Wednesday, July 20, 2016

bahagia

satu masa dulu, aku antara orang yg membayangkan perkahwinan ni mcm fairy tail. semua ttg perkahwinan sweet.manis mcm gula. best dapat anak ramai dan sebagianya. semuanya tu aku bygkn mcm fairy tail habis. klu dulu, aku tak pernah rasa bersalah or segan nak tanya org bila nak kawennn. bila nak ada anakkk.. haha. klu fikir balik, mcm tak percaya i was once tht kind of person. 

alhamdulillah, allah maha hebat dan maha tahu.ujian yg diberikan pd kami sekeluarga benar2 membuka mata, menyedarkan aku. perkahwinan tu tak delah sweet mcm karamel je hari2. tapi penuh dgn ujian. penuh cabaran. espcially cabaran utk bina komunikasi yg telus. dan apa yg aku belajar, kemanisan tu diperolehi lps psgn tu melalu semua ujian2 yg ada. betapa kanak2nya persepsi aku dulu. before 2005 begitulah..agaknya pengaruh winter sonata haha..

dan byk aku bljr matang around isu kahwin & anak2 ni bila berpeluang jaga anak2 saudara aku. mmg betul2 bg aku pengalaman direct yg tak ternilai. pengalaman merasa susahnya nk jaga anak. share sama2 rasa risau bila budak tak sihat. kdg aku rasa aku lg risau dr parent nya. bukan sbb parent nya tak risau, tapi aku yg over. maklumlah..tak berpengalaman. parent nya dh ada 2-3 anak. aku pula belum lg berkahwin. kelakar je aku rasa. tapi mmg tak ternilai setiap pengalaman tu. setiap anak saudara yg pernah aku jaga, aku cuba utk take it seriously. aku cuba jaga betul2, jaga amanah parent tu pd aku. dari situ, aku bljr sikit2. susahnya tugas seorang ibu ni. apa yg aku rasa ni baru secebis sebenarnya. langsung tak boleh banding dgn beban seorang yg bergelar ibu. apapun alhamdulillah ala kulli haal..

pglmn hidup definitely plg mahal. baik atau buruk, it's how we deal with it. apa attitude kita. di mana pergantungan kita dan kpd siapa kita berharap..kita cari bahagia kita. jgn compare dgn rezeki org lain. semoga allah sentiasa beri aku kekuatan utk berdepan dgn apa2 ujian di masa akan dtg, ttg jodoh, klu ada rezeki di dunia, alhamdulillah. klu xde, alhamdulillah juga. semoga terus kuat. semoga terus dpt berbakti pd ibu bapa & kaum keluarga. dan plg penting, semoga aku dpt memperbaiki diri & memperbanyakkan amal..till next post.


 kebahagiaanku :)

200716
12.53am


No comments: