lebih suka memilih confrontation dlm wassap/email/sms (alam maya) berbanding confrontation face to face dgn jujur. 

* Manusia jadi kurang confidence utk berdepan berhujah berdepan

* Manusia rasakan nada dan intonasi dlm alam maya dgn tulisan panjang berjela lebih mudah difahami pembaca

Tetapi malangnya bila bersua muka, bertentang mata, berada di dalam satu petak dinding yg sama, somehow jadi terkedu. tidak berterus terang. mengharapkan isi2 wassap tersebut difahami dgn baik. 

Bila bersua muka seolah-olah emosi yg diluahkan di dlm wassap itu seolah tak pernah wujud. silent. dan mengharapkan org yg baru membaca mesej2nya tadi okay.

no further action.
no reaction.
no conclusion.

betapa manusia boleh menjadi sgt tidak sensitif.
mahu difahami, tetapi tidak berusaha menyelami.

need some air..allahu allah ~

Saturday, December 7, 2013

If you listen to the wind very carefully, you'll be able to hear me whisper my love for you



Mengimbau pengalaman kami mula2 menjejak kaki di bumi main camp uia, macam tak percaya kita pernah melalui momen2 perit, tak faham, kena marah, salah faham, mengumpat, mengamuk, menangis, tak nak cakap dlm meeting, ikhtilat yg kurang tepat, dtg meeting hati ke lain .. hinggalah ke satu masa kita mula sedar kita sedang belajar rupanya. belajar ttg tarbiyah Allah, belajar utk faham kerja dakwah ini bukan main2, belajar bhw kerja dakwah ni bukan nk kejar glamour, belajar memahami & menerima personaliti org lain, belajar menerima teguran, belajar utk terima bukan aku shaja yg betul, belajar reverse emosi menjadi positif, belajar menundukkan ego dan belajar utk sentiasa  make sure diri dlm mujahadah...

its a very long journey sebenarnya. tapi seakan semalam kita masih 'kanak2' lagi. walhal srkg pun kita masih dlm satu perjalanan yg masih panjang.

terbayang lg masa2 kita balik lewat ke mahallah/ rumah.

teringat momen2 tak faham & cuak bila diminta pilih nk bergerak di mana di UIA. dakwahkah? tarbiyyahkah? danakah?

dan seakan tiba2 sahaja masa kita pula menjadi kakak kepada adik2. sewaktu diri ini byk lemahnya. sewaktu pelbagai mslh menimpa.. mereka ini antara manusia2 penting yg menjadi cerminan diri & peransang semangat.

dan mereka semua adalah isteri kepada suami.
dan ibu kepada anak2.

sememangnya mereka sgt hebat. terasa kerdil bila berdiri selevel dgn manusia2 ini. somehow the distance is just there..

selamat memandu amal2 masing2 utk redha allah..
selamat memandu alam perkahwinan masing2 utk redha allah..
semoga kita dipilih allah utk berjumpa lagi & menjadi jiran di syurga abadi..